Hlavní obsah

Hype umělé inteligence uprostřed rostoucích cen akcií: Splaskne bublina?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Mercurius Pro

Do akcií umělé inteligence se vkládá hodně optimismu, což může investice do některých z nich učinit neuvěřitelně riskantní

Článek

Nedávný nárůst zájmu o umělou inteligenci (AI) způsobil, že společnosti investují miliony do nových projektů a modernizace infrastruktury AI v očekávání nových příležitostí k růstu. Důkazem tohoto nadšení je výrazný nárůst tržeb, který zaznamenal výrobce čipů Nvidia a společnost Palantir Technologies, která se zabývá analýzou dat, a to díky rostoucí poptávce po inovacích založených na umělé inteligenci. Nicméně uprostřed této vlny nadšení existují důkazy, které naznačují, že tento vrchol může být přechodný a může vést k narušení býčího trhu s umělou inteligencí.

Pozoruhodné je, že díky značnému rozruchu kolem AI se daří akciím společnosti Nvidia, která díky mimořádné poptávce po svých výpočetních čipech nové generace ztrojnásobila své tržby. Dále společnost Palantir Technologies, další významný hráč na trhu AI, rovněž zaznamenala zrychlení svého růstu díky zvýšené poptávce po své nové platformě poháněné AI.

Celý technologický sektor se letos těší obdivuhodnému růstu, přičemž fond Vanguard Information Technology ETF vzrostl za posledních 12 měsíců o 30 %, čímž překonal růst indexu S&P 500 o přibližně 21 %. Hrozba recese je však na obzoru, což by mohlo způsobit, že humbuk kolem umělé inteligence opadne, což by mohlo vést ke snížení výdajů společností. Tento scénář vykresluje nevyhnutelně nejistý obrázek pro akcie, které prudce rostou na základě humbuků kolem umělé inteligence!

Vyhlídka na zpomalení, a to již v příštím roce, pramení z obav, že by společnosti mohly nakonec od projektů generativní AI upustit. Existují historické důkazy o tom, že společnosti často přehodnocují významné výdajové iniciativy kvůli nedostatečné návratnosti investic (ROI). Například společnosti nakonec po zběsilém náboru zaměstnanců během pandemií podnícených výdajů v letech 2020-2021 realizovaly propouštění. K tomu došlo, když si mnoho organizací, především v oblasti technologií, uvědomilo, že přecenily poptávku, a proto přijímaly nadměrné množství zaměstnanců.

Podobná situace se nepochybně může odehrát i u projektů generativní umělé inteligence. Renomovaná výzkumná a poradenská společnost Gartner předpovídá, že do konce příštího roku by společnosti mohly potenciálně opustit 30 % projektů generativní AI. Podle Rity Sallamové, významné viceprezidentky analytické společnosti Gartner, se organizace potýkají s problémy při prokazování a realizaci návratnosti investic do generativní AI. S tím, jak se rozpětí těchto projektů zvětšuje, rostou i náklady spojené s vývojem a nasazením modelů GenAI, což stupňuje finanční zátěž, kterou podniky pociťují.

Spekulace o váhajících podnicích tvrdí, že býčí agrese obklopující mnohé akcie AI by mohla být bublinou, která čeká na splasknutí. Krátkodobý nárůst výdajů na AI by mohl ovlivnit růst společnosti v dlouhodobém horizontu. Přesto by se současné tempo mohlo ukázat jako neudržitelné.

Například raketově rostoucí hodnota akcií společnosti Nvidia se zdá být s 2,7 bilionu dolarů nepřiměřeně vysoká, což mezi investory vyvolává obavy. Hlavním argumentem pro toto nadsazené ocenění je její zdánlivě slibný budoucí růst. Naopak tato růstová očekávání mohou být příliš optimistická a mohla by se zhroutit pod hrozbou recese nebo v případě, že návratnost projektů GenAI nesplní očekávání.

K tomu je třeba dodat, že i společnost Palantir by mohla být svědkem zpomalení růstu. Navzdory neustálé propagaci růstových příležitostí ze strany jejího generálního ředitele jsou akcie společnosti vysoce oceněny podle budoucích vyhlídek a obchodují se za více než 170násobek zisku. Podobně náchylné k potížím jsou i četné další akcie AI, pokud se sníží výdaje spojené s AI.

Měla by však tato obava být dostatečně potvrzena, aby investoři své akcie AI prodali? Ne nutně. I když ne všechny akcie AI jsou rizikovou investicí, investoři by měli najít rovnováhu mezi oceněním inovací v oblasti AI a oceněním akcií. Založení investic na očekávání, že tyto společnosti udrží pozoruhodná tempa růstu po neomezenou dobu, by mohlo plodit chybné odhady, a tím potenciálně vybízet k výraznému výprodeji.

Ocenění hraje při zvažování akcií nedílnou roli. Investoři si musí být velmi dobře vědomi rizika placení příliš vysokých prémií na základě optimistických předpokladů. I když vysoké ocenění může být někdy oprávněné, existují scénáře, kdy je nadhodnocené, což vede k finančním komplikacím.

Například společnost Nvidia je lídrem na trhu výroby čipů, a přestože může dlouhodobě pokračovat v obdivuhodných výsledcích, jakékoliv výrazné narušení tempa růstu do příštího roku by mohlo z roku 2025 učinit pro její akcie obzvláště náročný rok. Je samozřejmé, že nepředvídatelná dynamika technologického pokroku v oblasti umělé inteligence opravňuje k pečlivému hodnocení a opatrnému optimismu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz