Hlavní obsah
Lidé a společnost

Když onemocní princezna. Kate promluvila srdcem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Michaela Kočička/proxabi/obrazky/zdarma

Život není procházka růžovou zahradou. I princezna je obyčejná žena z masa a kostí.

Miluji pohádky. Už jako malá holčička jsem si nejvíce přála být právě princeznou. Potají jsem si půjčovala maminčiny plesové šaty a střevíčky. Ze čtvrtky jsem si vyrobila korunku, kterou jsem ozdobila třpytivými kamínky.

Článek

Ze žlutého chemlonu jsem si vytvořila paruku a spanilá princezna byla na světě. Dokonce jsem dlouho neměla tušení, že kromě těch pohádkových princezen existují i princezny skutečné. Nejvíce jsem si už jako dospělá žena oblíbila švédskou korunní princeznu Victorii. Prvorozenou dceru dceru krále Carla XVI. Gustafa a královny Silvie Švédské. Dnes už je tato princezna maminkou dcery Estelle Švédské, vévodkyně z Ostergotlandu, která je druhá v pořadí následnictví na švédský trůn. Je jedinou dcerou korunní princezny Victorie a jejího manžela vévody z Vastergotlandu. Sestrou princezny Victorie je její velmi krásná mladší sestra Madeleine Švédská.

Druhorozená dcera švédského krále Carla XVI. Gustafa a královny Silvie Švédské. Princezna Victorie mi připomínala naší pohádkovou Popelku s rozvážnou a sebevědomou Libuškou Šafránkovou. Odvážnou holku, co nesedí v koutě a jde si za svým. Královských rodů, královen, králů, princezen a princů je ve světě nespočet. Já jsem si ale oblíbila zemi tří korunek. Na sever do země Vikingů mě to vždy táhlo. Jedinou princeznou, která se kromě pohádkové Zlatovlásky, Popelky, Elišky ze mlejna a mnoha dalších zapsala nejen do mého srdce, ale i srdce světa, byla princezna Diana. Silná žena s křehkou duší a velkým srdcem.

Růže, která neuvadne.

Je to až neuvěřitelné, kolik uplynulo vody od tragické smrti nejsledovanější ženy světa princezny Diany. Rodným jménem Diana Frances Spencer. Je to již víc jak čtvrtstoletí, co tady s námi už není. Bylo tak těžké uvěřit té zprávě o smrti královny lidských srdcí. Princezny z lidu se srdcem tak velkým, do kterého se vešla snad všechna utrpení a bolest světa. A také láska, nenávist, smích i pláč. Svět krvácel a ona byla jeho lékařkou, neváhajíce pomoci i tomu nejmenšímu z nejmenších, a nejubožejšímu z ubohých. Za svůj krátký život toho stihla a prožila tolik, co obyčejný smrtelník neprožije mnohdy za celý svůj život, požehnaným věkem konče. Stala se ikonou, co se oblékání týče. A také účesu, kterým se trochu vymykala dlouhovlasým pohádkovým princeznám.

Udávala styl, v němž se kloubila šlechetnost, urozenost a krása duše. Vždy byla elegantní a milá, i když její duše plakala. Žena a především matka, co neváhá podat ruku člověku postiženému leprou či projít minovým polem. Zasadila se o tolik úžasných věcí, nad nimiž váhal nejeden politik. Neslibovala, nechvástala se, nikoho nemusela podplácet ani si kupovat. Ona prostě jednala a vše dokazovala ušlechtilými činy. Světu vtiskla pečeť soucitu, něhy, milosrdenství a tolerance. Byla natolik lidská a soucitná, že si ji mnozí spojili nejen s pohádkovou princeznou, ale i pozemským andělem. Andělem, co tady na zemi splní své poslání a odletí.

Princezna Diana byla křehkým andělem.

Lidé ji milovali, v jejím sladkobolném životním příběhu mnozí nacházeli svůj vlastní. Zrada a hluboká bolest se nevyhýbá ani princeznám, čehož byla Lady Di důkazem. Víc, než důraz na titul dávala důraz na prostou lidskost, zastíněnou hříchem, malostí a ubohostí. I ona sama byla jen člověk z masa a kostí, který občas šlápl vedle, či upadl psychicky až na samé dno. Toužila po lásce ostatně tak, jako každá žena, které se jí nedostávalo. Čisté a nezištné. Tato pohádka bohužel neměla šťastný konec. Příběh krásné a ušlechtilé princezny se uzavřel v jednom z pařížských tunelů.

Psal se 31.srpen 1997. Svět se zastavil a potemněl. Jakoby v ten den pohaslo slunce. Zemřela královna lidských srdcí. Růže, co nestačila odkvést. Vzpomínám si na její krásná slova plná víry a naděje v to lepší v nás. A možná viděla i mnohem dál, než si dokázala sama připustit. Svým milovaným, kteří odešli z tohoto světa, vzkázala. „Tam za říší dobra i zla je zahrada. V ní se setkáme.“ Anebo láskyplný projev ke starým lidem, osamělým, často živořícím na samém okraji společnosti. „Jste sice slabí fyzicky, ale jak váš počet bude pomalu narůstat, váš hlas bude stále víc slyšet a v tom budete silní.“ Jak nadčasové.

Synové Viliam a Harry.

Princezna Diana, po sobě po své tragické smrti zanechala dvě malé děti, kterým maminka moc chyběla. Její něha, láska, objetí. Princ Charles jí příliš nemiloval a Diana tím velmi uvnitř trpěla. Přestože se navenek nesnažila příliš dávat svou vnitřní bolest, láska jejího manžela ke své dávné lásce Camille jí hluboce ranila. Čas však postupně zčásti zacelí ty nejhlubší rány, zůstanou jen jizvy v srdci, a vzpomínka. Z malých zlomených princů vyrostli muži, a také oni si našli lásky svého života. Prvorozený princ William se oženil s láskou ze školních let Kate. Catherine Elizabeth Midleton, princezna z Walesu.

S Williamem se seznámila na univerzitě St. Andrews, kde předváděla oblečení na módní přehlídce. Kate má vysokoškolský magisterský titul z dějin umění. V mládí bývala kapitánkou ženského pozemního hokeje. Svatba se uskutečnila 29. dubna 2011 ve Westminsterském opatství. Sňatkem s Williamem se stala kněžnou Spojeného království a má nárok na oslovení její královská výsost. Catherine nepochází z královského rodu ani aristokratické rodiny, a nemá vlastní titul. Z manželství Williama a Kate vzešly tři děti. Prvorozený syn George Alexandr Louis, princ z Cambridge, Louis Arthur Charles princ z Cambridge a dcera Charlotte Elizabeth Diana princezna z Cambridge.

Princ William a pravděpodobný následník trůnu je rytířem Podvazkového řádu a vzděláním magistr umění. Pracoval také jako pilot záchranné helikoptéry Sea King u britského královského letectva. Maminka Lady Diana by na svého syna byla určitě nesmírně pyšná, a zároveň by si užívala roli milující babičky. Princ Harry, vévoda ze Sussexu. Je mladším synem prince Charlese, dnes krále Karla III. a Diany, princezny z Walesu. Okouzlila ho americká herečka Meghan Markleová, vévodkyně ze Sussexu, kterou pojal za manželku.

Princezna Kate promlouvá k veřejnosti o své nemoci.

O princezně Kate se dlouho nic nevědělo. Jakoby zmizela ze světa. Být to v pohádce, klidně ji mohl unést zlý čaroděj na svůj hrad. Nebo se mohla píchnout do prstu o růži a usnout na sto let s celým královstvím. V růžové zahradě by ji našel spanilý princ a jediným polibkem probudil. A slavila by se svatba, na svět by přišla princátka, a pokud nezemřeli, žili by na hradě dodnes. Jenže život není pohádka a dokáže být občas krutý nejen ke smrtelníkům s červenou krví, ale i tou modrou. Princezna Kate, podobně jako král Karel III. prožívá nejhorší okamžik svého života. Jen s tím rozdílem, že tato mladá žena je maminkou třech dětí, které ji potřebují. Stejně tak, jako její milovaný manžel potřeboval svou maminku princeznu Dianu. Kate je velmi mladá. Takřka o tři generace mladší než jeho veličenstvo král potýkající se s rakovinou.

Kate bojuje se zákeřným vnitřním nepřítelem stejně tak, jako milióny bezejmenných žen na celém světě, ale také celebrit. Nejznámější tváří u nás, která svádí boj s rakovinou je Anička Slováčková. Dcera Dagmar Patrasové a Felixe Slováčka. Dívku bohužel tato nemoc zasáhla ve velmi mladém věku, kdy má takřka celý život před sebou. Jedna z mých kamarádek touto zákeřnou nemocí onemocněla zhruba před deseti lety. Svůj boj prohrála krátce před svými 40. narozeninami. Nemoci se nakonec zcela poddala. Nechtělo se jí už s rakovinou bojovat ani jít dál. Chemoterapii odmítala s tím, že stejně nikam nevede, a ona nechce přijít o své krásné dlouhé vlasy. Chtěla, aby si ji všichni pamatovali krásnou a silnou.

Anička Slováčková se stává vzorem pro malé holčičky bez vlásků.

Možná jí právě chyběl vzor, impuls, že v tom není sama. Odvaha pustit se do nelehkého souboje, ve kterém může zvítězit smrt, ale také život. Je moc dobře, že jak Anička, tak princezna Kate promluvily o své nemoci takto veřejně. Malé holohlavé holčičky při pohledu na Aničku vidí, že v tom nejsou sami a začnou si věřit, že to prostě dají. Ženy, jsou jak známo velké bojovnice. Jsou to lvice s obrovskou vnitřní sílou. Velmi dobře pojal život s rakovinou odvysílaný seriál na ČT 1 Smysl pro tumor. Čím více se o této nemoci bude mluvit zcela otevřeně, tím více lidí to přiměje, zajímat se o své zdraví, dokud je čas, a chodit na pravidelné lékařské prohlídky a vyšetření. Rakovina už není tabu. A může potkat kohokoliv z nás takřka v každém věku.

Člověk by v tomto boji nikdy neměl zůstat sám. Víra a láska milovaných a těch, které máme rádi a oni nás mnohdy učiní skutečný zázrak. Přeji Aničce i princezně Kate, aby nad tímto zákeřným nepřítelem zvítězily, stejně tak jako ostatním lidem, a především dětem, které se s touto nemocí potýkají.

Často přemýšlím nad tím, co by asi vážně nemocní či umírající lidé sdělili, či sdělují světu, který zahlcený vlastními starostmi a problémy je mnohdy příliš nevnímá. „Světe, zastav se na chvilku, ztiš se a naslouchej. Dokud je ještě čas“.

https://cs.wikipedia.org./wiki/catherine-princezna

https://idnes.cz/zpravy/revue/spolecnost

https://cs.wikipedia.org./wiky/princezna-Diana

https://cs.wikipedia.org./wiky/William-princ-z - Walesu

https://cs.wikipedia.org./wiky/princ-Harry-vevoda-ze-Sussexu

Anketa

Myslíte si, že by se o rakovině mělo veřejně mluvit stejně tak jako o jiné nemoci.
Určitě. Osvěta je důležitá. Především ze strany lidí, kteří tuto zákeřnou nemoc přežili.
0 %
Čím více se o rakovině budeme veřejně bavit, tím více životů dokážeme zachránit. Lidé budou chodit na pravidelnou lékařskou prevenci a snad i více zdravěji žít, hýbat se.
100 %
Ne, rakovina by měla být tabu. Každý se s ní musí nějak poprat v soukromí a ve svém nitru.
0 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovali 3 čtenáři.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz