Hlavní obsah
Finance

Obáváte se recese? Proč byste měli investovat na akciovém trhu?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Unsplash.com

Bez ohledu na to, kam se bude trh v krátkodobém horizontu ubírat, je nejlepší čas investovat právě teď

Článek

Na myšlence, že čas na trhu je důležitější než jeho načasování, je docela dost pravdy. Protože není možné vědět, co přinese budoucnost, neměly by vám obavy z recese bránit v pravidelných vkladech na vaše investiční účty. Jak si řekneme, pokud jste dlouhodobý investor, nejlepší, co můžete udělat, je pokračovat v investování - i když se akciový trh krátkodobě propadne.

V tomto článku se budeme zabývat tím, proč byste měli pokračovat v investování, i když máte na burze trochu strach.

Klíčovou proměnnou je časový horizont

Pro investory, kteří se blíží odchodu do důchodu, má nervozita z recese velký smysl. Blíží se okamžik, kdy budou muset ze svého portfolia vybírat, což může být problematické, pokud je alokace jejich aktiv téměř výhradně akciová. Možným řešením v tomto případě je přizpůsobit se takovému investičnímu mixu, který není tak volatilní, například 30 % akcií a 70 % dluhopisů, místo toho, abyste se z akciového trhu zcela stáhli. Unáhlená, emotivní rozhodnutí mohou v dlouhodobém horizontu stát tisíce - i když zmírní krátkodobé obavy.

Na druhou stranu, pokud máte do důchodu ještě mnoho let (např. více než 10 let), je třeba recese a poklesy trhu považovat za očekávané a normální. To je mnohem těžší pocítit, když jsou zůstatky na vašich účtech nižší, ale odráží to realitu investování do akcií. K výkyvům bude docházet, ale během dlouhého období investování je pravděpodobnost ztráty peněz nulová nebo se jí blíží, v závislosti na délce daného období.

Pozitivní stránky poklesu trhu

Pokud se dostaneme do recese a akciový trh zareaguje stejně, zůstatky na vašich účtech se sníží. I když je možná bolestivé přihlásit se a zkontrolovat čísla, několik věcí stále funguje ve váš prospěch:

  • Více akcií za nižší cenu. Za předpokladu, že budete investovat i při poklesu akciového trhu, nakoupíte s každým novým vkladem více akcií, než kdyby akciový trh ve stejném období prudce rostl. Jinými slovy, akcie jsou ve slevě.
  • Za reinvestované dividendy se nakupují další akcie. Podle stejné logiky všechny reinvestované dividendy koupí více akcií, než když byl trh výše. Příklad: Pokud by cena akcie klesla z 10 USD na 5 USD, za dividendu 1 000 USD by se koupilo 200 akcií místo 100, které by se koupily dříve.
  • Zjistíte, zda je vaše alokace aktiv příliš riziková. Pokud nejste emocionálně připraveni na jakoukoli volatilitu akciového trhu, pokles trhu vám to dá rychle najevo. Jinými slovy, pokud investujete příliš do akcií, pocítíte to, jakmile se trhy obrátí k jihu a zůstatky klesnou. Náprava: Upravte alokaci aktiv tak, aby vám vyhovovala více.
  • Pokud neprodáváte, zachováte doby držení. Výprodej ze zdanitelných pozic, když trh klesá, je přesně ten druh chování, který vám škodí ve více ohledech. Důležité je, že vyskočení z akciového trhu resetuje všechna vaše období držení pro daňové účely. Daňový úřad zvýhodňuje investory, kteří drží akcie a dluhopisy déle než rok; pokud prodáte své pozice před uplynutím jednoho roku, nejenže zaplatíte vyšší daň z případných realizovaných zisků, ale také budete muset znovu zahájit období držení.
  • Nicnedělání pomáhá rozvíjet disciplínu. Jednání na základě emocí a výprodej akcií během recese vám nijak významně nepomůže. Prodej nejenže znemožňuje zjistit, kdy znovu vstoupit, ale v době, kdy budete chtít případně znovu vstoupit, je velká pravděpodobnost, že jste již velkou část vzestupu propásli.

Tím vším chci říct, že recese nebude příjemná a ani by neměla být. Stále však platí, že ti, kteří se drží kurzu - i navzdory velkým propadům na burze - jsou ti, kteří budou mít dlouhodobé finanční výhody.

Emoce a chování budou určovat výnosy portfolia

Než začnete investovat, je důležité si uvědomit, že k tomu, abyste se stali úspěšným dlouhodobým investorem, budete potřebovat nervy z oceli. Nejlepší světoví investoři prožili války, konflikty, finanční potíže, sociální otřesy a mnoho dalších nepříjemností na cestě k tomu, aby se stali jedněmi z nejbohatších lidí na planetě.

Než vložíte do akciového trhu příliš velkou část svých peněz, je nutné zvážit svou toleranci k riziku a časový horizont. Jste-li však dlouhodobým investorem, nejlepší strategií během medvědího trhu je jednoduše pokračovat v investování - i když vám srdce velí peníze stáhnout. Dodržování této jednoduché, ale obtížné zásady je jedním z nejspolehlivějších způsobů, jak dosáhnout finančního úspěchu v průběhu investiční kariéry.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz