Hlavní obsah

Tito tři miliardáři mají obrovské podíly v akciích Coca-Coly

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Unsplash.com

Tato investice má atraktivní vlastnosti, ale nemusí být vhodná pro každé portfolio

Článek

Závažnost pojmu „miliardářský investor“ není pro ty, kdo sledují finanční svět, ztracena. Investiční rozhodnutí těchto elitních finančních magnátů jsou často považována za vzor obezřetného investování. Platí zásada, že pokud člověk zná investiční návyky výjimečně bohatých a je informován, může sám činit lepší investiční rozhodnutí.

Z širokého spektra akcií se mezi miliardářskými investory těší stálé oblibě Coca-Cola (KO). Tento zájem se projevuje různými kanály, ať už přímo, nebo nepřímo, prostřednictvím přidruženého hedgeového fondu. Za zmínku stojí, že miliardáři Warren Buffett, Ken Griffin a Jeremy Grantham drží v tomto nápojovém gigantu významné podíly.

Warren Buffett, který stojí v čele kolosálního konglomerátu Berkshire Hathaway, má rozsáhlé investiční portfolio. Společnost zahájila nákup akcií Coca-Coly v roce 1988. Dnes má tento podíl téměř ohromující hodnotu 28 miliard dolarů, což představuje přibližně 9 % hodnoty portfolia společnosti.

Ken Griffin, který provozuje Citadel Advisors – firmu s mnohamiliardovým portfoliem – vlastní také značný podíl společnosti Coca-Cola. Podíl Citadely v Coca-Cole, který má hodnotu přes 1 miliardu dolarů, sice neodpovídá podílu společnosti Berkshire Hathaway, ale přesto o něčem vypovídá.

K této exkluzivní skupině se přidává Jeremy Grantham, který řídí svůj fond GMO. Ačkoli je Granthamův podíl v porovnání s Buffettovým a Griffinovým skromnější, jeho podíl v Coca-Cole je oceněn na přibližně 750 milionů dolarů. Tvoří přibližně 2,5 % Granthamova portfolia, zatímco Griffinovo portfolio tvoří jen asi 1 %.

Coca-Cola je pro miliardáře přitažlivá nejen svou slavnou stejnojmennou limonádou. Podle časopisu Beverage Digest si Coca-Cola v roce 2023 opět vydobyla pozici nejlepší značky limonád v USA a získala více než 19% podíl na trhu. Tuto pozici si značka udržuje již mnoho desetiletí a zároveň si vytvořila zdravý tržní podíl na mezinárodních trzích.

Impérium společnosti Coca-Cola však přesahuje rámec její vlajkové limonády. Její vedení tvrdí, že s arzenálem více než 200 značek nápojů se na celém světě denně spotřebuje přibližně 64 miliard porcí nápojů. Působivé je, že na rozmanité portfolio společnosti Coca-Cola připadá přibližně 2,2 miliardy z těchto denních porcí.

Dosah společnosti Coca-Cola na trh dále zvyšuje její rozsáhlá distribuční síť, která se rozprostírá po celém světě. Toto globální ovládnutí trhu s nápoji inspirovalo Buffetta k pozoruhodnému výroku: „Kdybyste mi dali 100 miliard dolarů a řekli, že Coca-Cole vezmete vedoucí postavení v oblasti nealkoholických nápojů na světě, vrátil bych vám je a řekl, že to nejde.“ To vystihuje obrovskou poptávku spotřebitelů po nápojích na celém světě – poptávku, která pravděpodobně přetrvá ještě desítky let v budoucnosti. Díky vyčerpávajícímu sortimentu a všudypřítomné dostupnosti si Coca-Cola upevnila pozici jednoho z nejsilnějších a nejodolnějších podniků na světě.

I přes zjevnou přitažlivost, kterou akcie společnosti Coca-Cola pro miliardové investory představují, je však nezbytné mít na paměti, že finanční situace každého investora je jedinečná. Motivace miliardářského investora se mohou výrazně lišit od motivace průměrného investora, což zdůrazňuje, že investiční rozhodnutí ultrabohatých lidí je třeba před přijetím jako osobní finanční strategie pečlivě vyhodnotit.

Pro mnoho investorů je primární cíl jednoduchý: snažit se překonat index S&P 500. K realizaci tohoto cíle se někteří investoři mohou rozhodnout pro nákup indexového fondu S&P 500. Pro ty, kteří usilují o urychlenou cestu k růstu bohatství, je však často preferovanou volbou nákup akcií jednotlivých společností.

Je paradoxní, že v posledních 10 letech akcie společnosti Coca-Cola nedosahovaly výkonnosti indexu S&P 500, a to ani při zohlednění reinvestice dividend. Tato okolnost vybízí k otázce: proč si miliardáři udržují vlastnictví akcií, které zaostávají za trhem?

Odpověď spočívá v rozdílné motivaci investorů. Například Buffettova společnost má jen v letošním roce obdržet na dividendách společnosti Coca-Cola přibližně 800 milionů dolarů. Vzhledem k jeho podílu ve společnosti, který získal před téměř čtyřiceti lety, se soustředí na inkaso dividend a přerozdělení tohoto kapitálu do jiných investičních příležitostí s vysokým potenciálem.

Mezitím Grantham, známý svým často pesimistickým pohledem na makroekonomické podmínky, vnímá v současné době akciový trh jako nejzranitelnější a „nebezpečný“. Jeho investiční strategie se proto přiklání ke zmírnění rizika poklesu. Právě to mu nabízí rozsáhlá pozice ve spolehlivě stabilních akciích, jako je Coca Cola.

Závěrem lze říci, že ačkoli se akcie Coca-Coly těší pravidelnému místu v portfoliích miliardářů, je třeba mít na paměti výrazné finanční rozdíly mezi těmito elitními profesionály a většinou investorů. Vzhledem ke složitosti výběru akcií a běžné nízké výkonnosti akcií Coca-Cola oproti průměru trhu by bylo moudré, aby ti, kteří touží po růstu vlastního bohatství, rozprostřeli své investiční sítě šířeji a zvážili různé možnosti, které by odpovídaly jejich jedinečné finanční situaci.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz