Hlavní obsah
Láska, sex a vztahy

Kleopatřin včelami poháněný vibrátor: Mýtus, nebo skutečnost?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: GettyImages

Jsou věci, o kterých se nemluví. I když o nich víme a často je sami provozujeme. Třeba takové sebeuspokojování. Avšak právě kvůli tabuizaci je s tím spojeno mnoho mýtů a legend. Například je pravda, že první vibrátor byl vyroben na příkaz Kleopatry?

Článek

Lidská sexualita patří mezi témata, která jsou stejně tak lákavá, jako tabuizovaná. Co sexualita vlastně je? Do jaké míry je vrozená a do jaké kulturně daná? Do jaké míry je přirozené svou sexualitu projevovat a kdy už to začíná být „přes čáru”? Výzkumy o vývoji lidské sexuality neustále přináší nespočet fascinujících příběhů vyprávějících o tom, že lidstvo v průběhu staletí hledalo nové způsoby, jak dosáhnout co největší rozkoše a uspokojení. Než nastala doba puritánského Středověku, lidé svou sexualitu oslavovali a užívali si ji plnými doušky. Pak ale přišel útrum, který tak trochu trvá dodnes.

Co ale bylo před tím? Jak se žilo v předkřesťanské době, kdy třeba Řekové opěvovali lidské tělo a mezi nejoblíbenější legendy se řadily ty o Diovi a jeho nekonečných sexuálních dobrodružstvích? A jak to tenkrát bylo se sebeuspokojováním?

Foto: GettyImages

Dias svádí Antiopu, mozaika v Gaziantep Museum

Mezi nejpikantnější historky patří mimo jiné ty o královně Kleopatře. Co o ní vlastně víme? Vládla Egyptu v letech 69 př. n. l. až 30 př. n. l. Pokud vynecháme politiku, tak je známo, že byla oslavovaná pro svou krásu a vystřídala řadů milenců. Tvrdí se ale také, že vymyslela první vibrátor.

Mezi badatele, kteři podporují tuto teorii, patří Brenda Love - autorka Encyklopedie Neobvyklých sexuálních praktik (The Encyclopedia of Unusual Sex Practices). Podle ní egyptské služebnice na příkaz Kleopatry plnily speciální nádobky divokými včelami. Tyto nádobky pak pak královna používala k stimulací svých intimních partii. Včely uvnitř nádobek totiž vytvářely typické vibrace, které poskytovaly tu správnou stimulaci a uspokojení.

Přestože podobný vynález je dozajista originální a v něčem odpovídá trendům té doby, většina historiků jsou přesvědčená, že se jedná o pouhý výmysl. Historička Helen King zpochybňuje pravdivost této verze a tvrdí, že neexistují žádné archeologické důkazy podporující teorii Brandy Love.

Navíc existují důkazy o tom, že lidé si k sebeuspokojování napomáhali už dávno před vznikem Egyptské říše. Podle některých historiků (a tato tvrzení dokládají i archeologické nálezy) lidé již v období pravěku vyráběli určité sexuální pomůcky. Řada těchto objektů byla objevena archeology po celém světě. 

Foto: GettyImages

Clanek–Cleo

První falické sexuální hračky pocházejí z doby téměř 28 000 let př. n. l., což znamená, že byly používány v období neolitu. Zkratka, kdo si hraje - nezlobí!

Seznam použitých zdrojů:

Brenda Love: Encyklopedie Neobvyklých sexuálních praktik (The Encyclopedia of Unusual Sex Practices), 1992

The Search of Cleopatra (https://web.archive.org/web/20180310120357/https://www.nationalgeographic.com/magazine/2011/07/Cleopatra/)

Is Cleopatra’s Bee Powered Gourd the First Vibrator? (https://medium.com/lessons-from-history/is-cleopatras-bee-powered-gourd-the-first-vibrator-a1bd6eb731f5)

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz