Hlavní obsah

Tato akcie AI by mohla být největším vítězem události s robotaxi

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: shop4tesla.com

Robotaxi by dokonce mohlo vyvolat další rally v sektoru AI

Článek

Po měsících očekávání se společnost Tesla (TSLA) chystá 10. října na akci představit své autonomní vozidlo, robotaxi. Přestože podrobnosti této události zůstávají nezveřejněny, pozorovatelé z oboru předpokládají, že společnost poskytne aktuální informace o své technologii plně samořízeného vozidla.

Generální ředitel společnosti Tesla Elon Musk považuje tuto technologii za zásadní pro budoucí úspěch společnosti v automobilovém průmyslu. Někteří komentátoři trhu vyjádřili naději, že na nadcházející akci bude rovněž představen dlouho očekávaný model robotaxi, cenově dostupného autonomního vozidla, které by podle Muskových představ měli vlastnit a pronajímat jednotlivci, podobně jako služby nabízené společností Uber.

Kromě potenciálu robotaxi generovat příjmy pro majitele by se vůz mohl efektivně zaplatit sám – což je vyhlídka, která by mohla způsobit revoluci v automobilovém průmyslu. Spekulace také naznačují, že Tesla by mohla poskytnout aktuální informace o svém levnějším vozidle Model 2 a poskytnout informace o výrobě, zavádění a provozní platformě robotaxi.

Toto očekávané odhalení přichází v klíčové době, kdy se společnost potýká s pomalým růstem prodeje jednotek a tržeb a klesajícím ziskem v několika předchozích čtvrtletích. Navzdory těmto problémům zůstává ocenění společnosti vysoké.

Musk ve svém vystoupení v rámci hovoru k výsledkům společnosti za druhé čtvrtletí zdůraznil význam autonomie jak pro vozidla Tesla, tak pro jejího autonomního robota Optimus. Souhlasil s odhadem Cathie Woodové, že Tesla by mohla dosáhnout ocenění 5 bilionů dolarů, jakmile bude robotická osa plně rozšířena.

Klíčovým článkem v rozvíjejícím se příběhu o robotaxi je společnost Nvidia (NVDA), klíčový dodavatel infrastruktury umělé inteligence (AI) potřebné pro provoz autonomních vozidel. Autonomní vozidla patří pravděpodobně k celosvětově nejnáročnějším projektům v oblasti umělé inteligence. Nvidia v současné době vyrábí významnou část komponent, které autonomní vozidla potřebují ke svému provozu, což ji v potenciálním boomu autonomních vozidel staví do výhodné pozice.

Společnost Tesla využívá 35 000 grafických procesorů Nvidia Hopper (Graphics Processing Units) ve svém klastru AI pro plně samořídící vozidla. Při současných cenách činí náklady na tyto GPU přibližně 1 miliardu dolarů.

Musk zdůraznil klíčovou roli společnosti Nvidia, již dříve ji pochválil a zdůraznil, že je důležité, aby si Tesla v případě potřeby GPU Nvidia zajistila. Údajně se připojil k Larrymu Ellisonovi ze společnosti Oracle, který nedávno prosil generálního ředitele společnosti Nvidia Jensena Huanga, aby vyráběl více GPU.

Perspektiva autonomních vozidel přesahuje rámec společnosti Tesla. Společnosti Waymo od Alphabetu a Cruise od General Motors již spustily provoz autonomních vozidel v ulicích měst. Na podobných technologiích pracuje několik dalších výrobců automobilů a několik začínajících firem.

Pokud se spuštění robotaxi společnosti Tesla ukáže jako úspěšné, je pravděpodobné, že to vyvolá konkurenci v oblasti AV (Autonomous Vehicle) technologií, která bude připomínat rozruch, který vyvolala společnost OpenAI se svými velkojazyčnými modely při spuštění ChatGPT.

Platforma Drive AV společnosti Nvidia, kterou využívá několik výrobců automobilů včetně společností Volvo, Daimler, Hyundai, Nio a Rivian, se netěší takovému uznání jako její GPU pro datová centra. Navzdory tomu staví společnost do výhodné pozice v rozvíjejícím se odvětví.

V současné době hraje oblast AV v celkové činnosti společnosti Nvidia poměrně malou roli. Její segmenty autonomních zařízení a robotiky vygenerovaly ve druhém čtvrtletí 346 milionů dolarů, což je v porovnání s 26,3 miliardy dolarů vydělaných z datových center trpasličí hodnota. Představení robotaxi 10. října by to však mohlo změnit, zejména pokud bude obsahovat podrobnosti o využití produktů Nvidia v této technologii.

V závislosti na reakci na odhalení robotaxi by akcie společnosti Nvidia mohly zaznamenat další výrazný nárůst, což by z ní udělalo investici, kterou by měli sledovat zájemci o toto rychle se rozvíjející odvě

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz