Hlavní obsah
Finance

Vzkaz nepedagogickým pracovníkům: Do práce choďte pro radost, pro peníze si jděte jinam

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

S platem na hranici minimální mzdy se dá jen těžko vyžít. Vláda ignoruje zvyšující se životní náklady a těm, kteří již teď žijí na prahu chudoby, hodlá podkopnout nohy.

Článek

V pondělí 27. listopadu 2023 proběhla stávka učitelů za vyšší platy, a to především pro nepedagogické pracovníky, mezi ně patří uklízečka, školník, kuchařka, ale také asistent pedagoga, nebo sekretářka. Všem jmenovaným se mají, z již velmi nízkého základu, sebrat ještě dvě procenta. Takové praktiky by se samozřejmě nelíbily nikomu.

Co vám paní kuchařka provedla, že ji snížíte plat?

Běžnou praxí v pracovně-právním vztahu bývá, že plat se zaměstnanci sníží v případě hrubého porušení pracovní kázně s následkem ztráty zisku zaměstnavatele, nebo například při zredukování pracovních povinností zaměstnance. Ani jedna z jmenovaných situací nenastala, avšak veškerý nepedagogický personál ve školství má dostávat méně peněz k výplatě.

Každá práce má svá úskalí, to platí i pro povolání kuchařky ve školní jídelně. Její povinností je uvařit chutné a plnohodnotné jídlo pro desítky, mnohdy i stovky, strávníků. S nízkým rozpočtem, který je na každou porci a s dodržením výživových hodnot, které musí jídlo splňovat, je to mnohdy nadlidský výkon.

Výsledkem jejich práce je, že studenti a učitelé si mohou v průběhu náročného dne v klidu sednout a vychutnat si s kolegy oběd, který jim někdo jiný uvařil a nachystal. Údělem školních kuchařek je udělat obědovou pauzu co nejpříjemnější.

Pracujeme pro peníze, ne pro radost

Nikdo nepracuje pro radost. Pracujeme proto, že potřebujeme z něčeho žít, zaplatit účty a z toho mála, co nám zbude, si možná našetřit na dovolenou, abychom si mohli alespoň jednou do roka trochu orazit. U nepedagogických pracovníků ve školství se ale situace nedobrovolně mění. Již se současným platem, který bývá na hranici minimální mzdy, se dá těžko vyžít, natož něco naspořit. Jediné, co si kuchařka, nebo uklízečka odnese po měsíci dřiny, je pocit dobře odvedené práce. Ten však nikdo finančně dostatečně neocení.

Co bude dál?

Jsou možné vlastně jen dvě varianty.

První scénář: Zhroucení systému

Díky inflaci a nerozvíjející se mzdě dojde nepedagogickým pracovníkům trpělivost a jednoduše kvůli mizerné mzdě odejdou. Mladí mají často nastavenou určitou mzdovou hranici, pod kterou jít nechtějí, a ta bývá vysoko nad minimální mzdou. Nové pracovní síly tedy školství očekávat nemůže. Dříve, nebo později tedy dojde k uzavření školních jídelen a pokud si učitelé nezačnou brát další úvazky na údržbu školy, začne se jim bortit pod nohami.

Druhý scénář: Finanční injekce

Ministerstvo zdravotnictví konečně otevře oči a ohodnotí náležitě své pracovníky. Nepedagogický personál tak dostane znovu chuť do práce a možná jim přibydou i nové pracovní sily.

Závěrem

Deficit státního rozpočtu je vysoký a je potřeba ho mírnit. Není ovšem dobrý nápad brát tam, kde to nejvíce bolí, a to v peněženkách občanů. Vláda by neměla nechat spadnout náš vynikající systém školství. Podpora všech zaměstnanců ve školství je velice důležitá. Školy jsou totiž naše budoucnost.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Nepedagogičtí pracovníci

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz