Hlavní obsah
Finance

Je nyní vhodné koupit akcie společnosti Microsoft?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Unsplash.com

Finanční výsledky společnosti Microsoft byly v minulém čtvrtletí smíšené a ještě nějakou dobu se nezlepší.

Článek

Microsoft (MSFT ) je druhou největší společností na světě a podle tržní kapitalizace tvoří 6,3 % indexu S&P 500. Při této významné váze by se investoři mohli ptát, zda je nutné vlastnit akcie Microsoftu samostatně, protože většina z nich již do nich má zdravou alokaci prostřednictvím 401(k) nebo indexových fondů.

V podstatě jde o to, zda Microsoft dokáže v příštích třech až pěti letech překonat širší trh. Podívejme se tedy, zda se to Microsoftu podaří, protože odpověď vás možná překvapí.

Silné segmenty společnosti Microsoft jsou kompenzovány slabšími.

V tuto chvíli je možná jednodušší pojmenovat, co Microsoft nedělá. Produkty Microsoft Office se staly základním produktem ve světě podnikání a jeho divize cloud computingu buduje budoucnost způsobu, jakým společnosti odlehčují výpočetním zdrojům. Má také divizi osobních počítačů, vyrábí konzole Xbox a vlastní LinkedIn.

Dokonce se snaží ještě více zapojit do herního byznysu koupí společnosti Activision Blizzard (ATVI), ačkoli tento plánovaný obchod kontrolují regulační orgány. Japonsko jí však nedávno dalo palec nahoru a zdá se, že i Velká Británie je pro. Ačkoli tedy tento obchod ještě zdaleka není uzavřen, začíná to vypadat, že je připraven k realizaci.

Díky tomu, že má Microsoft prsty ve více odvětvích, je společnost vyvážená, takže ji neovlivní pokles v jednom odvětví.

Například příjmy z prodeje OEM a zařízení se systémem Windows klesly ve 2. čtvrtletí roku 2023 (končící 31. prosince) o 39 % díky slabosti v odvětví spotřebitelských počítačů.

Tato rovnováha však platí i pro obě strany. V prvním čtvrtletí vzrostly tržby Azure (divize cloud computingu Microsoftu) o 31 %, zatímco Dynamics 365 zvýšila tržby o 21 %. Protože slabší z nich tyto divize kompenzovaly, Microsoft ve 2. čtvrtletí zvýšil tržby pouze o 2 %. Očekává se, že toto pomalé tempo růstu se protáhne i do 3. čtvrtletí, kdy vedení společnosti předpokládá pouze 3% růst.

Zisk na akcii (EPS) se také snížil, ve 2. čtvrtletí o 11 %. Pomalý růst tržeb a klesající zisk nejsou receptem na úspěch, přesto akcie od 24. ledna, kdy byly zveřejněny výsledky hospodaření, vzrostly přibližně o 20 %.

Co se děje?

Akcie jsou poměrně drahé na to, aby odpovídaly tržnímu růstu.

Některé problémy společnosti Microsoft mohou být krátkodobé. Slabší spotřebitelé způsobili špatný trh s osobními počítači, navíc mnozí již v poslední době upgradovali svá zařízení díky pandemii COVID.

Tato myšlenka se odráží i v prognózách analytiků společnosti Microsoft, kteří očekávají, že příjmy v roce 2023 (do 30. června) porostou pouze o 5,4 %, ale v roce 2024 o 11 %. Stejný vzorec sledují i výnosy.

V roce 2023 si tedy Microsoft trochu oddechne, ale v roce 2024 bude pokračovat tam, kde v roce 2022 skončil. Jsou tedy akcie i s tímto výhledem stále příliš drahé?

Kromě roku, kdy byly jeho zisky nadsazené a zkreslily jeho historický poměr ceny k zisku (P/E), se Microsoft obchoduje v oceňovacím pásmu od poloviny do 20 let.

Ale to bylo také v době, kdy Microsoft vykazoval trvalý 15% růst příjmů. Výhled analytiků už není tak silný, takže Microsoft se bude pravděpodobně obchodovat s o něco nižší prémií.

Akcie se obchodují za 27násobek zisku za rok 2024, což je při očekávaném 11% růstu v roce 2024 poměrně drahé. To znamená, že si myslím, že je rozumné se nyní akciím Microsoftu vyhnout, zejména s ohledem na to, co bych nazval neopodstatněným 20% nárůstem od oznámení zisků.

Výkon Microsoftu bude pravděpodobně odpovídat trhu, což dává smysl vzhledem k tomu, jak velký je. Pokud chci, aby výkonnost odpovídala trhu, koupím si prostě index. Existuje příliš mnoho akcií s větším potenciálem a já se raději zaměřím na ně.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz