Hlavní obsah

Měli byste si koupit akcie Nvidia před 17. říjnem?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Unsplash.com

Výrobce čipů pro umělou inteligenci (AI) by mohl získat podporu od dodavatele v této oblasti

Článek

Umělá inteligence (AI) je v současné době důležitým tématem diskusí a stále více odborníků tvrdí, že slibuje změnit téměř vše. Podle zkušených analytiků a technologických nadšenců jsme den D od čtvrté průmyslové revoluce. Sofistikované algoritmy využívané umělou inteligencí v sobě nesou potenciál dramaticky zvýšit úroveň produktivity díky automatizaci časově náročných procesů a zefektivnění úkolů, které vyžadují vysokou míru lidského úsilí.

Mezi četnými firmami, kterým se podařilo využít výhody širokého rozšíření umělé inteligence, zaujímá společnost Nvidia (NVDA) pozici špičkového hráče. Tato společnost je průkopníkem v oblasti grafických procesorů (GPU), které jsou zodpovědné za poskytování výpočetní síly umožňující AI. Tyto počítačové čipy jsou vybaveny k bleskurychlým matematickým výpočtům, které jsou nezbytné pro vytváření a fungování složitých modelů AI.

Existuje několik katalyzátorů, které způsobily, že ceny akcií tohoto výrobce čipů prudce vzrostly. Tento čtvrtek by mohl pro společnost Nvidia znamenat další významný skok v ocenění jejích akcií. Sledováním toho, co je na obzoru, lze odhadnout možnost dalšího velkého pohybu akcií společnosti Nvidia.

V centru tohoto vývoje stojí společnost Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSM), obecně známá jako TSMC. Jako největší smluvní slévárna polovodičů na světě je TSMC zodpovědná za výrobu přibližně 90 % nejmodernějších procesorů na světě. Jako jeden z největších zákazníků společnosti TSMC se Nvidia bude v roce 2023 podílet na tržbách společnosti přibližně 11 %, přičemž toto číslo je nyní pravděpodobně vyšší. Podle tohoto vzoru budou výsledky společnosti TSMC pravděpodobně působit jako rozhodující faktor při posuzování trajektorie výsledků společnosti Nvidia.

Společnost TSMC má ve čtvrtek zveřejnit svou finanční zprávu za třetí čtvrtletí a podle dostupných údajů se očekává, že výsledky budou silné. Společnost poskytuje měsíční zprávy o tržbách, což nám dává poměrně jasný přehled o její aktuální situaci. Za tři měsíce končící 30. září společnost vykázala tržby ve výši 759,7 milionu tchajwanských dolarů (zhruba 23,6 milionu USD), což na základě aktuálních směnných kurzů znamená meziroční nárůst o přibližně 39 %. Tento růst je o něco vyšší než konsensuální odhady analytiků, kteří odhadovali tržby ve výši 23,09 miliardy USD, což představuje růst o přibližně 35 %. Překonává také vlastní prognózy společnosti TSMC, které předpokládaly 22,8 miliardy dolarů.

Skutečnost, že společnost TSMC pravděpodobně překoná horní hranici vlastního výhledu, je pro společnost Nvidia pozitivním ukazatelem, který posiluje její silné postavení na trhu.

Tento vývoj dále podporují nedávné informace generálního ředitele společnosti Nvidia Jensena Huanga týkající se nové generace architektury Blackwell. V nedávném rozhovoru šéf společnosti zmínil: „Blackwell je v plné výrobě, Blackwell je podle plánu a poptávka po Blackwellu je šílená.“ Analytici z Morgan Stanley předpokládají, že Nvidia během čtvrtého čtvrtletí fiskálního roku 2025, které končí koncem ledna, získá z čipů Blackwell 10 miliard dolarů.

Možná vás zajímá, zda byste měli nakoupit akcie Nvidie před 17. říjnem? Dostupné důkazy skutečně naznačují, že poptávka po umělé inteligenci zůstává i nadále silná, a v závislosti na tom, co ve čtvrtek sdělí vedení společnosti TSMC, by to mohlo potenciálně působit jako katalyzátor pro společnost Nvidia. Stojí však za zmínku, že rozhodnutí investovat do akcií společnosti Nvidia by nemělo být založeno pouze na harmonogramu reportování společnosti TSMC. Akcie v pondělí uzavřely na novém rekordu, čímž se tržní kapitalizace společnosti Nvidia zvýšila na 3,4 bilionu dolarů, což představuje 200% nárůst za poslední rok. To, že akcie za posledních deset let vzrostly o 32,770 %, jistě ilustruje výhody nákupu kvalitních akcií a jejich dlouhodobého držení.

Vyhlídky společnosti Nvidia na růst se zdají být slibné. Navzdory současnému obchodování za 65násobek zisku, které se některým investorům může zdát skličující, konsensuální odhady analytiků předpovídají zisk na akcii ve výši 4,04 USD ve fiskálním roce 2026 společnosti Nvidia. Z toho vyplývá forwardový násobek 34, což naznačuje, že ocenění není tak alarmující, jak se na první pohled zdá.

Odborníci zvažují, že jsme stále na počátku zavádění umělé inteligence. Předpovídají, že tržní hodnota generativní umělé inteligence bude v příštích letech klesat v rozmezí 2,6 až 4,4 bilionu dolarů ročně. Vzhledem k tomu, že technologie se stále vyvíjí a objevují se nové aplikace, mohou být tyto odhady konzervativní.

Vzhledem ke klíčové roli společnosti Nvidia v revoluci AI a jejímu silnému růstovému potenciálu nezáleží na tom, zda si akcie Nvidia koupíte před 17. říjnem nebo po něm. Klíčový závěr je prostě koupit.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:
TSMC

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz