Hlavní obsah
Názory a úvahy

Jurečkův špatný plán: Odchod do důchodu v 67 letech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Wikimedia Commons / CC BY-SA 2.0 Generic

Neustálé navyšování věku, kdy má člověk nárok na odchod do důchodu, může mít mnohem horší dopady, než si v tuto chvíli dokážeme představit.

Článek

Důvodová zpráva novely k zákonu o důchodovém pojištění říká, že všichni narození v roce 1981 budou moci jít do důchodu v 67 letech, následující ročníky ještě později. Ministr práce a sociálních věcí Marián Jurečka již před rokem, kdy se jednalo o prodloužení věku pro odchod do důchodu, uvedl jako jeden z důvodů, že průměrný věk dožití se prodlužuje.

Věk dožití není doba prožitá ve zdraví

Zatímco věk dožití, jak tvrdí ministr Jurečka, se skutečně prodlužuje, doba prožití ve zdraví nikoliv. Průměrná délka dožití muže je v současné době 76 let. Průměrná délka dožití ženy je téměř 82 let. To jsou reálná čísla, která ale neukazují na kvalitu takového života. Podle dat českého statistického úřadu je doba prožitá ve zdraví pro ženy 64 let a pro muže pak 62 let. Jednoduše řečeno se krátce po 60. roku života prudce snižuje šance na kvalitní život. Začínají se objevovat civilizační choroby a celoživotní prací zdevastované tělo postupně vypovídá službu.

Současná věková hranice odchodu do důchodu je už v tuto chvíli vyšší než doba prožitá ve zdraví. Muže pracujícího do 64 let tak s velkou pravděpodobností poslední dva roky kariérního života budou provázet nějaké nemoci.

Od stroje rovnou na hřbitov

Bude-li se nadále prodlužovat doba odchodu do důchodu, můžeme si být jisti, že si zasloužený klid neužijeme prakticky vůbec. Z pohledu dnešních dat bychom měli odejít do důchodové věku v 67 letech.

Uveďme si krátký příklad: Délka dožití muže je 76 let. První choroby se mu začaly projevovat v 62 letech. Díky tomu se mu značně komplikuje práce už 5 let před odchodem do penze. V tomto věku se často jedná o chronické nemoci, které se postupem času zhoršují, nebo se k nim nabalují další. Namísto rekonvalescence však tento člověk musí dovršit 67 let, aby dosáhl důstojného důchodu. V tomto věku si však často může jít odpočinout rovnou na nemocniční lůžko, odkud se v horším případě vydá už jen na hřbitov.

Možná je právě tento scénář pro ministra Jurečku žádoucí. Člověk celý život odvádí část své mzdy do státní kasy, ale v důchodu si vezme zpět jen minimum.

Jaký asi bude téměř sedmdesátiletý kolega?

Některé profese dovolují vykonávat práci i do velmi pokročilého věku. Například někteří administrativní pracovníci, lékaři nebo úředníci by možná svou práci mohli kvalitně vykonávat i dlouho po 60. roce života. Možná právě u úředníků, respektive politiků získal Jurečka inspiraci. Pokud má on mezi svými kolegy stále aktivní politiky ve velice pokročilém věku, proč by to tak nemohlo fungovat v celé zemi?

Odpověď je jednoduchá - Nemohlo! Za roky v politických křeslech se současný ministr páce a sociálních věcí natolik vzdálil od běžného života, že ztratil ponětí o tom, jak náročné je denně vstávat v brzkých ranních hodinách, pracovat minimálně osm hod v kuse pět dní v týdnu, dovolenou si vybrat jednou do roka a dostat za to finanční obnos, za který vyžijete nanejvýš do další výplaty. Držet toto tempo dlouhé desítky let, a to i v pokročilém věku je velice náročné. Takový člověk ve vyšším věku pak chybuje mnohem více než dříve, pracuje pomaleji a velmi těžko se přizpůsobí inovacím. Bývá pak ve firmě přítěží a často mu to kolektiv dává najevo. Tento senior pak cítí, že již není přínosem, rád by odešel do důchodu, ale není mu to dovoleno.

Pane ministře, vzpamatujte se!

Že nebude na důchody jsme už slyšeli mnohokrát. Nejjednodušší způsob, jak tedy neprohlubovat státní dluh, je lidem ty důchody nedat, takže prodloužíte dobu odchodu do důchodu. Jednoduchá řešení umí vymyslet každý. Ministrem jste ale proto, abyste vymyslel komplexní řešení, která nebudou ubližovat občanům, kteří vás volili.

Zdroje:

https://www.psp.cz

https://www.czso.cz/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz