Hlavní obsah
Lidé a společnost

Nesmělý Doktor od jezera hrochů: Jaroslav Šmíd vždy pomáhal druhým, svůj boj s nemocí však prohrál

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Švandovo Divadlo- se svolením k publikaci

Laskavý, přátelský, zábavný a sympatický. Snad každé pozitivní slovo, které byste použili, by na tohoto herce sedělo. Vždy se snažil pomáhat druhým lidem, ale sám zemřel až příliš brzy. Mohla za to krutá nemoc, se kterou si pomoci nedokázal.

Článek

Jaroslav Šmíd se narodil 25 září 1970 v Třebíči. Již jako mladý se chtěl věnovat herectví, ale zároveň chtěl být lékařem. Své sny si nakonec splnil. Odmala miloval filmy a dával jim přednost před knížkami. Paradoxem je, že jako malý chlapec miloval horory. V letech 1984 až 1989 studoval brněnskou konzervatoř, ze které se následně přihlásil na DAMU v Praze. Poté, co své studium úspěšně dokončil, získal své angažmá v Činoherním studiu v Ústí nad Labem. Následně se přemístil do pražského divadla Labyrint, které se později přejmenovalo zpět na Švandovo divadlo.

Herectví mu doslova kolovalo v krvi. Na divadelních prknech ztvárnil mnoho úspěšných rolí. Ty nejznámější z nich jsou například v inscenacích Poručík z Inishmoru, Žebrácká opera, Vojcek, Klářiny vztahy, Mandragora, Mnoho povyku pro nic, Eskalátor a Idioti. Následně exceloval v představení Cry, baby, cry nebo Kdo je tady ředitel? Objevil se také v seriálech Život na zámku Nemocnice na kraji města po dvaceti letech, Místo nahoře, První republika nebo V.I.P. vraždy.

Nesmělý Doktor pomáhal druhým lidem

Nejvíce se však proslavil svou rolí Doktora od jezera hrochů. Příběh, který vypráví o neprůbojném doktorovi Čeňku Dobeškovi, kterého deptají manželka i až neobvykle zlá tchyně. Obě ženy mu dokola opakují, že je neschopný vydělat peníze. Následně odjel na pracovní stáž do Keni, kam herec skutečně odcestoval natáčet. Vždy říkal, že to byl jeden z největších zážitků a samotné uštknutí hadem bylo pouze improvizované. Hadů se totiž nebál, protože věděl, že nejsou jedovatí.

Jeho kolegové však velmi často říkali, že měl smutné oči, což je patrné i z některých fotografií. Jako homosexuál to neměl v životě jednoduché. Jen krátce poté, co se proslavil v nové pohádce O zapomnětlivém černokněžníkovi, se rozhodl, že všem přizná svou orientaci. Poté si hodně ulevil. Největší kamarádkou mu byla herečka Michaela Kuklová, která se stala takovou jeho vrbou. Velmi často se s ní radil a když ho něco trápilo, přišel se svěřit a věděl, že vždy dostane správnou radu.

Na své zdraví nebral ohledy, o život ho připravila krutá nemoc

Jaroslav Šmíd byl známý tím, že téměř nikdy nebyl nemocný. Velmi často přecházel silná nachlazení i chřipky, nevyležel je a hned utíkal do divadla. Práce pro něho byla na prvním místě. Nedoléčil dokonce ani zápal plic a z nemocnice se nechal propustit na reverz. Znovu spěchal na divadelní prkna, která pro něho byla druhým domovem. Když 15. listopadu v roce 2017 nečekaně zemřel, všechny jeho blízké a kamarády to zaskočilo. „Jaroušek bohužel zemřel na nejagresivnější formu nádorového onemocnění plic, a to vše bylo zkombinované se silným zápalem plic,“ napsala tehdy jeho sestra na sociální sítě, aby všem jeho příznivcům oznámila jeho smrt.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:
Jaroslav Šmíd

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz