Hlavní obsah

Chcete investovat do hubnutí? Zvažte nákup těchto 2 akcií

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Ladybody.cz

V srdci této soutěže obři jako Amgen a AstraZeneca ukázali, že mají páky a potenciál přinést léčbu, která změní pravidla hry

Článek

Prostředí vývoje terapie hubnutí se stalo velmi konkurenčním a na trh denně vstupují nové společnosti. Mezi nimi jsou i uchazeči připravení k investování, kteří lákají potenciální investory hledající diverzifikovanou rizikovou expozici, dříve omezenou na miniaturní a rizikové biotechnologie. Tento článek pojednává o dvou větších a potenciálně bezpečnějších možnostech: Amgen a AstraZeneca. Ačkoli ani jedna z nich v současné době nevede v sektoru hubnutí, přesto jsou vzhledem k slibným programům v jejich vývojových řadách perspektivními lídry.

Společnost Amgen, která má vedoucí postavení v biotechnologiích, je v současné době značně perspektivní v oblasti terapie hubnutí, což je oblast, která je většinou investorů spíše podceňována. Společnost sice vyvíjí jeden konkrétní program na hubnutí – MariTide – ale tento lék již přitahuje pozornost ve druhé fázi klinických zkoušek. Výsledky studie se očekávají do konce roku 2024.

MariTide vykazuje potenciál revolučního léku na hubnutí díky své schopnosti působit trvalý úbytek hmotnosti i po ukončení léčby. V předchozí studii bylo zjištěno, že pacienti, kteří dostávali nejvyšší testovanou dávku, dokázali udržet většinu úbytku hmotnosti po dobu nejméně 150 dní po poslední podané dávce. To překonává účinnost na trhu dominujících léků na obezitu, jako jsou léky společností Eli Lilly a Novo Nordisk, u nichž má většina pacientů po ukončení léčby tendenci znovu nabýt ztracenou hmotnost.

Pokud se přípravek MariTide ukáže jako stejně účinný jako jeho předběžné údaje, může firmě nabídnout značnou příležitost k růstu. Ačkoli neúspěch ve vývoji tohoto přípravku nebude mít pro konglomerát vzhledem k jeho rozsáhlému portfoliu a stávajícím produktům drastické následky, úspěch přípravku MariTide by mohl společnost Amgen významně obohatit.

AstraZeneca, další terapeutický gigant, vnímá léky na regulaci hmotnosti jako dlouhodobou ambici a předpokládá, že tato kategorie bude po roce 2030 jedním z hlavních motorů jejího růstu. Korporace má v současné době jeden vývojový program, AZD6234, který je výslovně zaměřen na regulaci hmotnosti ve fázi 1 klinických studií a jehož výsledky se očekávají do druhé poloviny roku 2025.

Podle generálního ředitele společnosti AstraZeneca Pascala Soriota má zejména u tohoto programu význam rozlišovat mezi regulací hmotnosti a hubnutím. Na rozdíl od většiny léků na obezitu, které nabízejí krátkou dobu léčby kvůli profilu nežádoucích účinků, se vedení společnosti domnívá, že trh může přijmout šetrnější, dlouhodobě užívaný lék, který je určen i pro osoby s méně závažnou nadváhou.

Firma dále testuje další program v rané fázi, který je zaměřen na metabolickou steatohepatitidu (MASH) u pacientů s nadváhou nebo obezitou a diabetem 2. typu. Tento program využívá stejný cílový receptor GLP-1, který používají společnosti Eli Lilly a Novo Nordisk, což naznačuje vysokou pravděpodobnost, že by při jeho užívání rovněž došlo ke snížení hmotnosti.

Stejně jako u společnosti Amgen tvoří kardiometabolické programy společnosti AstraZeneca jen zlomek jejího rozsáhlého výzkumného a vývojového programu (R&D). Její cesta na trh je proto méně riziková. Kromě toho upřednostňuje kandidáty, kteří nabízejí méně vedlejších účinků, a nikoli pouze vyšší účinnost, čímž se odlišuje od svých kolegů, což naznačuje obezřetný přístup k vývoji terapie na hubnutí.

Vzhledem k ambicióznímu přístupu společnosti AstraZeneca k regulaci tělesné hmotnosti se dlouhodobým investorům může sázka na tyto akcie vyplatit. Ačkoli může trvat roky, než korporace vyladí specifika, pro ty, kteří jsou ochotni být trpěliví, představuje atraktivní vyhlídku.

Závěrem lze říci, že oblast terapie hubnutí je velmi sporným územím, které pravděpodobně čeká rutinní průlom. V srdci této soutěže obři jako Amgen a AstraZeneca ukázali, že mají páky a potenciál přinést léčbu, která změní pravidla hry. V současné době představují životaschopné dlouhodobější investice pro ty, kteří hledají podíl na rychle se rozvíjejícím trhu s terapií obezity.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz