Hlavní obsah

Kam investovat 1 milion korun ?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Michael Molek

milion

Dnes se zaměříme na jednu klíčovou otázku: Kam investovat 1 milionu korun?

Článek

Mnoho lidí má své úspory uložené na běžných účtech nebo doma v hotovosti, což jim nepřináší žádné dodatečné peníze. Statistiky české národní banky (ČNB) ukazují, že na běžných a termínovaných účtech je uloženo přes 2,5 bilionu korun českých. Tyto peníze jsou ve srovnání s výši inflace málo úročené, a proto je důležité zvážit možnosti, jak investovat své peníze rozumněji a možností vyššího výnosu.

Nejprve se podíváme na to, co by se stalo s 1 milionem korun, kdybychom ho ponechali na běžném účtu bez jakéhokoli úročení. S průměrnou inflací kolem 2 % ročně by hodnota těchto peněz za deset let klesla na 820 348 CZK, což znamená ztrátu reálné hodnoty peněz (pozn. Inflační cíl ČNB má od roku 2010 podobu meziročního přírůstku indexu spotřebitelských cen ve výši 2 %. Cíl na této úrovni odpovídá praxi centrálních bank vyspělých ekonomik). S ohledem na současný ekonomický stav a uvolněnou měnovou politiku centrálních bank je pravděpodobné, že průměrná inflace může být vyšší než 2 %. V takovém případě by hodnota 1 000 000 CZK mohla klesnout ještě více.

Je tedy na místě zvážit alternativy k běžným účtům a termínovaným vkladům. Zde je několik možností, jak můžete investovat své peníze:

Dluhopisy: Dluhopisy jsou méně rizikovou formou investice než akcie a mohou poskytovat stabilní výnos. Můžete zvolit státní nebo korporátní dluhopisy, v závislosti na svém rizikovém profilu.

Akcie: Investice do akcií může nabídnout potenciál pro růst hodnoty. Je důležité diverzifikovat své akciové portfólio a vybírat kvalitní akcie. Pro méně zkušené investory jsou zde také akciové fondy, které investují do širokého portfolia akcií a mohou snížit riziko spojené s jednotlivými investicemi.

Drahé kovy: Zlato a stříbro jsou tradičním uchovatelem hodnoty a mohou sloužit jako ochrana proti inflaci a ekonomickým nepřízním.

Investiční fondy a ETF: Můžete investovat do různých investičních fondů a ETFs, které nabízejí diverzifikaci a správu aktiv od profesionálů.

Reality: Investování do nemovitostí může poskytnout pravidelný příjem z pronájmů a potenciální růst hodnoty nemovitosti.

Alternativní investice: Existují i jiné alternativní investiční možnosti, jako jsou investice do startupů, komodity nebo investiční do společností soukromého kapitálu.

Důležité je mít dobře rozložené investiční portfolio, které zohledňuje váš investiční horizont, rizikový profil a cíle. Nejlepší je konzultovat své investiční rozhodnutí s odborníkem, který má znalosti a zkušenosti v oblasti investování.

Můžete si také nastavit automatické investování v podobě pravidelného investování, které vám pomůže systematicky investovat částku bez nutnosti neustálého dohledu nad trhem.

Nakonec je důležité pamatovat na to, že investice obnáší riziko, a nikdy není možné zajistit zisk. Důkladně zvažte své možnosti a buďte připraveni držet své investice po delší dobu v souladu v Vámi zvoleným investičním horizontem tak, aby mohly růst a dosáhnout svého potenciálu.

Pokud máte další otázky nebo potřebujete konkrétní investiční rady, neváhejte se na mě obrátit. Rád vám pomohu sestavit investiční strategii, která bude odpovídat vašim potřebám a cílům. Investování může být klíčem k dosažení finanční stability a budoucnost bez finančních starostí.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám