Hlavní obsah
Názory a úvahy

Český unikát aneb dveře Páně jsou zavřené

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Michal Kupsa

Kostel Nanebevzetí Panny Marie v Dobré Vodě u Nových Hradů.

Českým unikátem je fakt, že naprostá většina kostelů je u nás v podstatě trvale uzavřená, i když na západ i na východ, stejně jako na sever i na jih od nás je tomu většinou přesně naopak.

Článek

Už mnoho let kolem sebe neustále slyším něco o tom, že Česká republika je vlastně ateistický stát, kde je jen naprosté minimum věřících. Faráři si občas stěžují, že na jejich kázání a mše chodí vesměs jen pár starých lidí a jinak nikdo. Zkusil se však někdo, zejména z řad kněží a církevních hodnostářů, vážně zamyslet nad tím, proč tomu tak vlastně je?

Já osobně mám dojem, že věřících jako takových je naopak celkem dost, ale víra v Boha automaticky neznamená víru v církev (ať už jakoukoliv). Sami církevní hodnostáři pak sami mnoho lidí odrazují od cesty do kostela už jen pouhopouhým prostým faktem, že naprostá většina kostelů v České republice je bohužel v podstatě trvale uzavřených.

Foto: Michal Kupsa

Bazilika Nanebevzetí Panny Marie v Praze na Strahově.

To je v podstatě takový náš český unikát - sám jsem procestoval pořádný kus světa, ale nic podobného jsem nikdy nikde neviděl. Ať už jedete na západ, třeba do Německa, Francie, nebo na východ na Ukrajinu nebo i do Ruska, či snad na sever do Skandinávie, nebo naopak na jih do teplých krajin, tak všude jsou v podstatě všechny kostely volně přístupné.

U nás je tomu ale naopak, všude zavřeno a možnost nahlédnout dovnitř máte průměrně tak jednou týdně při mši, nebo občas při nějaké akci typu Noc kostelů, jinak nic. Platí to přitom i pro velká města, jako je třeba samotné hlavní město Praha, kde otevřené kostely najdete jen v historickém centru a doslova je spočítáte na prstech jedné ruky.

Foto: Michal Kupsa

Venkovský kostel Sv. Martina v Biskupicích - Pulkově.

Když jsem se o tom snažil s někým hovořit, tak jsem většinou slyšel argumentaci ve stylu, že kostely musí být zavřené, protože by je jinak někdo vykradl. Ano, tomu rozumím, v divokých devadesátých letech to postihlo nejeden kostel, ale dneska jsme snad už přeci jen trošku dál, nebo snad ne? Opravdu nikoho u nás nenapadlo to aspoň zkusit?

Opravdu nikoho z církevních představitelů (zejména katolíků) nenapadlo, že si za malý zájem veřejnosti, za nízkou účast na mších a obecně upadající zájem mohou tak trochu sami? Co se zkusit trošku otevřít veřejnosti, třeba i nevěřícím a přilákat je k sobě právě třeba i tím, že jim aspoň v turistické sezóně pootevřeme dveře kostelů a chrámů?

Anketa

Chtěli byste, aby kostely v ČR byly více otevřené?
Ano
90,8 %
Ne
6,1 %
Nemám na to názor
3,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1010 čtenářů.

Co si o tom myslíte vy? Věřící i nevěřící? Je podle vás v pořádku, že jsou české kostely v podstatě trvale zavřené? Jsme opravdu o tolik horší než naši bratři Slováci (kde jsou kostely běžně otevřené), že bychom otevřený kostel hned vykradli? Nebo je to jen zaprděnost a neochota církevních institucí něco měnit, nebo nedej Bože řešit?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám