Hlavní obsah
Umění a zábava

„Trumpův“ chytlavý duet, který apeluje na to, aby lidé nejedli psy a kočky, boduje na internetu

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay.com

„They are eating the dogs,“ říká Donald Trump

O nedávné debatě Donalda Trumpa s Kamalou Harris se horlivě psalo i u nás. A právě jeden Trumpův výrok z této debaty dal vzniknout hodně povedenému žertovnému hudebnímu videu.

Článek

Trump totiž v debatě prohlásil, že ve Springfieldu jedí psy, kočky a další domácí mazlíčky. Prý to viděl někde v televizi nebo na internetu. A říkal to proto, aby demonstroval, jak je na tom Amerika špatně.

Nějaký nadšenec a zřejmě i docela talentovaný hudebník se tohoto výroku, který americká televize ihned ověřovala (a ukázal se jako nepodložený), chytil a vyrobil z něj boží písničku.

Mně se tedy zalíbila hned na první poslech a dost jsem se u ní pobavil. Když jsem si ji poslechl vícekrát, zadřela se mi pod kůži a pobrukoval jsem si ji pak celý den.

Hudbu a část textu složil pravděpodobně ten mladík, který ve videu zpívá a hraje na klávesy. Refrén rapuje Trump. Proloženo je to posmívající se Kamalou a „psím zpěvem“.

Existuje vícero verzí videa s menšími obměnami, podle toho, jak si s tím různí internetoví hračičkové vyhráli, ale dohromady má ten hudební počin miliony zhlédnutí. Což už se, myslím, dá považovat za hit.

Proč o tom píšu? Protože tyhle věci mě náramně baví a těší. Tahle lidová tvořivost, vtípky a parodie všeho druhu, které někdo vymyslí s rychlostí Pokáče, to všecko je moc fajn. Jak je web na jednu stranu obludnou studnicí lží a nenávisti, tohle je právě ta jeho lepší, přívětivější a lidštější stránka.

Všechny ty srandovní kuriozitky a blbinky, kterými se to na webu jenom hemží, člověku zlepšují náladu, ale přitom ho nevysávají jako ostatní digitální balast.

Že někdo vytrhne z politické debaty jedinou Trumpovu větu a během pár hodin z ní vytvoří chytlavou písničku i s videoklipem, to je pro člověka, který vyrostl na digitální hře lidově zvané „Vajíčka“, prostě neskutečné a úžasné! A někdy stále ještě nemohu uvěřit tomu, že se to celé dá vyrobit třeba ve vaně nebo na toaletě a to i za pár minut.

Tyhle novinky mě zkrátka baví. Třeba nahrajete do příslušné apky svoji fotku a ta aplikace váš obličej rozezpívá. Nebo jindy hračičkové vyberou nějakou scénu ze známého filmu a napasují na ni něco úplně jiného a většinou i aktuálního. To kolikrát bývá fakt perfektní zábava.

Že nějaká aplikace (či program) dovede mluvit hlasem kohokoliv, koho si po určitou dobu poslechne, to tady taky ještě před pár lety nebylo. A na to konto se pak třeba z úst majora Zemana dozvídáme, že Danuše Nerudová čeká miminko s Filipem Turkem. Prostě, kdo si hraje, nezlobí. Chléb a hry, to je přece ono.

Ale zpátky k těm Trumpovým psům a kočkám. Kdo ví, jestlipak tuhle fámu o jedení domácích mazlíčků ve Springfieldu, již následně Trump využil v debatě s Harrisovou, nevypustil ten starý známý rošťák Bart nebo snad dokonce jeho pověstný pupkatý tatík Homer Simpson. Nebo že by Vočko? Ti všichni jsou přece taky ze Springfieldu. Že je to ale fiktivní Springfield? Aha, tak pojďme dál.

Skvěle se jistě bavil i autor perfektní skladby, která z Trumpovy hlášky udělala virální hudební fór. Tvůrce videa v něm potenciálním springfieldským konzumentům psů a koček radí, aby tu jeho kočku nejedli. „Proč byste to jako dělali?“ zpívá a mimochodem moc dobře. „Jezte raději něco jiného,“ pokračuje.

Dále případné strávníky nabádá, aby nejedli ani jeho psa, a nabízí jim katalog jiných věcí k jídlu. Poté si „vezme mikrofon“ raper Trump a odříká refrén s výrazným „LIVE THERE“ na konci.

Je to prostě celé kouzelné a nemá to chybu. Bez nadsázky jde o uměleckou záležitost a zdá se, že ten chlapík, co to stvořil, je nějaký profík, kterého já bohužel nemohu znát, neboť jsem z generace, která hrála „Vajíčka“ a nikoliv Minecraft, nebo co teď právě frčí. „Trumpově“ skladbě bych mohl vytknout jediné: klidně by mohla být delší. Jinak jde o velmi zdařilé hudební dílko.

Je to výborné, že se lidé pořád ještě umějí bavit a dělat si srandu, již potřebujeme jako Piráti po včerejšku voliče, protože jinak bychom se z dnešního hektického světa asi všichni zbláznili. Nemít humor značí brzký tumor.

Skupina Tři sestry kdysi bodovala s písní, ve které zpívá o psovi na česneku v troubě. No a teď zde tedy máme nový hit o psech v podání Donalda Trumpa a jeho šikovného kolegy, co to celé zpískal.

Nadějné duo možná nezbourá žebříčky oficiálních hudebních hitparád, ale pokud si „song o zvířátkách ve Springfieldu“ poslechnete alespoň třikrát, zaručuji vám, že se v průběhu dne minimálně jednou přistihnete, jak si jej broukáte. A hned vám bude veseleji. A o to přece jde.

PS: Tak jsem se nakonec přecejen podíval, kdo za „Trumpovým“ hitem stojí, a opravdu to není žádný amatér. David Scott je nadaný skladatel, který mixuje vokály lidí i zvířat z celého světa, a se svým úspěšným hudebním projektem The Kiffness tento jihoafrický producent, zpěvák a klávesista dokonce 28. září dorazí do Prahy, konkrétně do Lucerna Music Baru! Doufám, že na jeho koncertě zazní i „Trumpův“ hit.

Elektronická hudba The Kiffness je fúzí různých žánrů, včetně jazzu, house a popu. Je energická, zábavná, přičemž její výrazná přidaná hodnota tkví v prvcích komedie a satiry. Pražské publikum jeho působivou mixážní show poskládanou z vokálů lidí i zvířat už zažilo: loni na stejném místě bylo vyprodáno.

Zdroj:

https://www.frontman.cz/kiffness-do-prahy-priveze-svou-odzbrojujici-show-plnou-humoru-satiry

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:
Hudební videoklipy

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz