Hlavní obsah
Práce a vzdělání

„Hledám práci“ Zn. 50+: Jak zvládnout pracovní pohovor na jedničku

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Amy Hirschi, Unsplash

Je vám 50+ a chystáte se na pracovní pohovor? Může to být výzva, hlavně kvůli ageistickým předsudkům, které zaměstnavatelé vůči starším kandidátům často mají. Jak se s tím poprat a ukázat, že zkušenost je vaše největší zbraň?

Článek

Pracovní pohovory mohou být celkem stresující - ať už jste jich absolvovali desítky, nebo se chystáte po delší době na svůj první. A když je vám 50+ let, musíte kromě běžného stresu počítat ještě s nástrahami, které pramení z předsudků zaměstnavatelů vůči starším kandidátům.

Věkovou diskriminaci při hledání práce zažilo více než 60 % lidí starších 50 let. Na vině jsou ageistické stereotypy a předsudky o starších zaměstnancích, jako třeba ty, že se starší lidé hůř učí novým věcem, nedokážou se přizpůsobit změnám a rychlému tempu práce, chtějí jenom „přežít“, než odejdou do důchodu, nejsou kreativní, a mnohé další.

Nenechte se ale odradit! Připravili jsme pro vás pár praktických tipů, jak se na pohovor nachystat a jak se sebevědomě prodat a třeba i dokázat, že váš věk je výhodou:

Udělejte (první) dojem

Oblečte se tak, aby vám v tom bylo příjemně - když vás při pohovoru bude někde něco škrtit nebo škrábat, na sebevědomí vám to nepřidá. Výběr outfitu přizpůsobte firmě a pozici. Sice už, myslím, neplatí, že na pohovor do banky musíte mít kostýmek nebo oblek, ale profesionálně byste vypadat měli.

Natrénujte si odpověď na otázku „řekněte nám něco o sobě“.

Zdánlivě jednoduchá otázka, ale já jsem s ní vždycky na pohovorech zápasila. Bez přípravy totiž není tak jednoduché zformulovat jednoduchou a zároveň výstižnou odpověď, do které se nezamotáte. Doporučuji tedy napsat si 3-5 klíčových věcí, které o sobě budete chtít nasdílet, a ty nějak šikovně zformulovat. Určitě to zapůsobí líp, než když se budete pět minut neurčitě „vykecávat“.

Zjistěte si co nejvíc informací o firmě i požadované pozici

Zabijete tím hned 2 mouchy jednou ranou. Jednak se při sběru těchto informací přesvědčíte, jestli je pro vás daná firma i nabízená pozice opravdu ta pravá. Klidně se totiž může stát, že si při téhle rešerši uvědomíte, že do takové firmy byste vlastně ani nastoupit nechtěli. A zároveň tím určitě uděláte dojem na toho, kdo s vámi náborový pohovor bude dělat.

Překonejte dojem, že jste překvalifikovaní

Za sebou už máte 25-30 let zkušeností a je pravděpodobné, že se budete ucházet i o pozice, na které se můžete zdát překvalifikovaní. Vysvětlete, proč vás i tak pozice zajímá a jak zapadá do vašich dlouhodobých cílů. Prodejte svou dlouholetou zkušenost jako výhodu. Zaměřte se na to, jak vaše zkušenosti umožní rychlý nástup a okamžitý přínos bez nutnosti dlouhého zaškolování.

Prezentujte své technické dovednosti a ochotu učit se novým věcem

Ujistěte se, že ovládáte technologie, které jsou pro danou pozici důležité. Dejte najevo, že jste ochotni a schopni se učit nové věci. Zmiňte kurzy nebo samostudium, které jste v posledních měsících/letech absolvovali. A pokud máte v technických dovednostech mezery, najděte si kurz a své znalosti si doplňte.

Připravte si otázky, které chcete položit

Promyšlené otázky o firmě, týmu, firemní kultuře nebo samotné pozici budou důkazem, že se o pozici skutečně zajímáte. Zároveň ukazují, že i pro vás jako kandidáta jsou některé věci důležité v rámci rozhodování o tom, zda na danou pozici nastoupit.

Trénujte!

I tady platí - těžko na cvičišti, lehko na bojišti. Takže - trénujte a nacvičujte své odpovědi, obzvlášť, pokud jste na pohovoru dlouho nebyli. Trénovat můžete s profesionálem (kariérním koučem), kamarádkou, někým z rodiny - stačí, když vám budou „nahazovat“ otázky a vy si vyzkoušíte své odpovědi. Rozhodně doporučuju i trénink s AI - ChatGPT může hrát roli náboráře a klást vám otázky a vy si v rozhovoru s ním můžete trénovat odpovědi. Jako bonus dostanete i konkrétní tipy na to, jak je vylepšit a čeho se vyvarovat. Jestli se s ChatemGPT ještě moc nekamarádíte, vyzkoušejte třeba tohoto AI asistenta.

Pamatujte si - pohovor je nejen o tom, jak hodnotí firma vás, ale i o tom, jak vy hodnotíte je. Pečlivě se připravte, mějte pozitivní přístup a jděte do toho sebevědomě – a máte šanci nejen udělat skvělý první dojem, ale i najít práci, která vám bude dávat smysl.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám