Hlavní obsah

Super Micro Computer: Je rozdělení akcií příležitostí k nákupu, nebo pastí?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Mercurius Pro

Investoři do společnosti Supermicro v poslední době prožívají jízdu na horské dráze

Článek

Společnost Super Micro Computer (SMCI) představuje pro investory i pozorovatele z oboru matoucí scénář. Společnost, která je celosvětovým lídrem v oblasti výroby serverových komponent a celých serverů, což je zásadní pro podporu masivní poptávky po revoluci v oblasti umělé inteligence (AI), je zároveň obtěžována obviněními z účetních pochybení a nyní ji vyšetřuje ministerstvo spravedlnosti (DOJ). Poslední jmenované problémy mají podle očekávání větší vliv na náladu investorů, což vedlo k tomu, že akcie Supermicro, jak je společnost častěji označována, klesly o 60 % ze svého březnového historického maxima.

Tuto nejistou pozici ještě zvýraznilo nedávné rozhodnutí společnosti Supermicro provést rozdělení akcií v poměru 10:1. Zdá se, že tato strategie, která má obvykle stimulovat růst ceny akcií, se v případě společnosti Supermicro minula účinkem. Otázkou pro investory nyní je, zda se mají společnosti vyhnout, nebo využít příležitosti vlastnit potenciálně značně podhodnocený subjekt.

Analýza profilu společnosti Supermicro a jejího postavení na trhu může poskytnout určitý náhled na tuto otázku. Rychlý přehled ukazuje, že navzdory nasycenému trhu plnému konkurentů si společnost Supermicro zachovává výhodu v podobě své energeticky účinné technologie, která je v současnosti v celém odvětví nepřekonatelná. Vzhledem k tomu, že spotřeba energie představuje významnou režijní položku při provozu serverů, je mnoho podniků stále náročnějších na celkové náklady na provoz, což zvyšuje značnou poptávku po technologiích Supermicro.

Bezprostřední plody této zvýšené poptávky však nejsou tak zdravé, jak by se mohlo zdát. Hrubá marže společnosti Supermicro prudce klesla v souvislosti s výrobou nové technologie kapalinového chlazení, protože společnost se potýká s nedostatkem komponentů nezbytných pro tyto systémy v dodavatelském řetězci. Vedení společnosti zůstává optimistické a předpovídá zvýšení hrubé marže do fiskálního roku 2025 (do 30. června 2025), k čemuž přispěje měnící se skladba zákazníků a efektivita výroby, které chce dosáhnout rozšířením výrobních operací v Malajsii a na Tchaj-wanu.

Přesto se situace nemusí pro společnost Supermicro zlepšit tak, jak by si přála. Jakmile se produkt stává komoditnějším, často to nutí výrobce snižovat marže, aby si udrželi konkurenceschopnost. Pokud by se tento scénář naplnil i v případě společnosti Supermicro, nevěstilo by to nic dobrého pro její finanční situaci, i když by nadále dodávala nejlepší produkty ve své třídě. V důsledku toho bude vývoj hrubé marže klíčovým faktorem, který je třeba v nadcházejícím roce sledovat, protože nízká marže by mohla narušit investiční tezi společnosti Supermicro.

Současné tržní dilema společnosti Supermicro dále zhoršují obvinění z účetních pochybení, která byla proti ní vznesena. Tato obvinění, zveřejněná koncem srpna ve zprávě známého prodejce krátkých pozic Hindenburg Research, jsou natolik závažná, že si vyžádala prověření jejich oprávněnosti ministerstvem spravedlnosti. Komise pro cenné papíry a burzy právě v loňském roce potrestala společnost Supermicro pokutou ve výši 17,5 milionu dolarů za podobné prohřešky. Tento vývoj znamenal další ránu pro důvěryhodnost společnosti, když jen den po zveřejnění Hindenburgovy zprávy oznámila odklad podání svého formuláře 10-K ke konci roku z důvodu probíhajícího hodnocení „vnitřních kontrolních mechanismů finančního výkaznictví“.

Je důležité vzít v úvahu, že Hindenburg jako prodejce krátkých pozic může profitovat z poklesu ceny akcií. Závažnost obvinění je však taková, že si vyžádala kontrolu ministerstva spravedlnosti. Vzhledem k tomu, že se očekává, že výsledky tohoto vyšetřování budou trvat delší dobu, stojí investoři před těžkým rozhodnutím a mnozí by mohli být v pokušení označit společnost Supermicro za „příliš těžko pochopitelný“ návrh. Podobně se o komplikovaných firmách vyjádřil i Warren Buffett. Investoři musí porovnat mnoho aspektů, včetně klesajících hrubých marží a důsledků probíhajícího vyšetřování ministerstva spravedlnosti, s několika pozitivy.

Například společnost Supermicro předpovídá masivní růst a pro fiskální rok 2025 (končící 30. června 2025) předpokládá meziroční nárůst tržeb o 74-101 %. Navzdory tomuto očekávanému růstu zůstávají akcie společnosti mimořádně dostupné, jejich cena je pouhých 14,2násobek budoucích zisků. To činí ze společnosti Supermicro potenciální výhodnou nabídku pro ty, kteří usilují o fenomenální tempo růstu, zejména ve srovnání s dražšími hráči v indexu S&P 500, kteří se obchodují na 23,7násobku forwardových zisků.

Pokud vedení společnosti Supermicro úspěšně zlepší hrubou marži společnosti a zajistí silný růst v průběhu roku 2025, jak bylo slíbeno, mohly by akcie poskytnout výrazný růst. Investoři však musí postupovat opatrně. Rizika, jako je ztráta společnosti Supermicro při šanci na výraznější zisky, jsou značná. Proto by investoři s nízkou tolerancí k riziku neměli o Supermicro uvažovat. Pro ty, kteří jsou ochotni hazardovat, však existuje značná šance, že se akcie zdvojnásobí, pokud společnost dokáže účinně řešit své současné problémy.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz