Hlavní obsah

AMD chce vyzvat Nvidii novým čipem

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Unsplash.com

Mohou být tyto akcie dalším velkým vítězem v oblasti čipů s umělou inteligencí?

Článek

Společnost Advanced Micro Devices (AMD) zvýšila sázky na trhu čipů umělé inteligence (AI) nedávným oznámením svého nejnovějšího čipu Instinct MI325X. Překonat vedoucí společnost Nvidia však není jen tak.

Společnost AMD však v poslední době zaznamenala povzbudivý nárůst příjmů souvisejících s umělou inteligencí. Navzdory vzestupnému trendu však její příjmy ze zdrojů AI blednou ve srovnání s příjmy, které Nvidia získává ze svých grafických procesorů (GPU), což ukazuje na obrovský rozdíl na trhu mezi oběma technologickými těžkými váhami.

Pod pokličkou trhu s čipy umělé inteligence a jeho rozsahu se ukazuje jedna klíčová otázka – může nový čip společnosti AMD umožnit, aby se v oblasti umělé inteligence stala silným soupeřem?

V letošním roce společnost AMD postupně zaznamenávala zářezy ve svých prognózách tržeb za grafické procesory pro datová centra. Z původních odhadů přesahujících 3,5 miliardy dolarů se současná prognóza pohybuje kolem 4,5 miliardy dolarů. V porovnání s příjmy společnosti Nvidia z datových center ve výši 26,3 miliardy dolarů, které nashromáždila za stejné období, se však příjmy společnosti AMD zdají být poměrně skromné.

Na misce vah se nachází čip Instinct MI325X, který je čerstvě po výrobě a který nabízí výhodu. Polovodičový titán svůj nejnovější výtvor prezentuje jako špičkové řešení v oboru s vyšší kapacitou paměti a šířkou pásma. Zejména při souběhu s čipem H200 od společnosti Nvidia poskytuje posílený výpočetní výkon.

Toto srovnání si zaslouží bližší pohled – AMD porovnávalo Instinct MI325X s architekturou Hopper společnosti Nvidia, nikoli s její nejmodernější architekturou Blackwell. Nvidia se v této souvislosti vyhýbá a tvrdí, že Blackwell je schopen odvozovat třicetkrát vyšší výkon než architektura Hopper.

Při nastínění výrobního plánu společnost AMD prozradila, že nový čip se dostane do výroby ve čtvrtém čtvrtletí, přičemž široké dodávky jsou plánovány na začátek roku 2025. Čipy by byly k mání prostřednictvím rozsáhlé sítě poskytovatelů platforem zahrnující mimo jiné společnosti Dell, Super Micro Computer a Hewlett Packard Enterprise. Ve shodě se společností Nvidia plánuje AMD pumpovat čipy s umělou inteligencí zrychleným tempem a nastavit výrobní cyklus přibližně jednou ročně.

Společnost AMD ve své tiskové zprávě představila také sadu síťových řešení, která zahrnuje novou síťovou kartu NIC (network interface card) a jednotku DPU (data processing unit). NIC usnadňují síťová připojení, zatímco DPU jsou nasazovány pro správu datových přenosů, kompresi a ukládání. Debutovala také nová modelová řada procesorů (CPU – central processing unit) EPYC 5. generace, která byla navržena výslovně pro zvýšení zátěže datových center, cloudu a umělé inteligence.

V souvislosti s tímto vývojem společnost AMD oznámila vylepšení svého otevřeného softwarového zásobníku ROCm, který obohatila o nové silné funkce a možnosti. Ačkoli má AMD za sebou výsledky v oblasti robustních GPU, software CUDA společnosti Nvidia, který je preferovanou volbou pro vývojáře programující GPU, poskytl společnosti Nvidia konkurenční výhodu a nastavil vysoký standard, který musí AMD splnit.

Na pozadí uvedení těchto produktů společnost AMD neoznámila seznam nových zákazníků. Nicméně různí zástupci společností Alphabet, Meta Platforms, Microsoft a OpenAI se podělili o informace o probíhající spolupráci se společností AMD. Zejména společnost Meta prozradila, že „pracuje se společností AMD na několika tréninkových pracovních zátěžích“.

Důsledky tohoto vývoje pro akcie společnosti AMD jsou značné. Přestože neexistují žádné bezprostřední známky toho, že by společnost AMD představovala hrozbu pro tržní podíl společnosti Nvidia, rychle se rozvíjející trh s infrastrukturou umělé inteligence spolu s omezenou dodavatelskou kapacitou společnosti Nvidia naznačuje potenciální příležitosti k růstu pro podnikání společnosti AMD v oblasti čipů umělé inteligence. Z touhy společností po alternativě k Nvidii, která by bránila vzniku monopolu, dále těží AMD.

Zprávy zákazníků naznačují, že grafické procesory AMD stále častěji zvládají významné pracovní zátěže. Ve spojení s celkově živým trhem GPU má AMD předpoklady pokračovat v kurzu robustního růstu příjmů z AI – i když z podstatně nižšího výchozího stavu než Nvidia. Nakonec i malé přírůstky tržního podílu mohou pro AMD představovat značný růst; i mírný nárůst na 7 % ze 4 % na rostoucím trhu bude přínosem.

Z hlediska ocenění se společnost AMD v současnosti obchoduje s poměrem forwardové ceny k zisku (P/E) přibližně 30, a to na základě předpokládaných údajů pro rok 2025. Toto přiměřeně spravedlivé ocenění signalizuje slibné růstové příležitosti, které se díky umělé inteligenci rýsují na obzoru společnosti AMD.

Vzhledem k tomu, že společnost Nvidia zůstává nezpochybnitelným lídrem, AMD se stává slušnou sekundární volbou pro investory, kteří chtějí diverzifikovat své podíly akcií AI. Závěrem lze říci, že vzhledem k robustnímu růstu v sektoru infrastruktury umělé inteligence nabízí společnost AMD spolehlivou volbu pro solidní investiční výkonnost.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz