Hlavní obsah
Internet a technologie

Androidy mají svůj AirDrop přímo v systému. Funguje i s Windows, jen ne s iPhony

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: mikjin

Řada lidí neví, že už má ve svém telefonu konkurenta Airdropu pro Android, a tak stále posílají fotky přes emaily, kabely nebo Facebook Messenger, který svoji automatickou kompresí vždycky částečně zničí jejich původní kvalitu.

Článek

Skoro každý uživatel produktů od Applu zná AirDrop. Uživatelé Androidů, čili ostatních telefonů, jsou jimi pak vysmíváni, že nic tak jednoduchého nemají. No, dříve sice fungovalo staré dobré Bluetooth, o kterém si Apple může nechat jen zdát, protože jeho uzavřený systém, ale dobrá, to není tak rychlé.

V originálním systému nic tak dobrého jako AirDrop nebylo. Bylo se tedy potřeba spoléhat na takový ShareIt a další. Každopádně teď už tu máme nějakou dobu jeho konkurenta přímo v systému Android na stejné úrovni, o kterém ovšem nikdo pořádně neví, a který navíc funguje nově i u počítačů s Windows.

Služba se jmenuje Nearby Share, česky Sdílení nablízko. Ikonka je pak takový modrý uzel v bílém poli. Nalézt ho na svém telefonu by pak měli všichni s Androidem 6 a vyšším, což je v dnešní době už hodně stará verze.

Foto: Google, PD

Nearby share

Jediné, co ještě může bránit jeho širokému použití je, že velká řada telefonů ho z nějakého důvodu má v základu vypnutý a když někoho požádáte, aby ho zapnul, tak jednak neví, že něco takového v mobilu má a jednak neví, kde to má zapnout.

Tak jednak je ho možné zapnout v notifikačním panelu a když se Vám tam neukazuje, tak když si necháte upravit rozložení položek, měli byste tam najít možnost přidat si jeho ikonku mezi ostatní.

Foto: mikjin

Zapnutí Nearby share

Další možností je jít do nastavení telefonu a pro rychlost a efektivitu zkrátka vyhledat „Sdílení nablízko“ a zapnout.

Foto: mikjin

Zapnutí Sdílení nablízko z nastavení

Jakmile jej zapnete, může na Vás vyskočit:

Foto: mikjin

Zapnutí Nearby share Bluetooth povolení

To samozřejmě povolíte a zapnete.

Pak se Vám ukáže nabídka soukromí:

Foto: mikjin

Nabídky soukromí Nearby share

Jakmile dáte znovu Hotovo, jste připraveni.

Když pak chcete poslat fotky nebo soubory, klepnete po jejich vybrání na ikonu sdílení.

Foto: mikjin

Nabídka sdílení

A buď se vám možnost sdílet prostředním „Sdílení v okolí“ sama nabídne ve velkém poli, nebo musíte jeho ikonu najít swipováním mezi malými ikonkami dole.

Foto: mikjin

Nearby Share hledání

Sdílení nablízko pak začne hledat všechna dostupná zařízení s povolenou službou.

Foto: mikjin

Nearby share dostupné zařízení

Pokud nám to nějaká zařízení v okolí našlo, znamená to, že mají též službu zapnutou se správným nastavením soukromí. Tak pak na zařízení klepneme a necháme telefon dělat svou práci.

Foto: mikjin

Nearby share

Hotovo. Posláno.

Aby Vám to fungovalo i na počítači, musíte si prvně stáhnout program od Googlu a mít ho v době odesílání zapnutý. Nearby Share pro Windows se stahuje odsud.

Jen co ho máte stáhnutý a nainstalovaný, musíte se přihlásit svým Google účtem a pak si opět navolit od koho všeho budete chtít přijímat soubory. Takto vypadá okno programu na PC. Jakmile jej pak kdykoliv zapnete, je připravený na příjem, popřípadě i odesílaní na jiný počítač či telefon.

Foto: mikjin

Nearby share PC

Foto: mikjin

Nearby Share PC

Nutno ovšem poznamenat, že verze pro PC je ještě v beta verzi, takže někdy ze záhadných důvodů ke spojení mobilu a PC nedojde. V mém případě to ale hned na druhý pokus už dopadlo.

Foto: mikjin

Chyba z neznámých důvodů

Například screenshoty pro tento článek prošly na počítač až napodruhé.

Jinak to je ale rychlá a elegantní metoda pro přesunovaní souborů bezdrátově a v plné kvalitě. Po prvotním nastavení je pak už vše rychlé a pohodlné a počet podporovaných zařízení je na rozdíl od AirDropu takřka neomezený.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz