Hlavní obsah
Názory a úvahy

Razatně snižujeme počty státních úředníků, tvrdí premiér Fiala. Skutečně?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Creative Commons (CC BY 2.0)

Petr Fiala se chlubí snižováním počtu úředníků. Dokonce tvrdí, že se jedná o razantní změnu. Skutečnost však není v souladu s očekáváním voličů. 

Článek

Zatímco vláda ráda mluví o tom, že se jí daří snižovat počet státních úředníků, čímž se má dosáhnout efektivnější státní správě, občané v podniknutých krocích jen marně hledají skutečné a hmatatelné změny. Premiér Petr Fiala dokonce na sociální síti X (dříve Twitter) slavnostně oznámil, že se počet úředníků podařilo snížit o 2636 oproti letošnímu roku, a dokonce o 5349 ve srovnání s rokem 2018.

Zvolený slovník, kdy premiér tvrdí, že „Razantně snižujeme,“ říká s takovou hrdostí, že by kdekdo mohl mít dojem, že se jedná skutečně o něco zcela ojedinělého. Možná je to jen můj dojem, ale asi si pod definicí slova razantně představuji úplně něco jiného.

Jako právoplatný volič, který již nyní zvažuje, komu dá svůj hlas v příštích volbách, bych se pana premiéra rád zeptal, zda si jen ve volbě vhodného slovního spojení nezapomněl vydefinovat, co slovo razantně skutečně znamená. Tato kosmetická změna, kdy se ruší jen dlouhodobě neobsazená místa, není nic k chlubení. Spíše se jedná o logický krok, ke kterému se mělo přistoupit již dávno.

Je mi jasné, že i tento krok povede k jistým úsporám. Ale ve chvíli, kdy státní rozpočet je napnutý, jako kšandy řezníka Krkovičky, je to jednoduše málo. Samozřejmě i tyto úspory jsou fajn. Počítá se každá koruna. Ale pokud jde o snižování úřednických míst, myslím si, že pokud by se jen trochu chtělo, šlo by určitě udělat víc.

Také je možné, že premiérovi stačí i jen tento dílčí krok k tomu, aby jej považoval za jeden ze splněných cílů, které si vládní pětikoalice ve svém programovém prohlášení vytyčila.

Já to vidím tak, že se opět jedná o klasický případ politického kouzlení s fakty a daty. Je to typický příklad toho, jak se sliby a realita míjí jako dvě lodě ve tmě. Prohlášení premiéra Fialy lze tak považovat za snahu vykouzlit před veřejností jakýsi imaginární obraz efektivnějšího státu, zatímco jeho voliči by raději viděli změny výraznějšího charakteru než jen jemnou úpravu stávajícího systému.

Přitom by stačilo si jen uvědomit, že správa státu není jen o číslech a tabulkách, ale o skutečném dopadu na životy lidí. Voliči zcela oprávněně chtějí vidět mnohem víc než jen kosmetické přesuny na ministerském papíře. Zatím však marně vyhlížím skutečné kroky, které by vedly k efektivnější a štíhlejší státní správě.

Anketa

Přijde vám prezentované snížení úřednických míst dostatečné?
Ano
1,6 %
Spíše ano
0,4 %
Spíše ne
2,3 %
Rozhodně to nestačí
95,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 15973 čtenářů.

Zdroj: Autorský text a iRozhlas.cz

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz