Hlavní obsah

Super Micro Computer vs. Palantir

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Mercurius Pro

Lepší nová umělá inteligence (AI) v indexu S&P 500

Článek

Čtvrtletní rebalancování indexu S&P 500 slouží jako reflektor pro vysoce výkonné akcie, které jsou motorem dnešní ekonomiky, a při nedávném přetřásání začalo přitahovat pozornost býčí odvětví umělé inteligence. Společnost Super Micro Computer (SMCI) se k prestižnímu akciovému indexu připojila na začátku letošního roku, zatímco společnost Palantir Technologies (PLTR), další potenciální lídr v oblasti umělé inteligence, vstoupila letos na podzim. Nedávný nárůst zisků obou společností byl přičítán jejich pozici v rychle rostoucím odvětví AI.

V současné době se odhaduje na 200 miliard dolarů a analytici očekávají, že do roku 2030 dosáhne trh s umělou inteligencí mamutího objemu 1 bilionu dolarů. Vypadá to, že vyhlídky společností Super Micro a Palantir se blýskají na lepší časy, nicméně, která z nich bude zářit jasněji jako nový nákup AI v indexu S&P 500?

Společnost Super Micro, alternativně známá jako Supermicro, si vytvořila mezeru ve světě datových center s umělou inteligencí a poskytuje klíčové vybavení, jako jsou servery a pracovní stanice pro provoz. Jedním z atributů, kterým se společnost Supermicro vyznačuje, je její strategie; společnost spolupracuje s významnými návrháři čipů, aby mohla do svých produktů pohotově integrovat nově objevené inovace. Až Nvidia letos uvede na trh čip Blackwell, bude již replikován v systémech Supermicro, což spotřebitelům nabídne časovou aktuálnost a technologický pokrok.

Tento jedinečný obchodní model pomohl posílit příjmy společnosti Supermicro, která každé čtvrtletí zaznamenává rekordy v tržbách a veze se na vlně boomu umělé inteligence. V posledním čtvrtletí dosáhla společnost čistých příjmů ve výši 5,3 miliardy dolarů, čímž snadno překonala své roční příjmy z doby před pouhým rokem 2021. Čistý zisk za stejné období vzrostl o 82 % na 353 milionů dolarů, což je ukazatel rostoucí ziskovosti společnosti. Díky výrazné zběhlosti v technologii přímého kapalinového chlazení se společnost Supermicro sveze na nové vlně růstu v oblasti datových center s umělou inteligencí.

Kolem společnosti Supermicro se však aktuálně rozvíří turbulence. Převažují zprávy o nově zahájeném vyšetřování společnosti Supermicro ministerstvem spravedlnosti, které následuje po obviněních z nekalých praktik vyplývajících z krátké zprávy společnosti Hindenburg Research. Obviněná společnost označila nepřesnosti v krátké zprávě za „nepravdivé nebo nepřesné“ a zachovává v této věci strohé mlčení. Navzdory tomuto ujištění může mít vývoj událostí i nadále dopad na výkonnost akcií.

V porovnání s tím společnost Palantir dosahuje obrovských pokroků v pomoci organizacím, vládám a společnostem při konsolidaci jejich dat a maximalizaci jejich využití – což vyvolává transformační změny v jejich činnosti. Dvacet let stará společnost, která byla původně závislá na vládních zakázkách, v poslední době zaznamenala nárůst komerčních firemních klientů, kteří si uvědomili sílu technologie společnosti Palantir.

Před čtyřmi lety se společnost Palantir pyšnila 14 komerčními klienty v USA; v současné době se tento počet zvýšil na téměř 300, což lze částečně přičíst integraci umělé inteligence do systémů společnosti Palantir. Vydání platformy umělé inteligence (AIP) v loňském roce vyvolalo nárůst příjmů a počtu zákazníků.

Komerční příjmy v USA se v posledním čtvrtletí zvýšily o 55 % a počet komerčních zákazníků v USA vzrostl o výrazných 83 %. Příjmy z vládního sektoru si udržují stabilní nárůst, což ukazuje, že k raketovému růstu společnosti Palantir přispívá jak komerční, tak vládní sektor. V posledním čtvrtletí společnost Palantir rovněž dosáhla čistého zisku ve výši 134 milionů dolarů, což představuje historicky nejvyšší čtvrtletní zisk společnosti.

Vzhledem k tomu, že stále více subjektů usiluje o efektivitu umělé inteligence, mohla by růstová trajektorie společnosti Palantir nadále prudce stoupat.

Ačkoli oba technologičtí giganti prokázali v současném období nepopiratelnou robustnost, jejich budoucnost se zdá být pozitivně světlá. Jejich vítězství v oblasti AI pravděpodobně přetrvají a ukáží se jako zisková. Z pohledu forwardového P/E se však Supermicro zdá být výhodnějším obchodem, neboť se v současné době obchoduje na 14násobku odhadu forwardových zisků ve srovnání s Palantirem, který se obchoduje na více než 100násobku.

Přesto je nezbytné zvážit komfort rizika. Vzhledem k existujícím protivětrům nemusí být společnost Supermicro pro každého investora tou nejvhodnější. Obezřetní investoři by mohli nákup akcií Supermicro odložit, dokud nebudou k dispozici definitivní vyjádření týkající se jejich současné obtížné situace. Volba společnosti Palantir by mohla být do té doby lepší volbou. Pro agresivní investory však může současné nízké ocenění společnosti Supermicro představovat skvělou příležitost investovat do rozvíjejícího se kolosu v oblasti umělé inteligence za výhodnou cenu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz