Hlavní obsah
Finance

Kam posune umělá inteligence Microsoft za 10 let?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované.

Foto: Mercurius Pro (prostřednictvím AI Midjourney)

AI - Midjourney

OpenAI by mohla být dalším velkým úspěchem Microsoftu.

Článek

Když jste společnost s bilionovým obratem, jako je Microsoft (MSFT), je na vás vyvíjen velký tlak, abyste našli další velkou věc. Co pomůže společnosti dále růst? Na tuto otázku není snadné odpovědět.

Společnost Microsoft to pochopila správně již před více než deseti lety, když v roce 2010 uvedla na trh cloudovou platformu Azure. Od té doby vzrostly tržby společnosti o 226 % a celkové výnosy akcií dosáhly 1 170 %.

Nyní společnost vyložila karty pro svou další velkou sázku: umělou inteligenci. Kam by mohla umělá inteligence v příštích 10 letech Microsoft dovést? Vše nasvědčuje tomu, že se dočkáme zajímavých novinek. Zde je to, co byste měli vědět.

Investice Microsoftu do umělé inteligence může nakonec vypadat levně

Společnost OpenAI, která se zabývá výzkumem umělé inteligence, a Microsoft v lednu oznámily uzavření víceletého partnerství v odhadované hodnotě 10 miliard dolarů. Jedná se o třetí fázi spolupráce, která začala v roce 2019.

Pro Microsoft, který má hluboko do kapsy, je to však snadno zvládnutelné. Koneckonců má v rozvaze zhruba 100 miliard dolarů v hotovosti a za poslední čtyři čtvrtletí vygeneroval zhruba 60 miliard dolarů volného peněžního toku. Stručně řečeno, dnes se jedná o významnou investici, která by nakonec měla vypadat spíše jako drobné.

Co však Microsoft za své peníze získá? Ukázalo se, že poměrně dost, včetně práv na komerční využití vznikajících technologií AI společnosti OpenAI. Něco z toho už jste viděli v integraci ChatGPT do vyhledávače Bing a Office 365. Azure bude také exkluzivní cloudovou platformou pro podporu výpočetní zátěže výzkumu, produktů a služeb API společnosti OpenAI.

Klenotem partnerství by mohl být růst popularity OpenAI, který přináší Azure. OpenAI údajně zaznamenala 100 milionů uživatelů během dvou měsíců od spuštění ChatGPT. Zatím je brzy, ale historie by se na toto partnerství mohla dívat jako na obdobu toho, kdy Microsoft koupil Meta Platforms Instagram nebo Alphabet YouTube a udělal z nich hlavní aktiva.

Jak velká je příležitost pro umělou inteligenci?

Vyčíslení příležitostí Microsoftu v oblasti umělé inteligence je složitější. To ukáže až čas, ale analytici se domnívají, že Microsoft bude mít obrovskou tržní příležitost, za kterou se bude muset vydat. Podle studie společnosti Grandview Research by celosvětový trh s umělou inteligencí mohl do roku 2030 růst v průměru o 37 % ročně a na konci desetiletí by se mohl stát trhem v hodnotě 1,8 bilionu dolarů.

Je tu však určitá dynamika. Umělá inteligence vyžaduje velký výpočetní výkon k analýze obrovského množství dat. Jeden z analytiků časopisu Forbes uvedl, že zabudování umělé inteligence do každého vyhledávače Google by stálo více než 100 miliard dolarů investic do výpočetní techniky na její podporu. Jen málo společností bude mít rozpočet na vybudování své infrastruktury s AI, což by mohlo učinit platformy jako Azure praktičtějšími.

Od autonomních vozidel po chatboty - existuje mnoho případů použití, kde má AI smysl, a zdá se, že růst by mohl být omezen spíše omezením výpočetního výkonu než poptávkou po AI. Z toho by měly těžit cloudové výpočetní platformy, jako je Azure, které tyto výpočty v zákulisí podporují.

Co dnes Wall Street zohledňuje v akciích?

Pravděpodobně jste v poslední době zaznamenali některé titulky: Umělá inteligence je jedním z nejžhavějších témat na Wall Street. Vzrušení z AI a touha investorů po spolehlivých a výnosných investicích na tomto rozkolísaném trhu v poslední době podpořily akcie.

Ještě je příliš brzy na to, abychom mohli tvrdit, že umělá inteligence přispěje k dlouhodobému růstu zisků určitou měrou, takže investoři by pravděpodobně měli prozatím zůstat opatrní. Zůstaňte trpěliví a zvažte, zda před nákupem akcií nevyčkáte na pokles.

Dohoda se společností OpenAI má potenciál změnit pravidla hry - je dalším katalyzátorem růstu v nadcházejících letech. Jedná se však o dlouhodobou příležitost, takže není třeba spěchat - nedovolte, aby vás FOMO (strach z promeškání) přiměl k honbě za akciemi.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz