Hlavní obsah
Jídlo a pití

Doporučené vitamíny a minerály pro vegany a jak je získat z rostlinné stravy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Michael Jedzok / pexels

Veganská strava, která se vyznačuje absencí živočišných produktů, může být vysoce zdravá a vyvážená, pokud je správně plánována. Jednou z klíčových oblastí, kterou vegani musí sledovat, jsou vitamíny a minerály.

Článek

Veganská strava, která se vyznačuje absencí živočišných produktů, může být vysoce zdravá a vyvážená, pokud je správně plánována. Jednou z klíčových oblastí, kterou vegani musí sledovat, jsou vitamíny a minerály. Získání všech nutričních potřeb je důležité pro udržení dobrého zdraví. Zde je seznam doporučených vitamínů a minerálů pro vegany a způsoby, jak je získat z rostlinné stravy.

  1. Vitamin B12: Vitamin B12 je jedním z nejvíce diskutovaných živin pro vegany. Je nezbytný pro tvorbu červených krvinek a zdravou funkci nervového systému. Vitamin B12 se vyskytuje převážně v živočišných produktech, jako jsou maso, ryby a mléčné výrobky. Vegani by měli uvažovat o doplňování tohoto vitamínu prostřednictvím potravinových doplňků nebo obohacených potravin.
  2. Vitamin D: Vitamin D je důležitý pro zdraví kostí a imunitního systému. Přirozeně se nachází v rybím tuku, žloutku nebo v mléčných výrobcích, které vegani nekonzumují. Nejlepším způsobem, jak získat vitamin D jako vegan, je vystavovat se slunečnímu záření. Důkladnější vystavení slunci by mělo být prováděno s opatrností a případně lze zvážit také doplňky vitaminu D.
  3. Vápník: Vápník je klíčový pro zdravé kosti a zuby. Ačkoli mléčné výrobky jsou bohatým zdrojem vápníku, veganské alternativy jsou také k dispozici. Tofu, sójové mléko, ořechy (mandle, lískové ořechy) a tmavě zelené listové zeleniny, jako je špenát nebo brokolice, jsou dobré rostlinné zdroje vápníku.
  4. Železo: Železo je nezbytné pro tvorbu červených krvinek a prevenci anémie. Rostlinné zdroje železa zahrnují fazole, luštěniny, ořechy, semínka a tmavě zelené listové zeleniny. Pro lepší využití železa z rostlinné stravy je doporučeno kombinovat jídla bohatá na železo s potravinami obsahujícími vitamin C, který zvyšuje absorpci železa.
  5. Omega-3 mastné kyseliny: Omega-3 mastné kyseliny jsou důležité pro zdraví mozku, srdce a zánětlivou odezvu. Většina lidí se spoléhá na ryby jako zdroj omega-3 mastných kyselin, ale vegani mohou získat tyto živiny z lněného semene, chia semínek, konopných semínek a řasy.
  6. Jód: Jód je klíčový pro správnou funkci štítné žlázy a metabolismus. Může se vyskytovat v mořských řasách a jodizované soli. Vegani, kteří nejí mořské řasy nebo používají nejodizovanou sůl, by měli zvážit doplňky nebo jodizovanou sůl jako zdroj jodu.
  7. Zinek: Zinek je důležitý pro imunitní systém a mnoho enzymatických funkcí v těle. Semena, ořechy, luštěniny a celozrnné obiloviny jsou dobrými veganskými zdroji zinku.

Vegani by měli sledovat svou stravu a mít na paměti tyto doporučené vitamíny a minerály. Je také vhodné konzultovat s lékařem nebo výživovým specialistou, aby se zajistila optimální nutriční rovnováha. Strava, která je rozmanitá a zahrnuje širokou škálu rostlinných potravin, může poskytnout veganskému jedinci všechny nezbytné živiny pro zdravý životní styl.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz