Hlavní obsah
Finance

Tyto dvě bankovní akcie vypadají velmi atraktivně a  mohly by vynikající dlouhodobou investicí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované.

Foto: Unsplash.com

Obě se jeví jako mimořádně atraktivní dlouhodobé investice.

Článek

Finančnímu sektoru jako celku se v poslední době příliš nedaří. Mnoho bank dosáhlo horších výsledků než index S&P 500, protože investoři se obávají recese, která povede k nárůstu nesplácených úvěrů, a také zpomalení spotřebitelských výdajů.

Pro trpělivé dlouhodobé investory se však v bankovním sektoru nabízejí atraktivní příležitosti. Zde jsou zejména dvě z nich - obě jsou základem mého vlastního akciového portfolia - které se obchodují za nízké ceny a v příštích letech by mohly přinést celkové výnosy překonávající tržní hodnoty.

Skvělá šance v prostředí rostoucích sazeb

Bank of America (BAC) zaznamenala výrazný nárůst svých marží v souvislosti s růstem úrokových sazeb. Čistý úrokový výnos banky byl ve čtvrtém čtvrtletí meziročně vyšší o 29 %. Akcie se však obchodují za nízké ocenění, které činí jen něco málo přes 1,1násobek účetní hodnoty a méně než 11násobek forwardového zisku, a jedním z největších důvodů je obava, že recese by mohla vést k rozsáhlému selhání spotřebitelů.

Jisté je, že banky zaznamenávají mírný nárůst čistých úhrad, ale stále jsou hluboko pod historickým průměrem. Mezitím Bank of America přidala v roce 2022 více než 1 milion nových čistých běžných účtů, zaznamenala čistý příliv 115 miliard USD na investiční účty a meziročně zvýšila digitální prodej (který zefektivňuje podnikání) o 22 %.

Ideálním scénářem pro Bank of America by byla kombinace prostředí zvýšených úrokových sazeb a takzvaného „měkkého přistání“ ekonomiky, kdy by se zabránilo recesi a spotřebitelská poptávka a kvalita úvěrů by zůstaly silné. Nedávné údaje ukazují, že je to pravděpodobnější, než se dříve myslelo, ale i kdyby tomu tak nebylo, Bank of America je levná bankovní akcie, která by měla přinášet vynikající dlouhodobé výnosy bez ohledu na to, jak se bude vyvíjet ekonomika nebo akciový trh v příštích několika letech.

Hvězdný růst a několik velkých katalyzátorů

Společnost SoFi Technologies (SOFI), která se stala průkopníkem v oblasti bankovnictví, nedávno zveřejnila své výsledky za čtvrté čtvrtletí a říci, že čísla byla působivá, by bylo velmi slabé slovo. I v náročném ekonomickém prostředí se SoFi podařilo přidat do svého ekosystému 480 000 nových členů - což je druhý nejvyšší počet za jedno čtvrtletí v její historii.

Počet produktů finančních služeb (především bankovních účtů, kreditních karet a makléřských účtů), které členové SoFi využívají, se meziročně zvýšil o 60 %. Nejenže to svědčí o obrovské oblibě uživatelsky přívětivé platformy SoFi, ale je to významné ze dvou důležitých důvodů.

Za prvé, růst bankovní části podnikání poskytuje společnosti SoFi nízkonákladový zdroj financování pro její úvěrové operace. Společnost SoFi působivě zvýšila svou vkladovou základnu z nuly na začátku roku 2022 (kdy získala bankovní licenci) na více než 7,3 milionu dolarů v současnosti. Za druhé, existence masivní bankovní zákaznické základny vytváří přirozený marketingový boom pro její úvěrové podnikání. SoFi je jedním z lídrů v oblasti refinancování studentských půjček a vzhledem k tomu, že v letošním roce bude konečně obnoveno splácení půjček, může mít miliony nových zákazníků, kterým bude moci křížově prodávat úvěrové produkty, významný katalyzátor růstu.

Jistě, podnikání SoFi zatím není ziskové, ale s 60% meziročním růstem příjmů to nevadí. Navíc i po nedávném oživení se SoFi obchoduje za pouhý 1,03násobek své účetní hodnoty - to je levněji než Bank of America, Wells Fargo a JPMorgan Chase, přestože žádná z těchto bank nemá ani zdaleka takovou dynamiku růstu jako SoFi. Pokud se bance podaří dosáhnout ziskovosti do konce roku 2023, jak si vedení myslí, může mít tento fintech, který podporuje lidi, aby se „rozešli se špatným bankovnictvím“, velmi světlou budoucnost.

Tyto banky by mohly dosahovat lepších výsledků na trhu

Banky jsou často považovány za nudné podniky, ale mají potenciál přinášet vynikající dlouhodobé výnosy. Ve skutečnosti Bank of America za posledních deset let překonala celkové výnosy indexu S&P 500, a to i přes nedávný pokles ceny jejích akcií. Jedná se o dvě největší pozice v bankovních akciích v mém vlastním portfoliu a své pozice plánuji v průběhu času dále budovat.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz