Hlavní obsah
Finance

Cena kakaa letí vzhůru. Co čekat v obchodech?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Michael Molek

Milovníci čokolády si možná budou muset brzy připlatit za svou oblíbenou pochoutku, a to kvůli dramatickému nárůstu cen kakaa na světových burzách.

Článek

Co zvyšování ceny znamená pro běžné spotřebitele? Jak se může tento vývoj promítnout do cen v obchodech a co se dá očekávat v nejbližší době?

Co se děje na trhu s čokoládou?

Cena kakaa vzrostla na úroveň, kterou jsme dosud neviděli. Dosahuje až 10035 USD za tunu, což je více než cena mědi, jež se momentálně pohybuje kolem 8 850 USD za tunu v Londýně (k 27.3.2024). Tento nárůst je alarmující, a to zejména pro výrobce čokolády, kteří se snaží zajistit dodávky a udržet své produkty cenově dostupné pro zákazníky.

Důvody pro nárůst cen kakaa

Několik faktorů přispělo k této situaci. Především se jedná o nepříznivé povětrnostní podmínky v západní Africe, hlavním regionu produkce kakaa. Země jako Pobřeží slonoviny a Ghana, které patří mezi hlavní producenty, zažily loňský rok extrémní horka, což negativně ovlivnilo výnosy. Kromě toho rostou náklady na agrochemikálie, jako jsou pesticidy a hnojiva, což ztěžuje již tak obtížnou situaci místním zemědělcům. Přidává se k tomu ještě problém se škůdci, kteří dále snižují produkci kakaa.

Jak to ovlivní ceny čokolády v obchodech?

Zvýšené náklady na kakao jsou nyní předmětem obav pro výrobce čokolády. Pravděpodobně se to projeví ve formě zvýšení cen čokoládových výrobků. Můžeme se také setkat s fenoménem nazývaným „shrinkflace“, což znamená, že výrobci mohou zmenšit velikost čokolády nebo balení při zachování stejné ceny. Tento krok by mohl být strategií, jak minimalizovat dopad vyšších nákladů na suroviny na jejich zisky.

Co mohou dělat spotřebitelé?

Spotřebitelé by se měli připravit na možné zvýšení cen čokolády v nejbližší budoucnosti. Je možné, že se to projeví až po Velikonocích, ale je rozumné být připraven na případné změny. Možná budou muset být flexibilnější při výběru čokoládových výrobků a hledat možnosti s nižší cenou, nebo přemýšlet o alternativách.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám