Hlavní obsah
Finance

Je Bank of America po vynikajících výsledcích hospodaření dobrou investicí?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Canva

Banka v posledním kvartálu loňského roku překonala očekávání nejednoho analytika z Wall Street. Stále ale má jako společnost svým akcionářům co dokazovat…

Článek

Velké americké komerční banky nedávno zahájily sezónu zveřejňování hospodářských výásledků za uplynulý kvartál – a nutno říct, že jejich data ve většině případů vypadala nad očekávání dobře.

Obzvláště zajímavý je případ Bank of America (BAC), která při pátečním reportování překonala očekávání analytiků z Wall Street jak na horní, tak i na dolní hranici. Nicméně obavy z nadcházející recese a zvýšené rezervy banky na ztráty z úvěrů vyvolávají u některých investorů váhání. Přinášíme tedy přehled dobrých a špatných výsledků Bank of America za čtvrté čtvrtletí, a prozkoumáme blíže také skutečnost, zda by se nyní vyplatilo do tohoto akciového titulu investovat.

Čtvrtý kvartál roku 2022 byl u Bank of America silný

Začneme hlavními čísly, kde Bank of America překonala očekávání jak u tržeb, tak u zisku na jednu akcii. Tržby meziročně vyskočily o 11 % a zisk byl mírně vyšší i poté, co banka vytvořila vyšší rezervu na úvěrové ztráty. K růstu zisku přispěly především úrokové výnosy, neboť banka za čtvrtletí vygenerovala čistý úrokový výnos ve výši 14,7 miliardy USD, což je meziročně o 29 % více.

Hospodaření Bank of America vypadalo v posledním čtvrtletí minulého roku celkově velmi dobře. Mezi nejvýznamnější body patří to, že v oblasti spotřebitelského bankovnictví přibyl více než 1 milion nových čistých běžných účtů, její globální jednotka pro správu majetku a investic zaznamenala příliv 87 miliard USD a z hlediska objemu vybraných poplatků za investiční bankovnictví se Bank of America dostala ze 4. místa před rokem na 3. místo v současnosti.

Výsledky útvaru investičního bankovnictví byly slabé, ale to se dalo očekávat, protože tato činnost je závislá na transakcích typu fúzí a akvizic, IPO a emisích dluhopisů - což jsou všechno činnosti, které v poslední době zpomalily. Celkově banka dosáhla 11,2% návratnosti vlastního kapitálu ve srovnání s 10,9 % před rokem.

Důvody, proč jsou investoři nicméně stále velmi opatrní

Důvodů, proč akcie v pátek po této zdánlivě silné výsledkové zprávě zpočátku klesly (později během dne se akcie zotavily), je několik a většinou souvisejí s obavami investorů z recese. Generální ředitel Brian Moynihan investory varoval, že ekonomika „stále více zpomaluje“, a banka si vyčlenila 1,1 miliardy dolarů v očekávání úvěrových ztrát. Úvěrové ztráty jsou ve srovnání s úrovní před pandemií stále relativně nízké a čistý poměr úvěrových ztrát banky ve výši 0,26 % není nic, co by mělo vyvolávat obavy, ale stojí za to to sledovat.

Spotřebitelské výdaje také začínají slábnout. Na jedné straně Bank of America oznámila, že výdaje na kreditní a debetní karty vzrostly ve srovnání se čtvrtým čtvrtletím roku 2021 o 5 %, ale míra inflace byla ještě vyšší, takže v reálném vyjádření spotřebitelé nakupují méně.

Vyšší úrokové sazby při levném ocenění

Akcie Bank of America byly při nedávném poklesu trhu oslabeny, ale společnost zůstává silná. Charge-offs jsou výrazně nižší než průměrné hodnoty před pandemií, a to jak na straně spotřebitelů, tak na straně podniků. Zároveň je díky své extrémně nízkonákladové vkladové základně jedním z největších příjemců rostoucích úrokových sazeb v bankovním sektoru. Za poslední rok vzrostl čistý úrokový výnos Bank of America - marže z úvěrových obchodů - z 1,92 % na 2,81 %. A pokud budou referenční úrokové sazby i nadále růst, banka odhaduje, že zvýšení o 100 bazických bodů (1 procentní bod) by její roční čistý úrokový výnos zvýšilo o 3,8 miliardy USD.

V současném nejistém prostředí někteří její konkurenti přibrzdili kapitálové výnosy, ale Bank of America pokračuje ve zpětném odkupu akcií. Ve skutečnosti se počet jejích akcií v oběhu za poslední rok snížil o 5 % a její dividenda poskytuje při současné ceně 2,6% výnos.

Když už mluvíme o současné ceně, Bank of America uzavřela tento týden obchodování přibližně 34 % pod svým 52týdenním maximem a je nyní oceněna na historicky nízkém násobku 1,15násobku účetní hodnoty. Ačkoli obavy, že by letos mohla nastat recese, jsou jistě oprávněné, zdá se, že Bank of America dělá více než dost pro to, aby se na ni připravila, a akcie vypadají jako vynikající hodnota, dokud nejisté ekonomické prostředí přetrvává.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz