Hlavní obsah
Názory a úvahy

Ministr pro digitalizaci nejprve musí zjistit, co je digitalizace

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay.com

Kompletní uzdravení státního rozpočtu je jistě na místě. Dělá pro to ale vláda maximum? Nebo lépe, dělá vůbec správné kroky? Za některými členy vlády není vidět po dvou letech žádná práce.

Článek

V roce 2021 jsme byli svědky politické výhry, postavené na jediné vizi, a to antibabiš. Přestože volby do poslanecké sněmovny vyhrálo se značným náskokem hnutí Ano, nestalo se vládnoucí stranou. Opozice se vrhla již před volbami do projektu SPOLU, který spojil ODS, KDU-ČSL a TOP09, ani tento hybrid ovšem nestačil na poražení nejsilnější strany. Spojili své síly s dalším hybridem ve složení Piráti a Starostové a nezávislí. Vznikl tak podivný slepenec pětikoalice. Už samotná skutečnost, že se muselo propojit pět stran, aby dosáhly lepšího výsledku než vítězná strana, je absurdní.

Ach ty sliby

Internet je plný videí, na kterých jsou záběry Petra Fialy, jakožto kandidáta na premiéra republiky, který slibuje nezvyšovat daně, snížit počet úředníků, digitalizaci, snížení státního dluhu, navýšení mezd státních zaměstnanců a spousta dalších slibů, které měly zvýšit kvalitu našich životů.

Po vytvoření pětikoalice, za účelem vystrnadit vládu Andreje Babiše, se objevilo více lidí, brousících si zuby na ministerská křesla, než bylo ministerstev. Hned první krok nové vlády tak byl v rozporu s předvolebním prohlášením o ztenčení státní správy, když vytvořili dvě nová ministerská křesla. Jedním z takových je i křeslo ministra pro digitalizaci, vytvořené Ivanu Bartošovi na míru.

(Ne)úspěchy v digitalizaci

Dva roky působení vlády Petra Fialy se na životy občanů podepsaly spíše negativně. Nejen, že se zvýšily náklady domácností na energie, potraviny a vlastně všechno, co patří k životu. Schodek státního rozpočtu se stále skokově navyšuje. Vláda přišla s dalším úsporným balíčkem, který nám ve směs zvýší odvody a seškrtá příspěvky.

Někde v ústraní tohoto chaosu sedí ministr pro digitalizaci, jehož práce je ulevit státní správě a občanům na administrativě, usnadnit komunikaci se státními institucemi a ušetřit tak peníze ve státním rozpočtu.

Ivan Bartoš je jistě moc fajn chlapík, který nezkazí žádnou srandu a dokáže být hvězdou každého večírku, rádi bychom ale viděli také nějaké výsledky dvouleté práce jeho resortu.

Máme tu neustále přetížený, padající a neintuitivní Portál občana, jehož uživatelské rozhraní vypadá jako projekt studenta střední školy.

Digitalizace stavebního řízení se také nekoná. Samo ministerstvo nemá žádný návrh na jeho realizaci, tak vyhlásilo výběrové řízení na dodavatele řešení, které se rozhodlo následně zrušit a celou akci tak zmrazilo.

Od nového roku se možná dočkáme edokladu. Alespoň to ohlásil Ivan Bartoš v říjnu na tiskové konferenci vlády. Dle zkušeností bychom si však neměly dělat příliš velké naděje, že se projekt uskuteční. Navíc pokud bude v kvalitě, v jaké dostáváme jiné digitální pomůcky, možná bychom se měli spíše bát.

Tento rok jsme si mohli vyslechnout také návrh změny v evidenci občanů ohledně zrušení rodných čísel, respektive by se měly přestat používat jako identifikátory. Nápad zajímavý, avšak vyčíslený na 56 miliard.

V dubnu tohoto roku se nám snažil Ivan Bartoš v rozhovoru pro novinky.cz vysvětlit, že nápadů má ministerstvo spousty, s realizací je to ovšem horší.

Ptáme se tedy…

Po dvou letech působení této vlády nevidíme žádné výsledky, co se tedy skutečně realizovalo? Na co můžeme být hrdí? Co se vládě skutečně povedlo?

Dejte nám důvod, proč bychom vás měli v příštím volebním období znovu volit.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz