Hlavní obsah

Moje nejlepší růstová AI akcie k nákupu v říjnu

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Mercurius Pro (generováno AI)

Umělá inteligence se pro společnost Brookfield Infrastructure ukazuje jako hlavní akcelerátor růstu

Článek

Brookfield Infrastructure (BIP) (BIPC) hraje klíčovou roli v rozvíjejícím se odvětví umělé inteligence (AI), přičemž digitální a energetická infrastruktura společnosti hraje ústřední roli při usnadňování provozu aplikací AI. Ačkoli firma není uznávána jako ústřední hráč v oblasti AI, protože se nepodílí na tvorbě populárních chatbotů AI nebo specializovaných polovodičových čipů, úspěch technologií AI je ve skutečnosti závislý na poskytovatelích infrastruktury, jako je Brookfield. Toto chápání zakládá prezentaci společnosti jako jedné z nejlepších růstových akcií v oblasti AI v tomto období.

Společnost Brookfield Infrastructure, která spravuje čtyři globální platformy s obchodním zaměřením na utility, energetickou midstream, dopravu a datovou infrastrukturu, se aktivně přizpůsobuje trendu digitalizace. Vliv těchto operací se odráží v tom, že současnému trendu digitalizace vděčí za více než 60 % svých provozních prostředků (FFO). Zapojení společnosti Brookfield do tohoto odvětví je klíčové vzhledem k tomu, že úspěšná implementace umělé inteligence je do značné míry závislá na dvou složkách: výpočetním výkonu a elektřině.

Odhaduje se, že současné výpočetní požadavky na pracovní zátěž, která není spojena s AI, zahrnují 5-15 kilowattů (KW) polovodičových čipů na jeden rack. Naproti tomu pracovní zátěže spojené s umělou inteligencí vyžadují pětkrát vyšší výpočetní výkon – na jeden rack je potřeba 20 až 70 KW. Tento výrazný rozdíl ilustruje nevyhnutelný nárůst spotřeby elektrické energie v blízké budoucnosti. Předpokládaný růst spotřeby energie v Brookfieldu se do roku 2030 ztrojnásobí a zvýší se z 16 gigawattů na 45 gigawattů. Brookfield má jedinečnou pozici pro uspokojení tohoto nárůstu díky tomu, že se stará o základní infrastrukturu středního proudu zemního plynu, včetně skladovacích kapacit, plynovodů a zpracovatelských závodů.

Zemní plyn se má stát klíčovou složkou paliva při dodávkách energie do rozvodné sítě, což je změna způsobená rostoucí poptávkou po elektřině vyvolanou rozvojem umělé inteligence a nárůstem počtu elektromobilů. Brookfield k tomu udržuje soubor energetických zařízení, která jednak vyrábějí elektřinu získanou ze zemního plynu, jednak expedují plyn a elektřinu koncovým spotřebitelům. Tato škála činností dokládá potenciál firmy těžit z rostoucí poptávky po elektřině.

Kromě investic do stávajících odvětví zaznamenala společnost Brookfield Infrastructure významné investice do své rozvíjející se platformy datové infrastruktury. Příkladem může být intenzivní podpora výstavby dvou nových závodů na výrobu polovodičů ve spolupráci se společností Intel nebo rychle rostoucí mezinárodní platforma datových center.

Přestože prudký nárůst umělé inteligence nafoukl ceny akcií několika firem, které se o umělou inteligenci zajímají – jmenovitě giganta v oblasti cloud computingu, společnosti Microsoft, a stálice v oblasti čipů s umělou inteligencí, společnosti Nvidia – širší trh si stále neuvědomuje, jaký dopad bude mít umělá inteligence na společnosti, jako je Brookfield Infrastructure. To se projevuje v současném ocenění upravených FFO firmy na úrovni 14,4×, což je výrazně méně než historické ocenění (15,5×) i pětiletý průměr (16,5×). Tyto údaje připravují příznivou půdu pro jasné vyhlídky společnosti Brookfield na budoucí růst.

Rostoucí hodnota stávajících aktiv, zejména v souvislosti s plynárenskou infrastrukturou, stojí vedle rozšiřující se škály investičních příležitostí, která zcela překonává předchozí očekávání. Navzdory dosud nerealizovanému potenciálu zrychlení růstu AI vykazuje společnost Brookfield stabilní růst, přičemž jen za poslední rok vzrostl FFO na akcii o 10 %. U společnosti, která hostí vysoký dividendový výnos (v současnosti přes 3,5 %), se jedná o solidní růstový výkon. Společnost Brookfield Infrastructure předpokládá budoucí růst o 5-9 % ročně, což je prognóza, která zvyšuje její vyhlídky na silný celkový výnos.

Vzhledem k dvoucifernému tempu růstu a více než 3,5% dividendovému výnosu by se průměrný roční celkový výnos společnosti mohl pohybovat kolem poloviny desítek. Toto číslo by se mohlo dále zvýšit, pokud by se zlepšil násobek ocenění společnosti Brookfield.

Přestože Brookfield Infrastructure nemusí být první firmou, kterou investoři berou v úvahu při úvahách o trhu s umělou inteligencí, rozsáhlá digitální a energetická infrastruktura společnosti poskytuje značnou expozici vůči tomuto expandujícímu sektoru. Vzhledem k očekávanému rychlému budoucímu růstu a vstupní pozici společnosti, která se vyznačuje atraktivním dividendovým výnosem, se akcionáři společnosti Brookfield mají na co těšit.

Celkově tyto faktory přispívají k vynikajícímu profilu rizika a výnosu společnosti Brookfield Infrastructure a posilují její pozici přední akcie AI, do které je třeba tento měsíc investovat.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz