Hlavní obsah
Aktuální dění

Metody likvidace Putinových odpůrců. Pád z okna vystřídal pád letadla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Aktug Ates / wikipedia commons / GFDL 1.2

Embraer Legacy 600 - typ letounu, jakým letěl velitel vágnerovců Prigožin.

Vraždy Putinových odpůrců se počítají na desítky. Pád z okna či radioaktivní polonium tentokrát vystřídal pád letadla. Sedět v něm měl velitel wagnerovců Jevgenij Prigožin.

Článek

Prigožinovo letadlo Embraer Legacy ( RA-02795) mělo přepravit sedm cestujících a tři členy posádky z Moskvy do Petrohradu. Cestou se ztratilo z radaru a čím dál více se spekuluje o tom, že bylo sestřeleno. Spekuluje se o další vraždě, která by byla podle Putinova uvažování „spravedlivou odplatou“ za vzporu wagnerovců, kteří vyhrožovali pochodem na Moskvu. Vzkaz zní jasně: za ohrožování Putinovy suverenity a snižování jeho kreditu hrozí trest smrti. Vykonáván bývá různě.

Pád letadla přináší kolaterální škody

Ruský letecký úřad Rosaviatsia je federální agenturou pro leteckou dopravu. Jejím úkolem je poskytovat vládní podporu při správě státního majetku v odvětví letecké dopravy (civilního letectví), kontrole vzdušného prostoru Ruské federace, letových navigačních služeb v ruském vzdušném prostoru, letecké pátrací a záchranné službě, ochraně letecké dopravy a vládní certifikaci vlastnických práv k letadlům a souvisejících transakcí. V praxi to znamená, že je řízená státem, což je jen jinak řečeno, že podléhá Putinovi. Když včera Rosaviatsia přinesla informaci o tom, že došlo k pádu letadla na jehož seznamu cestujících byl i Jevgenij Prigožin, jen těžko by se našel oficiálnější zdroj.

Prigožin se stal známý nejen jako velitel wagnerovců, ale v poslední době i jako člověk, který se s ozbrojenou silou postavil na okraj Putinova impéria a vznesl požadavky. Tím na chvíli odčerpal malou část sovětských vojsk na odražení útoku uvnitř Ruska. Akce vyzněly v Putinův neprospěch. Jak může úspěšně pokračovat ve „speciální vojenské operaci“, když si neumí zařídit pořádek ani ve vlastní zemi? Prigožin sice nakonec od pochodu na Moskvu ustoupil, ale propagandistická škoda už byla způsobena. Nejen zpravodajská komunita čekala, z kterého okna Prigožin vypadne. Něco takového Putin nemohl nechat bez odezvy. Aktuálně to vypadá, že místo těla z okna spadlo z nebe letadlo. Nebo spíš bylo sestřeleno i se všemi na palubě.

Pád z okna patří k nejoblíbenějším

S pády z okna v režii ruských tajných služeb máme i my svou historickou zkušenost. Jan Masaryk je jen jedním z dlouhé řady obětí, nicméně v Rusku padají v poslední době (od ataku Putina na Ukrajinu) podezřele často. K obětem patří bankéři (např. osmadvacetiletá Kristina Bajková z Loko – Bank) či vysoce postavení byznysmeni jako předseda představenstva ruského ropného gigantu Lukoil Ravil Maganov. Poslanec zákonodárného sboru Vladimirské oblasti, zakladatel významné uzenářské firmy Pavel Antov vypadl z okna či spadl ze střechy při návštěvě v Indie. Leonid Šulman byl vedoucím dopravy Gazpromu. Ten sice taky „vypadl z okna“, ale na jeho těle byly nalezeny hluboké řezné rány.

Novičok i polonium nesly ruský vzkaz

Někdy se politická vražda spáchá tak, aby se co nejvíce zastřel původ vraha, jindy se na místě nechává jasný vzkaz v podobě čitelných indicií. Otrava Sergeje a Julie Skripalových pomocí novičoku či Alexandra Litviněnka, který zemřel na radioaktivní polonium, nesla ruskou stopu. Ostatně Sověti i jejich následovníci byli v a jsou v otravách mistři.

Všichni byli odpůrci Putinova režimu a o tom, že šlo o vzkaz ostatním, není pochyb. Držte se zpátky a možná zemřete bezbolestnou přirozenou smrtí! V případě Prigožina nebylo otázkou kdy ho Putin nechá zlikvidovat, ale kdy a kde k tomu dojde. Mimochodem, k pádu letadla došlo přesně 2 měsíce po Prigožinově vzpouře. Bezpochyby se už teď zpráva šíří mezi velitele Putinových vojsk. Strach totiž upevňuje loajalitu. I tak se dá budovat impérium.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz