Hlavní obsah

Miliardáři nemohou přestat prodávat společnost Nvidia

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Mercurius Pro

Miliardáři stojí ve frontě na prodej akcií Nvidie, ale to není hlavní příběh

Článek

Společnost Nvidia Corporation (NVDA) se bezesporu stala titánem letošního roku a její nadvláda pokračuje díky mimořádné 800% inflaci ceny akcií za necelé dva roky. Nicméně řada nedávných prodejů miliardářů, včetně zasvěcených osob společnosti, vedla k rostoucí vlně obav mezi mnoha investory. Kromě toho se objevily další prvky, které začaly pro společnost Nvidia znamenat varovné signály. Tento článek se pokouší proniknout hlouběji a pochopit, co se děje s nejžádanějšími akciemi na Wall Street.

Nejprve je nutné pochopit dva aspekty: miliardáře, kteří se zbavují akcií Nvidie, a objem akcií, které prodávají. Podíl ve společnosti Nvidia má několik miliardářů, nicméně jen několik vybraných je povinno zveřejnit své aktivity v oblasti nákupu a prodeje akcií. Tato diskuse se bude soustředit na miliardáře, kteří jsou zároveň insidery společnosti, definovanými jako vedoucí pracovníci společnosti nebo ti, kteří se mohou pochlubit více než 10% skutečným vlastnictvím.

Dva miliardáři, kteří jsou insidery společnosti, se dostali do centra pozornosti: Jensen Huang, zakladatel a generální ředitel společnosti Nvidia, a Mark Stevens, člen představenstva společnosti Nvidia. Huangovo čisté jmění se odhaduje na více než 100 miliard dolarů, zatímco Stevensovo se pohybuje nad 8 miliardami dolarů. Huang a Stevens letos dohromady prodali akcie Nvidie za 731 milionů dolarů. Huang prodal akcie v hodnotě 366 milionů dolarů, zatímco Stevens uskutečnil prodeje v hodnotě 365 milionů dolarů.

Navzdory číslům o prodejích, která poutají pozornost, je nutné je brát v potaz. Huang drží více než 800 milionů akcií společnosti Nvidia, jejichž hodnota v současnosti přesahuje 100 miliard dolarů. Stevensových téměř 39 milionů akcií Nvidie má hodnotu přibližně 5 miliard dolarů. Ani jednu ze stran tedy nelze obviňovat z masivního vyřazování akcií Nvidie. Místo toho se rozloučily s minimálními částmi svých rozsáhlých podílů. Stevens se letos zbavil 0,7 % svých akcií, Huang prodal o něco méně, pouze 0,3 %.

Kromě toho je zásadní si uvědomit, že insideři prodávají akcie z různých důvodů, jako je diverzifikace portfolia, charitativní účely, osobní výdaje, mimoobchodní projekty atd. Investoři by měli interpretovat prodeje insiderů s opatrností a uvědomit si, že ačkoli mohou mít občas význam, často je třeba se ponořit do hlubších souvislostí.

Nicméně další faktor spojený s akciemi Nvidia si zaslouží pozornost investorů: Zdá se, že ocenění akcií společnosti Nvidia je na vratkém základě. Pro přesné ocenění akcií musí investoři zkoumat řadu dalších faktorů než jen cenu akcií. Nákupní cena akcie nevystihuje zásadní aspekty, jako je počet akcií v oběhu nebo vnitřní finanční zdraví společnosti.

Proto je nutné pro srovnávací analýzy různých akcií používat oceňovací ukazatele, jako je poměr ceny k zisku (P/E) a poměr ceny k tržbám (P/S). Současný poměr P/S společnosti Nvidia bohužel naznačuje spekulativní úroveň obchodování.

Pohled na poměr P/S společnosti Nvidia od její první veřejné nabídky akcií (IPO) v roce 1999 odhaluje tento problém. Současná úroveň činí 37násobek, což je téměř o 500 % více než její celoživotní průměr, který činí 8násobek. Tento rozdíl je sám o sobě problematický, ale ve srovnání s ostatními technologickými akciemi se obavy ještě umocňují.

Například společnost Microsoft, která stejně tak sledovala vzestupnou trajektorii díky revoluci v oblasti umělé inteligence, se obchoduje s poměrem P/S ve výši 14násobku. To znamená téměř dvojnásobek jeho historického průměru, který činí 8násobek, přesto zůstává výrazně pod hodnotou společnosti Nvidia. Studie celoživotního poměru P/S společnosti Microsoft navíc odůvodňuje toto vyšší ocenění vzhledem k předchozím trendům, kdy se akcie společnosti Microsoft před dot-com bublinou v roce 2001 obchodovaly s 30násobným poměrem P/S. Je třeba připomenout, že po této bublině se akcie společnosti Microsoft propadly o 65 %.

Závěrem lze říci, že ačkoli by prodej akcií společnosti Nvidia ze strany zasvěcených osob mohl být potenciálně „red herring“, zvýšené ocenění akcií by mělo pro investory fungovat jako varovný ukazatel. Ačkoli by prudký nárůst příjmů společnosti Nvidia mohl vyvážit její ocenění, vždy hrozí, že akcie budou na současné úrovni nadhodnoceny a pravděpodobně dojde k jejich stažení zpět, zejména pokud skutečné prodeje nebudou odpovídat balonovým očekáváním.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz