Hlavní obsah

Před sto lety se pokusil Adolf Hitler poprvé ovládnout Německo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Wikimedia Commons

16 let před vypuknutím Druhé světové války se Hitler poprvé pokusil dostat k moci. Ačkoliv byl jeho pokus neúspěšný a byl vzápětí zatčen, jeho touha stále rostla.

Článek

Před sto lety, 8. listopadu 1923, se v Mnichově odehrála událost, která měla zásadní dopad na budoucnost Německa a Evropy. Adolf Hitler a jeho Národně socialistická německá dělnická strana (NSDAP) zorganizovali v Bürgerbräukelleru, známé pivnici v Mnichově, národní převrat.

Měl výborné přesvědčovací schopnosti

Adolf Hitler nechal obklíčit měšťanský pivovar Bürgerbräukeller v Mnichově, kde se konala schůze představitelů bavorských elit, jako byli Gustav von Kahr, Otto von Lossow, Hans von Seisser a také generál Erich Ludendorff, po jehož boku se schůze zúčastnil i Adolf Hitler. Schůze probíhala poklidně až do chvíli, kdy s projevem začal Kahr. V tu chvíli se Hitler vrhl k pódiu s vytaženým revolverem a do pivovaru vtrhla i jeho jednotka SA, která jen čekala na povel. Během krátké chvíle si přirozeným řečněním Hitler získal podporu přihlížejícího, ale nepovedlo se mu naklonit si na svou stranu hlavní vůdce, a to ani přes různé sliby, lichotky, nebo vidinou hrozeb. Hitler žádal přítomné, aby se přidali k „pochodu na Berlín“ a pomohli mu svrhnout tehdejší německou vládu. Se zfanatizovaným davem poté vyrazil do ulic v centru Mnichova, kde se mu ale ve značné přesile postavila policie. Hitler vyhrožoval zastřelením rukojmí, a tak velitel policistů ustoupil. Pochod pokračoval. Ne však dlouho. Postavil se mu Michael von Godin, který vedl „zelené policisty“ a bez vyjednávání rovnou vydal rozkaz k palbě. Několik účastníků bylo zastřeleno. Hitler a jeho spolupracovníci byli zatčeni a postaveni před soud. Hitler byl odsouzen na pět let vězení, ale byl propuštěn již po devíti měsících.

Hitlerův puč

Celá akce se do historie zapsala jako Hitlerův puč, známý také jako Pivní puč (německy Hitlerputsch, Hitler-Ludendorff-Putsch nebo Bürgerbräu-Putsch). Účastníci akce jsou nazývání pučisty.

Foto: https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=5415949

Mnichovské náměstí během puče

Vznik knihy Mein Kampf

Za asistence Rudolfa Hesse sepsal Adolf Hitler ve vězení své dílo Mein Kampf. Jeho první svazek věnoval památce padlých pučistů, kteří byli v dobách Třetí říše uctíváni jako mučedníci.

Zdroj: https://cs.wikipedia.org/wiki/Pivn%C3%AD_pu%C4%8D

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz