Hlavní obsah

Trpíte Seboreou? Pak máte oproti ostatním nespornou výhodu

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Autor: Amras666 – Vlastní dílo, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=4086903

Kožní onemocnění nejsou nijak příjemnou záležitostí. Nejen že nepřidají na kráse, ale často je provází svědění, či bolest. Když se ale tomuto problému postavíte čelem, můžete z něj dokonce těžit.

Článek

Seborea, nebo také seboroická dermatitida, je chronické zánětlivé onemocnění kůže, které se projevuje tvorbou šupinek a zarudnutím v oblastech s vyšším výskytem mazových žláz. Nejčastěji se vyskytuje na pokožce hlavy, kdy se projevuje se jako lupy, které mohou být mastné nebo suché. Dále se může objevit na obličeji, kde postihuje zejména oblast čela, nosu, obočí a okolí uší. V neposlední řadě se s ní můžeme setkat v oblasti hrudníku, zádech a v oblasti pubického ochlupení.

přesná příčina není zcela objasněna. Předpokládá se, že se jedná o kombinaci několika faktorů, které spolu vzájemně působí.

Hlavní příčiny seborey

Nadměrná produkce kožního mazu

Mazové žlázy produkují více mazu, než je běžné. Tento nadbytečný maz vytváří na kůži mastný film, který může ucpávat póry a podporovat růst kvasinek.

Kvasinky Malassezia furfur

Tyto kvasinky jsou přirozenou součástí kožní mikroflóry, ale při zvýšené produkci mazu se mohou přemnožit a vyvolat zánět. Produkují látky, které dráždí pokožku a způsobují její zčervenání a šupinatění.

Genetická predispozice

Někteří lidé mají genetickou predispozici k seboroe. Pokud má někdo v rodině seborou, je pravděpodobnější, že se u něj toto onemocnění také objeví.

Hormony

Hormony, jako jsou androgeny, mohou ovlivňovat produkci kožního mazu a tím přispívat k rozvoji seborey. Změny hormonální hladiny, například během puberty nebo v souvislosti s některými onemocněními, mohou zhoršit průběh seborey.

Imunitní systém

Některé studie naznačují, že poruchy imunitního systému mohou hrát roli při vzniku seborey. Změny v imunitní odpovědi mohou vést k chronickému zánětu kůže.

Stres

Stres může zhoršit průběh seborey a vyvolat záchvaty. Zvyšuje produkci stresových hormonů, které mohou ovlivnit činnost mazových žláz a imunitní systém.

Roční období

U některých lidí se seborea zhoršuje v zimě, kdy je vzduch suchý a pokožka má tendenci se více vysušovat.

Seborea a alkohol

Přímá souvislost mezi seboreou a konzumací alkoholu není zcela jednoznačně prokázána. Nicméně existuje několik důvodů, proč by nadměrná konzumace alkoholu mohla nepříznivě ovlivnit průběh tohoto kožního onemocnění. Alkohol zatěžuje játra a další orgány, což může oslabit imunitní systém a zpomalit hojení kůže, dále podporuje dehydrataci organismu, což může vést k vysušování kůže a zhoršení příznaků seborey. Může také narušit rovnováhu střevní mikroflóry, což může mít negativní vliv na imunitní systém a celkové zdraví kůže.

Léčba

Seborea se vyléčit nedá, dají se ale zmírnit její příznaky. Speciální šampony s obsahem účinných látek jako ketokonazol, kyselina salicylová, dehet nebo zinek pomáhají odstranit šupinky a regulovat tvorbu kožního mazu. Pro léčbu postižené pokožky mimo vlasové části se používají krémy nebo masti s kortikosteroidy nebo antimykotiky. Některé oleje, jako například tea tree oil, mohou mít protizánětlivé a antimykotické účinky.

Proměňte problém v benefit

Lidé trpící seboroickou dermatitidou často vědí mnohem lépe, než ostatní, co jejich tělu prospívá a co mu naopak škodí. Seborea totiž funguje jako jakýsi indikátor zdravotního stavu. Je-li člověk v dobré kondici a nic ho fyzicky ani psychicky netrápí, seborea o sobě nedává znát a je ve vegetativním stavu. Ale pokud začne být něco v těle v nepořádku, imunitní systém se oslabí a seborea propukne v celé své „kráse“.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz