Hlavní obsah
Aktuální dění

Ani Twitteru už nejde věřit. Manipulaci s tweety zvládne i školák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: mikjin

Tak tu zase máme volby. Špína se už hledá na oba dva kandidáty a boj začíná. V jednom se však kandidáti podstatně liší. Zatímco Andreji Babišovi se dezinformace, dle mého soudu, víceméně úspěšně vyhýbají, na Pavla se už vrhnuly ze všech stran.

Článek

Jak informovaly Seznam Zprávy, policie už prověřuje falešné SMSky, které Pavla očerňovaly. Poté tu máme dále i zprávu šířenou skrz Facebook, Telegram a řetězové emaily, která opět ve spojitosti s válkou na Ukrajině Pavla záměrně vykresluje tak, aby opět odradila jeho voliče.

Právě v souvislosti s touto zprávou mě napadlo: Proč vlastně někoho nenapadlo si takovou zprávu ověřit? Vždyť je to tak jednoduché. Zpráva je údajně z Twitteru, tak proč nezamířit právě tam, kde se lze podívat, zda skutečně něco takového řekl? To samozřejmě udělat lze a je to stále asi nejlepší způsob, jak si něco takového ověřit. Smutná pravda ale je, že příjemci těchto zpráv to asi stejně neudělají. Ale dobrá, to je jedna možnost. Co když ale politik již daný tweet smazal? Jak dál?

No, to je složitější. Jak to tak vypadá, v takový okamžik se asi musíme spolehnout na snímky obrazovky a zmínky v médiích. I tady ale narážíme na problém. Screenshoty hlavně z desktopových verzí sociálních sítí jsou neskutečně jednoduše zfalšovatelné. Ne, nepotřebujete ani Photoshop, ani jakýkoliv jiný editor fotek. Stačí starým známým trikem s revizí prvku stránky daný text změnit, na co chcete. A to je průšvih. Velký, velký průšvih.

Máte hned screenshot, který vypadá autenticky a říká přesně to, co chcete. Pak už nezbývá nic jiného, než hledat onen tweet na Twitteru, anebo zkusit zadat jeho obsah do vyhledávače a doufat, že narazíte na nějaký soukromý web, který vám řekne, že něco takového daný politik nikdy neřekl.

Situace to není ideální, to si přiznejme. Já jsem ale proti mazání takovýchto zpráv, je to cenzura a je snadno zneužitelná. Chápu ale také, že si nemůžeme nechávat svobodu slova takto zneužívat proti nám samotným. Představoval bych si tedy, že by sociální sítě k takovýmto zprávám přidávaly červený pruh nebo rudé písmenko „i“ s tím, že tento obsah byl podle tohoto a tohoto webu určen jako nepravda. Něco takového přece už existuje a já bych u toho zůstal a jen celý princip vylepšil a zefektivnil. To je ta správná cesta a né to rovnou mazat.

Dále by také bylo vhodné mít platformu jako Twitter speciálně pro politiky, kde by nešlo mazat jednotlivé výroky, nebo by alespoň bylo možné cestovat zpátky v čase ke starým výrokům.

Foto: mikjin

Falešný tweet Petra Pavla. Ilustrace toho, jak je snadné vytvořit falešný tweet.

Co myslíte?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz