Hlavní obsah
Internet a technologie

Být jako Oppenheimr: Podílet se na fyzice může každý se svým počítačem nebo mobilem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Engin Akyurt, Pexels

Kdyby Vás po zhlédnutí Oppenheimera přepadla chuť „Stát se smrtí, ničitelem světů.“ ale nejste žádný vědec, stejně se můžete zapojit. Můžete k tomu použít váš starý mobil nebo počítač. Ti se za Vás stanou vědci a začnou počítat.

Článek

Vědeckému světu zoufale chybí výkon na všechny simulace a propočty, které by potřebovali udělat a to brání našemu rychlejšímu pokroku. Existuje ale jednoduché řešení, nechat váš počítač nebo mobil jim s nimi ve volném čase pomoci.

Pokud jste viděli film Oppenheimr, universita Berkeley vám asi bude povědomá. Právě ta vytvořila program, kterým chce zapojit do vědy veřejnost, aby pomohli vědecké komunitě s výpočty.

Je k dispozici na všechny počítače s Windows a pro Android telefony. BOINC v současné době zdaleka nepodporuje jen fyziku ale také medicínu a další, ale držme se u fyziky. Po instalaci programu budete požádáni, abyste si vybrali projekty, do kterých se zapojíte.

Pokud chceme podpořit fyziku, vybereme si projekty:

1. LHC@home

Tento program je přímo zaměřen na výzkum fyziky, zejména kvantové fyziky a jdou do něj data přímo z Cernu od Velkého hadronového urychlovače částic. Anglicky Large Hadron Collider, proto ta zkratka.

Foto: mikjin

LHC@home popis

2. Einstein@home

Ten zpracovává nasbíraná data z vesmíru o signálech z pulsarů (rádio signály), černých a děr (gravitační vlny) a dalších, které pak na vašem počítači zpracovává a vrací vědcům.

Foto: mikjin

Einstain@home

Navíc zde se nachází i projekt přímo od naší Karlovy Univerzity v Praze. Jedná se o mapování vlastností asteroidů:

Asteroids@home

Foto: mikjin

Asteroids@home

Fyzika se ale bez matematiky dělá jen těžko, a proto můžete podpořit i projekt yoyo@home, který se zabývá vyřešením čistě matematických problémů.

Když je pak vše nastaveno a běží. Vypadá to ve výsledku třeba takto:

Foto: mikjin

BOINC na PC ve zjednodušeném rozhraní

Nebo takto v pokročilém režimu zobrazení:

Foto: mikjin

BOINC pokročilé UI

A na mobilech pak takto:

Foto: mikjin

BOINC na telefonu.

Nemáte chuť se zapojit do vědy?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz