Hlavní obsah

Cathie Wood říká, že AI je „nejvíce transformující technologií v historii“

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Mercurius Pro

Zde jsou 2 akcie, na které hodně sází

Článek

Cathie Woodová, generální ředitelka společnosti Ark Invest a jedna z největších zastánkyň nových technologií na Wall Street, se obrátila na sociální síť X, aby prohlásila, že „umělá inteligence je nejtransformativnější technologií v historii“. Toto silné prohlášení odráží důsledný býčí postoj Woodové k technologiím, který získává u jejích příznivců. V tomto článku se hlouběji ponoříme do dvou společností, Tesla a Meta Platforms, které mají významné zastoupení ve její burzovně obchodovaných fondech (ETF) a razí cestu v oblasti narušení AI.

Tesla, výrobce elektromobilů (EV), je v současnosti šestým největším držitelem akcií společnosti Ark. Aspirace této společnosti v oblasti umělé inteligence se soustředí především na dvě oblasti: autonomní řízení a humanoidní robotiku. Technologie samočinné navigace společnosti Tesla, nazvaná Full Self-Driving (FSD), je základním kamenem její flotily Robotaxi. Integrace FSD do vozidel Tesla by mohla změnit pravidla hry, odlišit vozy Tesla a možná přimět více lidí k jejich koupi.

Potenciál Robotaxi je mnohostranný. Kromě přidané hodnoty při nákupu pro zákazníky by tato technologie mohla společnosti Tesla umožnit také prodávat flotily Robotaxi podnikům, jako jsou platformy pro sdílení jízd, půjčovny automobilů nebo doručovací podniky. Woodová předpokládá, že tato autonomní mobilita by mohla společnosti Tesla v příštích letech přinést miliardy.

Kromě Robotaxi vyvíjí Tesla humanoidního robota jménem Optimus. Optimus, který by měl být doplňkem lidské práce v továrnách, slibuje zvýšit efektivitu a urychlit výrobu v automobilkách Tesla. Podle Woodové by tento technologický pokrok mohl uvolnit příležitost v hodnotě neuvěřitelných 24 bilionů dolarů. Společnost Tesla by nakonec mohla Optimus komerčně využít a nabídnout tuto technologii dalším podnikům, které potřebují pracovní sílu.

Ačkoli zatím není jisté, jak velké příležitosti mohou samořídící automobily nebo humanoidní roboti představovat, společnost Tesla je nepochybně v čele těchto vzrušujících aspektů oblasti umělé inteligence.

Společnost Meta Platforms naproti tomu provozuje dvě hlavní činnosti: Family of Apps a Reality Labs. Family of Apps zahrnuje platformy sociálních médií Facebook, Instagram a WhatsApp, zatímco Reality Labs je zodpovědná za iniciativu Meta Metaverse, využívající virtuální a rozšířenou realitu.

Funkce umělé inteligence integrované do platforem Family of Apps mají za cíl zvýšit angažovanost a zacílit více reklamy na uživatele. Pokud se to podaří, mohlo by to uživatele udržet u aplikací společnosti delší dobu, což by časem vedlo k vytvoření samopodporujícího se ekosystému.

Pokud se podíváme na společnost Reality Labs, Meta má pod svými křídly několik lákavých hardwarových produktů, přestože ještě nedosáhla kritického rozsahu. Například jejich herní headset pro virtuální realitu Meta Quest je nedílnou součástí iniciativy Metaverse. Kromě toho také propaguje chytré brýle Ray-Ban a brýle Orion, které by mohly změnit pravidla hry v oblasti rozšířené reality.

Společnost Meta významně investovala do svého jazykového modelu umělé inteligence Llama. S rozvojem tohoto modelu má Meta jedinečnou příležitost plynule propojit svá hardwarová zařízení s internetovou přítomností v sociálních médiích. Uživatel by například mohl pořizovat fotografie pomocí slunečních brýlí Meta a současně je zveřejňovat na Instagramu. Tato integrace umožňuje společnosti Meta lépe porozumět tomu, jaký obsah se každému uživateli líbí, a následně mu poskytovat doporučení na míru.

Ačkoli může trvat nějakou dobu, než bude stroj s umělou inteligencí Meta plně funkční, kolem jeho potenciálu panuje široký zájem. Díky strategické a vytrvalé integraci umělé inteligence by v budoucnu mohlo dojít k výraznému růstu reklamních aktivit společnosti a jejího podnikání v oblasti Reality Labs.

Závěrem lze říci, že Woodové odvážná předpověď AI urychlila rozhovory o tom, jak společnosti jako Tesla a Meta Platforms využívají tuto technologii k narušení svých odvětví. Cesta k budoucnosti AI možná ještě není zcela zmapována, ale lze s jistotou říci, že oddaní technologičtí optimisté, jako je Cathie Woodová, mají dostatek důvěry v ty, kteří prorážejí nové cesty v oblasti AI.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz