Hlavní obsah

Cena ropy padá, bude u pumpy levnější benzín?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Michael Molek

ropa

Cena ropy klesala pět dní v řadě, čímž prodloužila předchozí ztráty z průběhu dubna. Cena ropy WTI v pátek večer (3.5.2024) ztrácí za celý týden 6,7 % na 78,06 USD za barel, což je nejvýraznější pokles za poslední tři měsíce.

Článek

Analytici tento vývoj připisují více faktorům. Jedním z nich je nárůst ropných zásob v USA. Jak vyplývá z údajů American Petroleum Institute, zásoby ropy v USA minulý týden vzrostly o 4,906 milionu barelů, zatímco zásoby benzinu a destilátů klesly. Nižším cenám ropy nahrávají i očekávání, že dohoda o příměří mezi Izraelem a Hamásem by mohla být na dohled. Důvodem je tlak Egypta na oživení zastavených jednání mezi oběma zeměmi. Ukončení války by zmírnilo obavy z eskalace konfliktu, který by mohl narušit dodávky ropy z Blízkého východu. Obchodníci se domnívají, že část geopolitického rizika se z trhu vytrácí.

Investoři také pozorně sledovaly dvoudenní zasedání Federálního rezervního systému (Fed), přičemž dle očekávání, měnový výbor FOMC na středečním zasedání ponechal sazby nezměněné. Setrvání při vyšších úrokových sazbách pomáhá americkému dolaru, což snižuje poptávku po ropě, která se stává dražší pro držitele jiných měn. Investoři se navíc obávají, že americký FED posune rozhodnutí o snížení úrokových sazeb až na podzim letošního roku, což může zabrzdit hospodářský růst v zemi, která je největším světovým spotřebitelem ropy na světě.

V pátek cenu ropy ovlivnily nejnovější údaje amerického ministerstva práce o vývoji na pracovním trhu za minulý měsíc. Počet nových míst mimo zemědělství vzrostl v dubnu pouze o 175 000 po 315 000 v březnu. Analytici počítali se zvýšením až o 240 000. Navíc, se zvýšila nezaměstnanost. Dosáhla 3,9 %, přičemž ekonomové prognózovali, že zůstane na předchozí úrovni 3,8 %. To může vést k dalšímu oslabení poptávky po ropě.

Foto: finviz

Graf: Vývoj ceny ropy WTI za poslední rok

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám