Hlavní obsah
Finance

Visa: lídr v oblasti plateb kartou stále roste zdravým tempem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Unsplash.com

Visa těží ze silných trendů v oblasti cestování.

Článek

Za posledních deset let vzrostly akcie společnosti Visa (V) o 404 %, čímž snadno překonaly index S&P 500 i Nasdaq Composite. Neustále rostoucí tržby a zisky rozhodně pomohou zvýšit cenu akcií jakékoli společnosti. Široký sekulární trend směrem k digitálním platbám a odklonu od hotovosti je také důležitou součástí investiční teze pro tuto společnost.

Je akcie Visa, která je osvědčeným vítězem v portfoliu každého investora, nyní vhodná ke koupi? Podívejme se na tohoto giganta v oblasti platebních karet, abychom zjistili, jaký postup je pro investory nejlepší.

Stále dvouciferný růst

Zatímco mnoho jiných podniků se v období rostoucí ekonomické nejistoty potýká s problémy, společnost Visa pokračuje v růstu. Příjmy ve výši 8 miliard dolarů ve druhém fiskálním čtvrtletí roku 2023, které skončilo 31. března, vzrostly meziročně o 11 %. A čistý zisk činil 4,3 miliardy dolarů, což je oproti druhému čtvrtletí roku 2022 dobrý skok o 17 %. Tato čistá zisková marže ve výši 54 % je pozoruhodná.

Vzhledem k tomu, že se po období snížené poptávky v důsledku pandemie opět zvedá cestovní ruch, společnost Visa z toho těží. Objem přeshraničních plateb se meziročně zvýšil o 24 %, což je rychlejší růst než celkový objem plateb. „Pokud jde o přeshraniční platby, trend oživení cestovního ruchu je stabilní a v souladu s našimi očekáváními ve fiskálním roce 23,“ řekl finanční ředitel Vasant Prabhu na posledním hovoru k výsledkům. Vedení rovněž zmínilo, že cestování do Asie je silnější než před pandemií.

Další výhodou, kterou investoři získávají z vlastnictví společnosti, jako je Visa, je, že se jedná o přirozené zajištění proti inflaci. Protože si Visa bere nepatrný podíl z každé transakce, která proběhne v její síti - poplatek za vyhodnocení ve výši méně než 0,15 % - pokud ceny věcí vzrostou a spotřebitelé budou muset utrácet více, příjmy společnosti Visa se zvýší. To je docela výhodná pozice.

Silný ekonomický základ

Je také těžké podcenit význam Visa v každodenním životě obchodníků i jednotlivců. Používání karet jako platebního prostředku je v naší společnosti natolik zakořeněné, že konkurenční postavení Visa je téměř nemožné narušit. Vedle duopolního postavení s kartou Mastercard má Visa vzájemně výhodné vztahy s mnoha bankami, které vydávají její značkové kreditní karty, a také s acquirery, kteří do sítě přivádějí nové obchodníky.

Visa má 100 milionů obchodních míst a více než 4 miliardy platebních karet, které jsou připojeny k její platební platformě. Jen si představte, jaké síťové efekty se zde projevují. Protože karty Visa používá tolik zákazníků, obchodníci nemají jinou možnost než je přijímat. A protože je placení kartami Visa tak rozšířené po celém světě, těžko najdete někoho, kdo by některou z těchto karet neměl v peněžence. Jak by někdo dokázal vytvořit takovou konkurenční platformu od nuly? Myslím, že to není možné.

To znamená, že Visa má předpoklady k tomu, aby se stala dlouhodobou součástí portfolia. Ostatní odvětví, jako je například streamování zábavy, elektronický obchod a maloobchod, se potýkají s intenzivní konkurencí, která může v krátké době zničit vyhlídky společností. V případě společnosti Visa je to menší problém.

Zvažte ocenění

Nelze popřít, že Visa je skvělý podnik, ale investoři by se měli také blíže podívat na ocenění, aby zjistili, zda je vhodné akcie koupit. Právě teď se akcie obchodují s poměrem k zisku (P/E) 30,4. To je méně než průměrný pětiletý násobek P/E společnosti Visa ve výši 35,6 a výrazně méně než P/E společnosti Mastercard ve výši 37.

Investoři by proto mohli být připraveni okamžitě nakoupit akcie. Společnost Visa byla po celá léta vítěznou investicí a je těžké si představit, že by tato skvělá bilance v dohledné době skončila.

Za zmínku však stojí i to, že Visa je mnohem dražší než celý index S&P 500. A akcie se obchodují se značnou prémií oproti ceně, na které byly před pouhými osmi měsíci. Investoři vědí, že se jedná o kvalitní podnik, takže jeho akcie se jen zřídkakdy prodávají se slevou.

Pokud je pro vás kvalita společnosti důležitější než její poměr P/E, pak je pro vás nákup společnosti Visa jasným rozhodnutím. Na druhou stranu, pokud vás současné ocenění akcií nutí váhat, pak je možná lepší cvičit se v trpělivosti a počkat na lepší vstupní cenu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz