Hlavní obsah
Finance

Téměř 80 % portfolia Warrena Buffetta je investováno do těchto 6 akcií

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Berkshire Hathaway v roce 2024: Pohled na největší holding Warrena Buffetta

Článek

Když Warren Buffett vstupuje do roku 2024 bez svého dlouholetého obchodního partnera Charlieho Mungera, může se situace lišit, ale mnoho prvků by mělo zůstat pro „Věštce z Omahy“ stejných. Munger, který Buffetovi po desetiletí sloužil jako poradce, zemřel v listopadu ve věku 99 let. Navzdory této ztrátě se však Berkshire Hathaway chystá v roce 2024 procházet známým terénem s významnými podíly v malém množství holdingů, což je ozvěnou strategií z minulých let.

Portfolio společnosti Berkshire Hathaway (BRK.A) (BRK.B) má na počátku roku 2024 téměř 80 % investic v pouhých šesti akciích. Tito favorité podílové společnosti vykreslují obraz jejího investičního směřování pro letošní rok.

Na prvním místě seznamu je Apple (AAPL), který tvoří 47 % portfolia Berkshire Hathaway v hodnotě 170 miliard dolarů. Tento krok se nezdá být překvapivý vzhledem k výsledkům společnosti Apple v roce 2023, kdy Buffettovi přinesla neuvěřitelný 48% výnos. Navzdory klopýtnutí na začátku roku, které bylo důsledkem nelichotivého snížení ratingu jeho akcií společností Barclays na underweight, zůstává Buffett neochvějný. Svůj neochvějný názor na Apple jako na jeden z nejvýjimečnějších podniků na světě si zachovává.

Bank of America (BAC), která původně podléhala Buffettovu klesajícímu zájmu o bankovní akcie, si udržela pozici jeho druhého největšího podílu. Tato banka, která tvoří 9,6 %, což odpovídá 34,7 miliardám dolarů, Berkshireho portfolia, dokázala v roce 2023 zaznamenat mírný zisk po zkušenostech v důsledku bankovní krize z počátku téhož roku. Díky silnému finančnímu zázemí a vedoucí roli v oblasti inovací v sektoru finančních služeb Bank of America pravděpodobně v roce 2024 neztratí své vysoké postavení v Buffetově portfoliu.

American Express (AXP), Buffettův třetí největší holding, se v portfoliu Berkshire těší dlouhé životnosti. V letošním roce tvoří 7,8 % investic společnosti Berkshire. Wall Street se nezdá být ohledně vyhlídek American Express v roce 2024 příliš optimistická. V lednovém průzkumu mezi analytiky, který provedla LSEG, přidělilo akciím hodnocení „Buy“ nebo „Strong Buy“ pouze deset z 28 analytiků. Tato analýza nemusí vést ke zvýšení současného podílu Berkshire, ale odprodej se zdá být nepravděpodobný.

Společnost Coca-Cola (KO 1,51 %), kterou Buffett poprvé přivedl do Berkshire v roce 1988, je nyní čtvrtým největším podílem fondu s 6,6 %. Navzdory nepříliš hvězdným výsledkům v roce 2023 společnost táhne díky svým dividendám. Aktuální příklad se vynořuje v prosinci, kdy Coca-Cola obohatila pokladnu Berkshire o skvělých 184 milionů dolarů.

Na pátém místě v portfoliu Berkshire je Chevron (CVX), který si nárokuje 4,6 % koláče, a to i přes snížení v předchozím roce. Akcie Chevronu, ovlivněné především plány na akvizici společnosti Hess, se v roce 2023 propadly o téměř 17 %. Pokud se však trendy v oblasti ropy udrží, může v roce 2024 dojít k obratu, což se promítne do zisků pro Buffetta.

Šestou největší Buffettovu pozici drží společnost Occidental Petroleum (OXY), která tvoří 4,1 % portfolia Berkshire a pochází z nákupů v roce 2023. Stojí za zmínku, že podíl Berkshire se může v roce 2024 pravděpodobně rozšířit, protože existuje regulační povolení k získání až 50 % společnosti oproti současnému 27,8% podílu.

Při vstupu do roku 2024 se zdá, že karty jsou příznivě rozdány pro společnosti American Express a Occidental Petroleum, které patří mezi hlavní podíly společnosti Berkshire. Zdá se, že jsou dobře oceněny a v případě silné americké ekonomiky, jak předpovídá řada ekonomů, by měly těžit. Zdá se, že Occidental má z těchto dvou společností mírně navrch, protože pravděpodobné zvýšení podílu Berkshire by mohlo hodnotu akcií ještě zvýšit. Vývoj roku ukáže, zda známý investiční přístup Warrena Buffetta přinese očekávané výsledky i bez poznatků zesnulého Charlieho Mungera.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz