Hlavní obsah
Názory a úvahy

Digitální Euro a Koruna (CBDC) musí být otevřený software, jinak je nemůžeme přijmout

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Seznam.cz

Jaký by to byl pocit, kdyby vaši rodiče měli i v dospělosti přehled na tím, za co utratíte peníze, měli možnost vás za to trestat a sebrat vám vaše vydělané kapesné. Jen to nebudou rodiče ale centrální banka.

Článek

CBDC asi jednoho dne přijdou. Všichni tlačí na jejich vývoj. Co my obyčejní lidé ovlivníme, je tak maximálně to, v jaké podobě přijdou. Jestli to budou jediné peníze, nebo si zachováme hotovost.

Je velký rozdíl mezi CBDC a současnými penězi v bance. Peníze v bance jsou excelovská tabulka v bance, zatímco CBDC budou tokeny plné digitálního kódu a pravidel centrální banky, které bude mít neustále ve své kontrole právě ona. Tedy pokud se nerozhodneme jinak.

Vše, co si kupujete přes kartu, vidí v dnešní době banka a té je to ještě tak nějak jedno. Když totiž nebudete spokojeni, můžete přece jít jinam. Jenže v případě CBDC by měla všechno vidět hned centrální banka potažmo stát, když si nezachováme oddělení centrální banky od státu.

Vaše nákupy pak mohou být souzeny. Mohou být souzeny podle uhlíkové stopy a mohou vám být i vyměřeny speciální daně. Mohou být souzeny také podle politické příslušnosti. Pokud dáte členský příspěvek třeba hnutí ANO, bude zle. Mohou být i souzeny podle sexuální orientace. Platba do Queershopu.cz? Velký špatný. Platební brána Klášter Broumov? Jste věřící? Když to bude zakázané, taky zle. Viděli vás na demonstraci? Byli jste zlobiví, žádné kapesné. A co takový Pornhub Premium a sázkové kanceláře? Nebo když nakoupíte v obchodě podezřelého protirežimního živla… Chceme se schovávat za to, že kdo nemá co skrývat, se nemá čeho bát?

To je jen první část.

Je země v deflaci? Dobře začněte utrácet a vytvořte inflaci, nebo vám 10% neutracených peněz do 10 dnů smažeme. Nebo nebudete moc utratit víc jak 80% platu, abyste si POVINNĚ šetřili. Utrácíte moc za služby, kina, bary, kadeřnictví a salóny? Tak teď si do konce měsíce smíte už koupit jen jídlo a oblečení.

Chcete to?

Pokud digitální peníze přijdou jako uzavřený software, do kterého nikdo nevidí, je tohle všechno možné. Žádný nezávislý programátor totiž nebude moci zkontrolovat, zda se uvnitř počítačového kódu těchto peněz takováto skrytá pravidla nenachází. Stejně jako nebude možné nezávisle ověřit, že třeba centrální banka nebude moci ani za pochodu takováto nová pravidla vymýšlet. Nebudeme vědět nic a může se stát všechno.

Musíme prosadit, aby CDBD měly veřejný zdrojový kód, aby ho mohl každý prověřit. Jde o peníze nás všech, to za to stojí ne?

Někdo může namítat, že když bude zdrojový kód veřejný, bude jednoduché v něm najít chyby a okrást vás. Pointa je, že tam žádné chyby být nemají, když se jedná o veřejné finance. Navíc podívejte se teď prosím směrem ke kryptoměně Bitcoin, která má svůj kód 15 let veřejný. Lidé jej neustále vylepšují a ještě nikdo ho nehacknul. Všechny ty případy okradení lidí se dějí jen proto, že jsou lidé naivní, nerozumí tomu a pošlou podvodníkovi na telefonu, kolik si řekne. Bitcoin jako takový ale nikdo za celou dobu nehacknul, proto si stále drží tak vysokou cenu za kus.

Nabízí se také otázka, jestli si necháme vzít hotovost. Domnívám se, že by se to řadě z vás asi nelíbilo. Podepište tedy prosím petici na ústavní právo používat nadále hotovost zde.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz