Hlavní obsah

Nejlepší akcie polovodičů, kterou je třeba koupit před 17. říjnem

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Mercurius Pro

Tato akcie dosáhla v roce 2024 působivých zisků a po nadcházející čtvrtletní zprávě by se mohla dostat ještě výše

Článek

Umělá inteligence (AI) podpořila silnou dynamiku v sektoru polovodičů, což vedlo k impozantnímu 131% nárůstu indexu PHLX Semiconductor Sector v posledních letech. Očekává se, že zvýšené zavádění umělé inteligence podpoří ještě výraznější růst, zejména s tím, jak se tato technologie rozšíří z datových center do tzv. okrajových zařízení. Mezi tato zařízení patří mimo jiné chytré telefony, osobní počítače (PC) a automobilové aplikace.

Analytici v tomto odvětví předpokládají výrazný nárůst poptávky po polovodičích napříč těmito odvětvími. Například trh s čipy používanými v chytrých telefonech se podle předpovědí vyšplhá ze 104 miliard dolarů v roce 2023 na 146 miliard dolarů v příštím roce. Mezitím se očekává, že výdaje na polovodiče pro osobní počítače vyskočí z loňských 89 miliard USD na 107 miliard USD v roce 2025. Také výdaje na čipy pro automobilový trh se podle prognóz zvýší z loňských 79 miliard dolarů na 104 miliard dolarů v příštím roce. Kromě toho se mají výdaje na polovodiče pro servery a datová centra související s umělou inteligencí zvýšit ze 78 miliard dolarů v roce 2023 na 136 miliard dolarů v příštím roce.

Společnost Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSMC), jeden z nejrychleji rostoucích hráčů na těchto prosperujících polovodičových trzích, stále více využívá sílu umělé inteligence jako klíčového motoru růstu. Nedávné výsledky společnosti podávají jasný obraz tohoto trendu.

Společnost TSMC, uznávaná jako průmyslový gigant napříč různými odvětvími, nedávno oznámila téměř 40% meziroční nárůst svých měsíčních tržeb za září 2024, které dosáhly ohromujících 251,8 miliardy nových tchajwanských (NT) dolarů. Odhaduje se, že tržby společnosti za třetí čtvrtletí (Q3), které kombinuje údaje za červenec, srpen a září, dosáhnou téměř 760 miliard NT dolarů. To svědčí o impozantním nárůstu o 39 % oproti loňskému roku a překonání odhadu analytiků, kteří odhadovali tržby za 3. čtvrtletí ve výši 748 miliard NT dolarů.

Analytici předpovídají, že zisk na akcii společnosti TSMC se oproti loňskému roku zvýší o 40 % a dosáhne předpokládané hodnoty 1,80 USD. Silný růst tržeb společnosti však naznačuje potenciál pro stejně působivé zisky na výsledkové straně. Tržby společnosti TSMC za prvních devět měsíců roku 2024 vzrostly meziročně o 32 %, což naznačuje, že by společnost mohla překonat 26% růst, který analytici předpokládají pro rok 2024. A co je ještě důležitější, očekává se, že společnost TSMC si tento zdravý růstový trend udrží i v následujících letech.

Růst společnosti TSMC je z velké části výsledkem jejího zapojení do aplikací umělé inteligence, kde vyrábí a vyrábí čipy pro řadu výrobců čipů bez továrny, včetně společností Nvidia, AMD, Qualcomm, Broadcom a Marvell Technology. Tato strategická pozice v oblasti umělé inteligence umožňuje společnosti TSMC potenciálně překonat očekávání Wall Street ohledně růstu tržeb.

Tradičně soběstační výrobci čipů, jako je společnost Intel, se také obracejí na společnost TSMC kvůli jejím pokročilým procesům výroby čipů, které jsou schopny vyrábět efektivnější a výkonnější čipy. Navíc vztah společnosti TSMC se společností Apple, pro kterou čipy vyrábí, ji staví do čela růstu prodeje chytrých telefonů s umělou inteligencí.

Zkoumání zákaznické základny společnosti TSMC zahrnuje klíčové hráče na celém trhu s čipy s umělou inteligencí. Například společnosti Nvidia, AMD a Intel využívají příležitostí, které se nabízejí v oblasti akcelerátorů AI. Výrobci čipů, jako je Qualcomm a Apple, mají zásadní význam pro růst trhu s osobními počítači a chytrými telefony s umělou inteligencí. Marvell a Broadcom představují pro TSMC bránu k zakázkovým čipům AI, což je další rychle se rozvíjející sektor polovodičů s AI.

Bez ohledu na to, které firmy dominují ve svých sektorech, je společnost TSMC připravena těžit jako klíčový dodavatel ve všech oblastech. Poptávka je tak vysoká, že pokročilá balicí technologie společnosti TSMC, která je pro výrobu čipů AI nezbytná, je údajně vyprodána až do roku 2025. Podle Morgan Stanley společnost přistoupila k rozšíření své výrobní kapacity čipů AI dříve, než bylo původně plánováno, aby tuto zvýšenou poptávku uspokojila, což by mohlo dále podpořit růst tržeb a zisků.

Zpráva o výsledcích společnosti za 3. čtvrtletí, která má být zveřejněna 17. října, je velmi očekávaná a pravděpodobně bude odrážet dobré výsledky společnosti TSMC. Pokud společnost TSMC splní nebo překoná konsensuální odhady a poskytne optimistický výhled na 4. čtvrtletí, mohlo by to být období výrazného růstu akcií. Akcie společnosti již letos zaznamenaly obrovský 77% nárůst a vzhledem k současné dynamice by mohly rok zakončit ještě vyšším růstem. Navzdory tomuto úspěšnému tažení se akcie TSMC v současnosti obchodují za 22násobek forwardového zisku, což naznačuje, že by mohly být atraktivní investicí pro ty, kteří chtějí využít silného rozmachu umělé inteligence a souvisejících technologií.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz