Hlavní obsah
Jídlo a pití

Banán: Superpotravina, kterou nesmíte vynechat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Michal Strych

Banán, jak ho známe z obchodu, byste v v džungli nenašli. Divoké banány jsou malé, s tlustou tvrdou slupkou a plné velkých semen. První šlechtění a výsadba do plantáží pro komerční pěstování proběhli pravděpodobně již kolem roku 8000 př. n. l.

Článek

Od té doby se banány rozšířily takovou měrou do celého světa, že si bez nich už dnes leckdo nedokáže představit svůj jídelníček. Než však doputují na náš stůl, musí absolvovat velmi dlouhou cestu, proto můžeme zaznamenat velmi výrazný rozdíl v chuti banánu koupeného u nás a toho, který bychom koupili na trhu například v Portugalsku, nebo v Číně, kde může cesta z plantáže na prodejní pult trvat v řádu hodin. Než se banán z jižní Ameriky dostane na prodejní pultu supermarketu ve vašem městě, musí překonat cestu dlouhou i několik týdnů. Proto se sklízí velmi časně a dozrávají při přepravě za teploty ne nižší, než 13,5 stupně. Teplota, při které banány dozrávají, je velmi důležitá vzhledem k jejich pozdější kvalitě. Proto banán nikdy nedávejte do lednice. Při nízkých teplotách totiž mění chuť, konzistenci a barvu - rychleji se kazí.

Čím nám tedy prospívá?

Zdroj vody

Ačkoliv se to nemusí zdát, jedním banánem do sebe dostaneme 100 - 150 ml tekutin. Je totiž tvořen z 80% vodou.

Zdroj energie

V jednom banánu může být až 60 g přírodních cukrů (sacharóza, glukóza a fruktóza). To znamená, že nám dodá energii rychleji, než například sušenka, nebo müsli tyčinka.

Bílkoviny

Cca z 1% jsou v banánu obsaženy proteiny. To není mnoho, ale v kombinaci s dalšími jídly z celého dne je tak toto ovoce skvělým doplňkem stravy sportovců, nebo veganů.

Vláknina

Z jednoho procenta je banán tvořen také vlákninou. Ta je prospěšná hlavně pro naše trávení. Udržuje správný chod našich střev a tím podporuje dobrou imunitu.

Minerály a vitamíny

Konzumací banánu do sebe několika sousty dostaneme široké spektrum minerálů, jako jsou Sodík, draslík, vápník, hořčík fosfor, železo, měď, zinek, mangan. Dále spoustu vitamínů, například Vitamín B6, B12, C, D, E, karoten, thiamin, riboflavin, niacin.

Další benefity

Banány podporují zdraví srdce, tedy i celkově krevní oběh. S tím souvisí mírnění otoků. Dále pomáhají snižovat kyselost žaludku a mírní pálení žáhy.

Varianty pokrmů

Nejjednodušší a nejrychlejší je samozřejmě banán vzít takový, jaký je, oloupat a sníst. Pokud si ale vůči této superpotravině nechcete vypěstovat odpor, mám pro Vás několik tipů.

Smoothie, koktejly

V kombinaci s kefírem a popřípadě dalším ovocem si můžete na každý den připravit výbornou vitamínovou bombu.

Müsli

Jako snídaně, nebo svačina je perfektní směs ovesných vloček, semen, ořechů a ovoce s jogurtem. Nastartujete tak perfektně trávení a dodáte tělu energii na celý den.

Smažený banán

S touto variantou by se to vzhledem k použitým tukům nemělo přehánět. Jedná se však o velice chutný dezert. Oloupaný banán (ideálně ne příliš zralý) obalíme v trojobalu a osmažíme.

------------------

1) https://cs.wikipedia.org/wiki/Ban%C3%A1n

2) https://www.brainmarket.cz/

3) foto zdroj: https://www.pexels.com/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz