Hlavní obsah
Internet a technologie

Pohybová aplikace STEPN - P2E - vstane fénix z popela, či nikoliv?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Michal Trnka

STEPN aplikace, dostupná na Google Play a App store

V tomto článku si probereme od A-Z aplikaci STEPN, která je na trhu od letošního roku, zažila vzestupy i pády a možná nám právě ukázala, že je vhodné se na ni znova očkem podívat.

Článek

Pojďme na to od začátku, co to vlastně je P2E, v celém názvu play to earn (z mého pohledu pay to earn), neboli hraj/zaplať, aby jsi získával? Nehledejte v tom nic světového, jsou to aplikace, které Vám noblesně říkají, hraj a získávej peníze. Realita je klasicky někde jinde, jelikož vývojáři to nečekaně dělají kvůli zisku, a proto se z Vás budou snažit vytáhnout nějaký ten kapitál pro sebe, aby jejich projekt dále žil a mohli si koupit další Ferrari do garáže.

Celý tento sektor cílí na uživatele a fanoušky virtuálních měn, kde autoři vědí, že uživatel musí mít virtuální peněženky, tedy virtuální měnu a tam platí, že už tam mají/měli by mít nějaké prostředky, tedy pro ně snadný zisk. Samozřejmě nám hry říkají, že veškerý zisk je možné přeměnit na peníze v podobě prodeje této měny, což je sice pravda, reálně ale získanou měnu dáváte zpátky do hry, aby jste drželi krok s ostatními a tedy z ní, zpravidla (alespoň dle mých zkušeností), nic moc nemáte. STEPN má v tomto drobnou výhodu, kterou si níže popíšeme.

Stepn - aplikace na aktivitu/fitness

Pojďme k samotné aplikaci. Jak již bylo v úvodu řečeno, jedná se o aplikaci na pohyb, kde zjednodušeně, si pořídíte Vaše kecky dle Vašeho stylu (chození/rychlejší chození/běh) a získáváte virtuální měnu právě za danou aktivitu (pokud chcete běhat, ale máte kecky na chození, máte smůlu, prostředky nedostáváte). Osobně mám koupené boty na rychlejší chůzi, dle jejich názvu Jogger.

Foto: Michal Trnka

Kecky

Boty si můžete postupně vylepšovat, získávat lepší atributy, na např. lepší zisky, výdrž atd atd. To všechno se dá řešit právě ze získané měny, a nebo jak jinak, prostě za reálné peníze. Tento systém je znám, je jednoduchý a na nás spotřebitele celkem účinný. Aplikace a Vaše kecky Vás samozřejmě omezují, abyste si ji nevzali na výlet, např. na výšlap na Sněžku a vydělali si „majlant“. Máte k dispozici určitou energii a jakmile ji spotřebujete, musíte počkat (v podstatě den na plnou energii), a nebo si boty vyměnit za jiné (né, děkuji, taky nemám další boty v batůžku, abych je v půli cesty měnil). Ta energie je hodně striktní, aneb u mě osobně to dělá okolo 1-1,5 km, což je má cesta do práce, poté jsem energii vyčerpal a tedy, bez energie, nezískávám prostředky.

I tak ale můžu říct, že je to relativně dobře nastaveno, nejde ani tak o velký zisk jako o pravidelnou aktivitu, i když je potěšující vědět, že jsem jakoby něco získal (i o lenošivém víkendu).

Analýza zisků, návratnosti a celkový pohled, má smysl se na ní podívat?

A nyní už se, jak se říká, dostáváme do finále - má aplikace smysl? Detailněji Vám na mém příkladu ukážu, jak šel čas aplikace, za kolik jsem si kecky koupil a jaká je teoretická návratnost. Samozřejmě, abychom dali všem náležitostem za dost, toto není návod ani investiční nabídka a podobné nesmysly, pouze můj osobní pohled.

Trhy, nákup a prodej.

Zde je velká výhoda, že všechny měny jsou obchodovatelné na největších burzách a hráčích na trhu (nebudu zde dávat název, ať jim nedělám reklamu), což Vám přístup značně usnadňuje. Tito hráči, zatím, nezkrachovali (pokud ano, tak už by trh s krypto moc význam neměl) a proto je „relativně“ bezpečné, mít u těchto hráčů své virtuální peněženky.

Jedná se o měny: GST (za to si vylepšujete kecky, získáváte jí právě z chození) a GTM (za tuto měnu jste schopni kecky koupit).

Aktuální hodnota GST je zhruba 0.022€, tedy zhruba 0.53 Kč

Aktuální hodnota GTM je zhruba 0.38€, tedy zhruba 9,2 Kč

Aktuálně se dají kecky koupit za zhruba za 66 GTM, tedy zhruba za 606 Kč (to není zase tak strašné ne?)

Kecky za dvacet tisíc korun? Né, děkuji

Pokud bychom se podívali do historie, do nejvyššího období růstu, v dubnu/květnu roku 2022, zjistili bychom, že měna GST se prodávala klidně i za 5-6€ a měna GTM klidně za 3-4€, tedy za 10× tolik (72-96,4 Kč). Přesně v tomto období jste možná mohli slyšet o nějakých bláznech neboli fanoušcích, kteří si kupují nějaké virtuální boty za stovky až tisíce dolarů, věří v budoucnost (škoda, že jí neuměli věštit) a přesně z tohoto období pochází i zajímavá videa na YouTube, kde nám říkají, že vydělávají desítky až stovky dolarů denně chozením (občas je fascinující se zamyslet nad realitou, že sám si nejsem schopen koupit boty dražší než 2000 Kč a tady bych „rozhodně“ šel do bot za 20 000 Kč). Nechci nějak snižovat kredibilitu těchto videí, aneb některé vypadají i reálně a celkem upřímně říkají, že na tom vydělali pouze motivaci a pár kilo dolů na váze, ostatní ale ukazují extrémní výdělky, kde už musíme mít na paměti, kdo tyto youtubery sponzoroval a že se snaží na tom taktéž vydělat (a není lepšího zisku a počet sledujících, než ukazovat vysoká čísla). Navíc zde hezky říkali informaci A (což dobře, úplně v nejlepší době by se matematikou 1 GST za 5€ dalo říct, že dokázali získat z 10GST 50€, což se dá z jednoho dne získat), tedy výnos, nikoliv ale B, tedy za kolik ty boty koupili a kdy by se jim prostředky reálně vrátili.

Je to doma za půl roku? I dříve

Pokud se vrátíme do dnešní reality, dnešních cen (tyto měny jsou momentálně, což je docela vzácné na kryptoměny, relativně stabilní) a mého příkladu - za chození jsem schopen za den získat okolo 5 Kč (po odečtení nákladů okolo 10GST/den), boty jsem koupil za cca 600 Kč a tedy, jednoduchou matematikou, jsem schopen je za 120 dní mít zpátky doma, kdybych získanou měnu prostě dával zpátky na účet. Veškeré vylepšení, útraty a pořízení, jsou taktéž velmi parádní na dnešní ceny, aneb jestliže jsem nyní vylepšil boty za 10GST, tak ale reálně to je opravdu za pár korun. Co je zároveň další výhoda, kecky můžete kdykoliv prodat - a to, že mají dneska, pro mě přijatelnou, hodnotu okolo 600 Kč, neznamená, že takovou hodnotu budou mít za půl roku (a třeba nebudou mít žádnou, ale já osobně dovedu ustát vyhozených 600 Kč, a tak beru každou investici do virtuálních měn). Právě i to je výhoda tohoto projektu, kde spousta hráčů tyto kecky má a čeká na lepší cenu, věří tomu, že to prostě půjde nahoru.

Foto: Michal Trnka

Aktivita - za jednu energii (za den dostanete 2, máte 6,95 GST)

Mě osobně se tento projekt líbil, dává velmi zajímavou motivaci chodit, ještě takovou lišáckou cestou, tedy vyloženě peníze (což je třeba účinné na mě, protože pohybu mám dost a s obezitou problém nemám), ale za ty desetitisíce jsem do toho prostě nešel. Nyní už jsme v jiné době, za pár korun můžete mít taktéž virtuální kecky, můžete si z toho prostředky šetřit, čekat na vhodnější dobu a nebo zkrátka využít tuto aplikaci (a to, že jsou podobné dobré aplikace leckdy podobně placené díky předplatnému, tak tady můžeme říct, že v podstatě za 600 Kč máte vše k dispozici, žádné předplatné a další srandy) a tento systém k nastavení nějakého rytmu, který se nám jistě, navíc po Vánocích, bude hodit - pokud máte chuť, koukněte na to.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám