Článek
Pojďme si nejprve říct, jaké ovoce a zelenina jsou opravdu čerstvé. Pokud si natrháme ovoce a zeleninu na své zahrádce, nebo si ji koupíme na ranním trhu od farmářů, potom můžeme říct, že se jedná o čerstvé potraviny. To ovšem nemůžeme říct o potravinách nakoupených v supermarketu, i když vypadají krásně, svěže a nepoškozeně. Mnohdy bývají sklízeny nezralé, aby vydrželi po dobu přepravy a skladování. Tento proces je sice výhodný pro prodejce, ale nikoliv pro spotřebitele. Ovoce a zelenina, která byla sklizena ještě před dozráním, neobsahuje stejné množství vitamínů a minerálů, jako ta čerstvá. Vitamín B a C jsou velmi citlivé na světlo, teplo a působením kyslíku. Potraviny za přítomnosti kyslíku ztrácí na obsahu vitamínu již během pár hodin. Například hrášek během 48 hodin od sklizně ztrácí až 50 % vitamínu C a mrkev během jednoho týdne skladování ztratí až 80 % vitamínu C.
Pokud nemáme k dispozici opravdu čerstvé a kvalitní ovoce a zeleninu, skvělou alternativou jsou potraviny mražené. Velkou výhodou je, že se nechají dozrát na sluníčku a sklízí se v době, kdy je obsah nutričních látek nejvyšší. Hned po sklizni se blanšírují a zmrazí. Tento proces zachová v ovoci a zelenině veškeré vitamíny a minerály. Bonusovou výhodou jsou i ceny mražených produktů, které jsou mimo sezónu levnější, než ty „čerstvé“ z regálu. Tak pojďme si naplnit mrazáky.