Hlavní obsah

Zde se dozvíte, jak můžete ze svých investic generovat spolehlivé toky peněz

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Canva

Chcete pasivní příjem? 2 nejlepší dividendové akcie, které si můžete koupit právě teď

Článek

Budování bohatství pomocí akciového trhu často vyžaduje strategické investice do podniků, které dlouhodobě zvyšují výplaty hotovosti svým akcionářům. Příkladem výhod tohoto přístupu jsou podniky, které často zvyšují své dividendy, čímž poskytují stabilní proudy pasivních příjmů a příležitost k výraznému růstu ceny akcií v průběhu času. Pokud máte zájem investovat s ohledem na tyto dividendy, pak stojí za zvážení dva podniky: McDonald’s a Home Depot.

McDonald’s (MCD), světoznámý řetězec restaurací s rychlým občerstvením, zaznamenává v posledních letech zvýšenou návštěvnost, protože spotřebitelé hledají cenově dostupné možnosti stravování při rostoucích nákladech na zboží a služby. Hlavním lákadlem pro spotřebitele jsou cenově výhodná jídla v restauraci, včetně oblíbených nabídek, jako je například nabídka jídel za 5 USD. Kromě cenové dostupnosti je schopnost společnosti McDonald nabízet nižší ceny ve srovnání s mnoha konkurenty dána jejím obrovským rozsahem. To jí umožňuje uplatňovat větší kupní sílu nad svými dodavateli a následně přenášet úspory na spotřebitele.

Pohodlí, rychlost a digitální expertiza dále posilují pozici společnosti McDonald na trhu. Mnoho spotřebitelů oceňuje rychlé obslužné dráhy drive-thru a možnosti mobilních aplikací značky, které umožňují rychlejší objednávání jídla a možnost jeho doručení. Kromě těchto zavedených silných stránek má McDonald’s plány na významnou globální expanzi, přičemž hodlá zvýšit svou celosvětovou působnost ze 41 822 prodejen v roce 2023 na ambiciózních 50 000 do konce roku 2027.

Obchodní model společnosti založený na franšíze obvykle vede k provozním maržím nad 40 %, což znamená, že očekávaný nárůst zisku z rostoucího počtu restaurací se pravděpodobně promítne do vyšších výplat dividend pro akcionáře. McDonald’s má za poslední půlstoletí chvályhodnou historii rostoucích výplat dividend, přičemž současný výnos akcií činí solidních 2,3 %.

Podobně výnosná je pro investory zaměřené na dividendy společnost Home Depot (HD 0,46 %). Navzdory pokračujícímu inflačnímu napětí Federální rezervní systém signalizuje posun směrem ke zmírnění úrokových sazeb zavedených za účelem zpomalení růstu cen zboží a služeb. Vzhledem k tomu, že nižší úrokové sazby často vedou k nižším sazbám hypoték, mohl by tento vývoj podnítit oživení amerického trhu s bydlením, a tím i zvýšení zisků pro akcionáře společnosti Home Depot.

Společnost Home Depot si uvědomuje dopad rostoucích nákladů na schopnost spotřebitelů realizovat projekty na zlepšení bydlení, a proto strategicky zaměřila svou pozornost na dodavatele a další profesionály. To inspirovalo červnovou akvizici společnosti SRS Distribution v hodnotě 18 miliard dolarů, která rozšířila sortiment maloobchodního prodejce o střešní krytiny, terénní úpravy a bazénové vybavení. Vedení společnosti odhaduje, že tato akvizice zvýší celkovou tržní příležitost společnosti Home Depot na úctyhodných 1 bilion USD.

Kromě toho může sektor Home Depot pro kutily brzy zažít oživení díky očekávanému poklesu hypotečních sazeb, což by mohlo usnadnit nákup nových domů pro více lidí a také učinit větší projekty na zlepšení bydlení dostupnějšími. Tato dynamika trhu by měla vést k vyšším tržbám, vyšším ziskům a následně k vyšším výplatám dividend pro akcionáře. Akcie společnosti Home Depot již nyní přinášejí působivý výnos 2,2 % a mají předpoklady k dalšímu růstu vzhledem k patnáctileté sérii růstu dividend, která by měla pokračovat i v budoucnu.

Celkově lze říci, že společnosti McDonald’s a Home Depot jsou příkladem podniků s pevnou historií odměňování akcionářů prostřednictvím rostoucích dividend, které nabízejí stabilní pasivní příjem a potenciál pro růst ceny akcií. Ve spojení s jejich současnými strategiemi reagujícími na současné ekonomické trendy se tyto dva podniky jeví jako slibné příležitosti pro investory zaměřené na investice bohaté na dividendy.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz