Hlavní obsah

Kde bude Palantir za tři roky?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Mercurius Pro

Společnost těží z umělé inteligence, ale její akcie mají vysokou cenu

Článek

Společnost Palantir Technologies Inc. (PLTR), známý hráč v oblasti softwaru pro umělou inteligenci, zaznamenala za poslední rok dramatický nárůst ceny svých akcií o 162 %. Investoři tento nárůst přičítají silné poptávce po její technologii umělé inteligence. Tento vzestup sice přinesl akcionářům značné zisky, ale zároveň vyvolává otázku, zda si společnost dokáže udržet svou dynamiku. V tomto článku jsou nastíněny současné finanční trendy společnosti Palantir a prognózy na příští tři roky.

Společnost se sídlem v Coloradu má dlouhodobou pověst dodavatele analytických systémů založených na umělé inteligenci pro armádu a zpravodajské organizace, čímž si vytvořila impozantní klientelu ve vládním sektoru. V posledních letech se však společnost Palantir prosadila i na komerčním trhu a nabízí své technologie AI v širším spektru.

Ve zprávě o výsledcích společnosti ve druhém čtvrtletí bylo zveřejněno, že tržby společnosti Palantir ve vládním segmentu vzrostly o 24 % na 278 milionů dolarů. V komerčním sektoru společnost zaznamenala 33% nárůst tržeb, které tak za čtvrtletí dosáhly 307 milionů dolarů. Díky tomuto dobrému komerčnímu výkonu se obchodní segment podílel na celkových tržbách společnosti 45 %.

Podle vedení společnosti se předpokládá, že komerční tržby v USA za celý fiskální rok vzrostou o 47 % a dosáhnou výše 672 milionů USD. Tento výrazný předpokládaný nárůst lze interpretovat jako pozitivní ukazatel širokého přijetí a využívání jejích komerčních služeb.

Z aktualizovaných finančních údajů společnosti dále vyplynulo, že společnost Palantir vykázala ziskovost, když ve čtvrtletí vykázala čistý zisk 135,6 milionu USD. Současně společnost vykázala také zdravou ziskovou marži ve výši 20 %. Nešlo však jen o ziskovost; nízký dluh ve výši 1,1 miliardy dolarů v rozvaze dále posiluje finanční profil giganta ze Silicon Valley.

Očekávání investorů v příštích třech letech se točí především kolem toho, jak si Palantir razí cestu růstu na rychle se rozvíjejícím trhu umělé inteligence. Analytici předpovídají společnosti konzistentní růst a očekávají, že se její tržby letos zvýší přibližně o 25 % a do roku 2025 o 21 %. Nejvyšší odhady dokonce předpovídají, že tržby společnosti se do roku 2027 dotknou 5 miliard dolarů, což výrazně znamená více než dvojnásobek tržeb zaznamenaných v loňském roce.

Tyto prognózy se opírají především o odhadované výdaje na umělou inteligenci, které se podle odhadů Goldman Sachs v nadcházejících letech vyšplhají na bezprecedentní částku 1 bilionu dolarů. Pevná pozice společnosti Palantir v odvětví umělé inteligence znamená, že se jí podaří získat část těchto výdajů, zejména proto, že se podniky snaží buď získat dominantní postavení, nebo alespoň kompetence v této éře umělé inteligence.

Otevření pozice ve společnosti Palantir by mohlo v budoucnu skutečně přinést značné výnosy, vzhledem k pozitivnímu růstu tržeb, ziskovosti společnosti a stále se rozšiřujícímu trhu s AI. Investoři by však měli postupovat obezřetně vzhledem k jejímu vysokému forwardovému poměru ceny k zisku ve výši 90. Obezřetnost by mohla doporučovat vyčkat na pokles akcií společnosti Palantir a teprve poté nakupovat akcie nebo zvažovat finančně atraktivní alternativy v odvětví umělé inteligence.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz