Hlavní obsah
Knihy a literatura

Mein Kampf: Kniha, která stála za II. světovou válkou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Mein_Kampf_dust_jacket.jpeg

Takovou popularitu jako Mein Kampf má možná už jen Bible. Ta ale není napěchována násilím a myšlenkami o ovládnutí světa.

Článek

Věnováno Pučistům

Celá kniha byla napsána v letech 1924 až 1925. První svazek napsal Hitler ve vězení Landsberg po neúspěšném pokusu o převrat v Mnichově. Vznikla tak, že ji diktoval svým spolupracovníkům Emilu Mauriceovi a Rudolfu Hessovi. Maurice byl Hitlerův osobní strážce a Hess byl jeden z jeho nejbližších spolupracovníků. V té době byl Hitler stále relativně neznámou osobností a jeho nacistické hnutí bylo ještě malé. Hitler se rozhodl napsat knihu, aby vyjádřil své myšlenky a názory a aby propagoval svou politickou agendu.

V roce 1923 se pokusil Adolf Hitler o první převrat. Ten skončil neúspěchem. Během akce padlo několik Hitlerových příznivců a právě jim je věnován první svazek.

Kniha plná zla

Kniha Mein Kampf byla vydána v roce 1925. V prvním roce vyšlo 100 000 výtisků knihy a do roku 1933, kdy se Hitler stal kancléřem Německa, se prodalo přes 800 000 výtisků.

První svazek knihy je převážně psán jako autobiografie, popisuje Hitlerův život od jeho dětství v Rakousku až po jeho zatčení v roce 1923. Hitler v tomto díle popisuje své mládí, své politické přesvědčení a své zkušenosti s první světovou válkou. Náznaky hyenismu tu ale najít můžeme, a to například v pasážích, kde popisuje své názory na rasu a společnost. Hitler věřil, že Němci jsou rasově nadřazení a že Židé jsou rasově pod nimi. Hitler také věřil, že Německo musí být mocné, aby mohlo čelit hrozbě židovské nadvlády.

Ve druhém svazku už Hitler popisuje své politické názory a vysloveně požaduje vyhlazení židů a rozšíření Německa. Hitler věřil, že tyto dva kroky jsou nezbytné pro přežití Německa. Můžete se také dočíst,že Adolf Hitler věří, že je vyvoleným člověkem, nebo i Ježíšem, který má za svůj úkol, od božské prozřetelnosti, Německo dovést zpět na vrchol moci a cti, která mu byla sebrána mírovou smlouvou ve Versailles.

Hitler prý tuto knihu napsal jen pro Němce, a nesouhlasil s vydáním v jiných jazycích.

Bible neonacistů

Nejen, že Adolf Hitler získal díky této knize tisíce sympatizantů, kteří jen posilovali jeho moc. Významně přispěla i  k jeho nástupu do vedení Německa. Mein Kampf má obrovský vliv i na dnešní svět. Kniha se stala základním textem nacistické ideologie . Kniha byla také inspirací pro další extremistická hnutí, která se hlásí k nacistickým ideálům.

Zdroj: https://cs.wikipedia.org/wiki/Mein_Kampf

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz