Hlavní obsah

Akcie Bank of America rostou v souvislosti s hrozícím růstem čistých úrokových výnosů

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Canva

Bank of America říká, že je připravena opět začít zvyšovat čistý úrokový výnos

Článek

Akcie Bank of America (BAC) zaznamenaly růst po oznámení výsledků banky za druhé čtvrtletí. Ačkoli výsledky byly smíšené, Bank of America uvedla, že brzy očekává nárůst čistých úrokových výnosů. Tato povzbudivá prognóza může být spojena se smíšenými výsledky za druhé čtvrtletí, které ukázaly silný růst investičního bankovnictví a správy majetku, ačkoli zatížení bylo kompenzováno poklesem čistých úrokových výnosů banky.

Čisté úrokové výnosy představují kontrast mezi úroky, které banka získá z úvěrů, a úroky, které vyplácí z vkladů, a stávají se tak významným popisným ukazatelem výkonnosti banky. Pro banky je tento ukazatel zcela zásadní pro jejich finanční zdraví.

Podle zprávy předané před úterním zahajovacím zvoněním se celkové zisky Bank of America propadly o 7 %. Vedle toho se tržby zvýšily o 1 % na 25,4 miliardy USD. Pozoruhodné je, že došlo ke snížení zisku, který klesl na 6,9 miliardy dolarů, tedy 0,83 dolaru na akcii. Ve srovnání s 7,4 miliardy dolarů, tj. 0,88 dolaru na akcii v předchozím roce.

Klíčovým hráčem v tomto období byl segment globálních trhů, který zaznamenal nárůst tržeb o 12 % na 5,5 miliardy USD. Segment byl tažen především stoupajícími příjmy z obchodování spolu s poplatky za investiční bankovnictví. Příjmy z obchodování přesně vyskočily o 9 % na 4,7 miliardy USD, přičemž příjmy z obchodování s akciemi vzrostly o 20 % na 1,9 miliardy USD. Kromě toho došlo k výraznému nárůstu poplatků za investiční bankovnictví o 29 %.

Solidní výkonnost vykázalo i oddělení globální správy majetku a investic Bank of America. Díky 6% nárůstu dosáhly příjmy 5,6 miliardy dolarů, a to především díky 14% nárůstu poplatků za správu aktiv. Zůstatky klientů se meziročně zvýšily o 10 % na více než 4 biliony dolarů, za čímž stojí silný akciový trh. Kromě toho společnost během čtvrtletí přivítala více než 6 000 klientů Merrillu a privátních bank.

Vše však neprobíhalo hladce. Čistý úrokový výnos banky klesl o 3 % na 13,9 miliardy USD na bázi plně zdanitelného ekvivalentu (FTE). Tento deficit je způsoben zvýšenými náklady na vklady, vyššími výnosy z aktiv a růstem úvěrů, který převýšil čistý úrokový výnos ve výši 1,93 %, což představuje pokles o 13 bazických bodů. Při vyloučení segmentu globálního trhu se čistý úrokový výnos propadl o 24 bazických bodů na 2,41 %.

Přesto vedení banky optimisticky předpokládá, že její čistý úrokový výnos z FTE ve čtvrtém čtvrtletí stoupne na 14,5 mld. Úředníci spekulují, že tento nárůst může být realizován i přesto, že se očekává, že Federální rezervní systém do konce roku třikrát sníží základní sazbu federálních fondů o 25 bazických bodů, což je krok, který údajně zanechá ve financích banky díru ve výši 225 milionů dolarů. Kromě toho byly také zdůrazněny možnosti výrazného zvýšení čistých úrokových výnosů do roku 2025, k čemuž přispěje přecenění aktiv s pevnou úrokovou sazbou, jako jsou úvěry na automobily, výhody zajištění peněžních toků a rozšířený růst úvěrů a vkladů.

Pokud jde o kvalitu úvěrů, čistý poměr úvěrů na vrub nákladů banky dosáhl 0,59 %, což představuje nárůst oproti 0,58 % v prvním čtvrtletí. Rezervy na úvěrové ztráty se proto ve 2. čtvrtletí prudce zvýšily o 189 milionů dolarů a dosáhly tak celkové výše 1,51 miliardy dolarů. Na pozadí těchto posunů došlo k pozitivnímu započtení 7% nárůstu účetní hodnoty na 34,39 USD na akcii, zatímco hmotná účetní hodnota na akcii zaznamenala 9% nárůst a přistála na 25,37 USD.

Bez ohledu na smíšené čtvrtletí banka ilustrovala robustní růst výnosů v oblasti obchodování, investičního bankovnictví a správy majetku. Svůj podíl na tom nepochybně má i prosperující akciový trh. I když čisté úrokové výnosy ve druhém čtvrtletí utrpěly ztrátu, banka si stojí za svou předpovědí obnovení růstu ve třetím čtvrtletí a přetrvání pozitivních trendů až do roku 2025. Vzhledem k tomu, že jde o hlavní zdroj příjmů banky, očekává se, že bude užitečným motorem růstu.

Bank of America se v současné době obchoduje s forwardovým poměrem ceny k zisku pod 14 – to je nad běžným průměrem kolem 10,6. Mezitím se její poměr ceny k hmotné účetní hodnotě zaokrouhluje pod 1,8 a její cena k účetní hodnotě se pohybuje kolem 1,3 – to vše přesně spadá do běžných úrovní, na kterých se banka historicky obchodovala.

Vzhledem k očekávanému zvýšení čistých úrokových výnosů lze u Bank of America důvodně předpokládat nadcházející zlepšení jak zisků, tak účetní hodnoty. Ačkoli tedy akcie banky nejsou cenově nejdostupnější, v příštím roce by mohlo dojít k mírnému růstu. Navíc tento důvěryhodný subjekt zůstává solidní možností, o které lze uvažovat v dlouhodobějším horizontu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz