Hlavní obsah
Internet a technologie

Akcie Tesla mají v oblasti umělé inteligence příležitost v hodnotě 10 bilionů dolarů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Foto od @tchompalov - Unsplash

Elon Musk je přesvědčen, že Tesla je jednou z nejvýznamnějších společností v oblasti umělé inteligence na světě.

Článek

Společnost Tesla (TSLA) byla v prvním čtvrtletí roku 2023 lídrem automobilového průmyslu v prodeji bateriových elektromobilů (BEV), přičemž ve srovnání s předchozím rokem získala větší podíl na trhu, a její dodávky se ve druhém čtvrtletí meziročně zvýšily o 83 % na rekordních 479 700 vozidel.

Stačí říct, že Tesla se v oblasti BEV pohybuje v dobrém tempu, což ji staví do dobré pozice. Podle společnosti Precedence Research se očekává, že trh s elektromobily poroste o 24 % ročně a do konce desetiletí dosáhne 1,1 bilionu dolarů.

Podle generálního ředitele Elona Muska je však Tesla také jednou z nejvýznamnějších společností v oblasti umělé inteligence (AI) na světě a odborníci z oboru odhadují, že technologie založené na AI představují pro Teslu a její akcionáře příležitost v hodnotě několika bilionů dolarů.

Plně samořídící software a služby robotaxi

Platforma plně samořídícího systému (FSD) společnosti Tesla kombinuje vlastní software a hardware s umělou inteligencí a umožňuje vozidlům autonomní navigaci. FSD Beta byla majitelům vozů Tesla zpřístupněna v Severní Americe v loňském roce a letos byla spuštěna v Austrálii a Evropě. Společnost se nevyjádřila k tomu, kdy bude k dispozici finální verze produktu, ačkoli Musk nedávno uvedl, že Tesla pravděpodobně vyřeší plnou autonomii ještě letos.

Software FSD se zabývá dvěma obrovskými tržními příležitostmi: autonomními vozidly a službami robotaxi. Podle společnosti Precedence Research se očekává, že celosvětový trh s autonomními vozidly poroste o 40 % ročně a do roku 2030 dosáhne 1,8 bilionu dolarů. Společnost Tesla může tuto příležitost samozřejmě zpeněžit prodejem svého softwaru FSD přímo spotřebitelům, ale je také ochotna poskytnout licenci na svůj software dalším výrobcům automobilů.

Kromě toho společnost plánuje zpeněžit software FSD komercializací služeb robotaxi. Společnost Ark Invest odhaduje, že autonomní platformy pro přepravu autem vydělají do roku 2030 9 bilionů dolarů ročně, a poradenská společnost McKinsey tvrdí, že do roku 2035 budou robotaxi zajišťovat 8 % celosvětové přepravy, přičemž dnes je tento podíl zhruba nulový. Aby toho společnost Tesla využila, plánuje v roce 2024 sériově vyrábět robotaxi a Musk nedávno hovořil o plánech na spuštění sítě autonomní spolujízdy, která by od zákazníků získávala i vozidla v klidu. Společnost zatím nestanovila konkrétní datum spuštění takové služby, ale pokud se Tesle podaří vyřešit plnou autonomii v letošním roce, může spustit autonomní síť pro spolujízdu ve velmi blízké budoucnosti.

V každém případě má Tesla dobrou pozici pro to, aby se stala významným hráčem na trhu autonomních vozidel a robotických taxislužeb, což jsou dva trhy, které by do konce desetiletí mohly mít celkovou hodnotu 10 bilionů dolarů. Konkrétně má společnost k dispozici více dat o autonomním řízení než kterýkoli jiný výrobce automobilů, což je výhoda, která naznačuje vynikající software FSD vzhledem k tomu, že data jsou pro trénování modelů umělé inteligence klíčová, a její vozy jsou vybaveny tím, co Musk nazývá „nejefektivnějším inferenčním počítačem na světě“.

Software a služby by mohly zvýšit ziskovost

Tesla je již nyní jednou z nejziskovějších automobilek na světě. Společnost loni vykázala nejvyšší provozní marži v odvětví, což Musk přičítá vynikající výrobní technologii. Vedení společnosti však věří, že technologie FSD bude v budoucnu hlavním zdrojem ziskovosti.

No a co? Předplacený software a cloudové služby se obvykle prodávají s mnohem vyššími maržemi než hardware, takže Tesla by měla být stále ziskovější, jakmile se software FSD a služby robotaxi stanou většími zdroji příjmů. Zatímco v loňském roce Tesla vykázala hrubou ziskovou marži ve výši 25,6 %, podle Muska by technologie FSD mohla v budoucnu tuto hodnotu zvýšit na 70 % (nebo i více).

Vyplatí se koupit akcie Tesly?

Akcie Tesly se v současnosti obchodují na 11,4násobku tržeb, což je sice méně než tříletý průměr 16,1násobku tržeb, ale ve srovnání s ostatními výrobci automobilů je to nehorázná valuace. Například akcie Toyoty - druhé nejhodnotnější automobilky na světě - se v současnosti obchodují za 0,79násobek tržeb. Býci Tesly však tvrdí, že tento řádový rozdíl odráží potenciální růst v oblasti softwaru FSD a služeb robotaxi.

Společnosti, které poskytují předplacený software a cloudové služby, totiž obvykle dosahují vyšších násobků poměru ceny k prodeji než výrobci hardwaru, a to jednoduše proto, že mají vyšší marže ze svých příjmů. Současné ocenění společnosti Tesla tak může za několik let vypadat přiměřeně (nebo dokonce levně), pokud její vývoj na softwarovou firmu a firmu poskytující služby proběhne hladce.

Vyplatí se tedy akcie Tesly koupit? Odpověď závisí na investorovi. Investoři, kteří jsou tolerantní k riziku a věří, že Tesla naruší dopravní a mobilní průmysl díky autonomním vozidlům a robotickým osám, by měli zvážit nákup několika akcií. Investoři, kteří se nebojí riskovat a nepovažují společnost Tesla za nic víc než nafouknutou automobilku, by se však měli této růstové akcii s umělou inteligencí vyhnout.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz