Hlavní obsah
Lidé a společnost

Jsme národ kleptomanů, co krade nádobí v restauracích

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Mezi kolegy z pohostinství jsem nadnesl otázku, co se jim v podniku nejvíce ztrácí. Některé předměty celkem překvapily.

Článek

Na úvod představím výherce, který zvítězil na kvantitu. Je jím čajová lžička. Ta podle všech mizí z restaurací nejčastěji a v největším množství. Důvod není znám. Možná, že hostům z domácností lžičky také někdo krade, tak potřebují doplnit sadu. Má osobní zkušenost je také spojena právě s čajovými lžičkami. Právě tu jsem zmínil při dotazování na věc, kterou kolegové nejčastěji ve svých restauracích postrádají.

Nač troškařit

Kolega z jednoho hotelového zařízení zaznamenal nedávno při inventuře nádobí absenci několika kompletních sad od čajové lžičky, přes vidličku s nožem, až po polévkovou lžíci. Je to pochopitelné. Když už kradu, vezmu si to kompletní. Nebudu doma mít přeci každý kus příboru jiný.

Sklo mizí ve velkém, to ale tolik nebolí

Veškeré pivní sklenice, ze kterých pijete ve vaší oblíbené restauraci, jsou pivovarem dodány převážně zdarma. Pokud by tomu tak nebylo, podniky by možná krachovaly na neustálém dokupování sklenic. V restauracích se pivní sklo až tak často neztrácí, horší je to v nočních klubech, nebo při večerních akcích a na diskotékách. V nočních hodinách vídám velmi často podnapilé, kteří na cestě domů dopíjejí svůj drink právě ze sklenice z klubu, kde trávili většinu večera. Každý určitě známe někoho, kdo má doma vyskládané půllitry různých značek.

S šálky na kávu je to horší

Kolega z jednoho turisty navštěvovaného střediska musí neustále doplňovat šálky. Konkrétně tedy ty, na kterých je logo podniku. Vysvětluje si to jednoduše tím, že si turisté chtějí odnést suvenýr z místa, kde byly. A právě šálek s logem jim ho připomene.

Toaletní papír mizí všem

Ve všech firmách a stravovacích zařízeních se krade toaletní papír. Jedna z nejlevnějších položek a pro zloděje nejlákavějších. Možná proto, že na toaletě je soukromí, takže i ten nejstydlivější zloděj se zde k činu odhodlá.

Kuriozity se najdou

Kromě gastro vybavení se kradou v restauracích také různé dekorace. Kolegyně jednou kolem Vánoc objevila téměř kompletně odstrojený vánoční stromek. Dalšímu kolegovi se na venkovní akci ztratilo hned několik rozkládacích židlí. Nám v podniku sem tam zmizí také nějaký ten popelník. Jednou jsme přišli o květinu a dokonce i o štětku na záchod.

Máte vy nějakou osobní zkušenost?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Příbory

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz