Hlavní obsah
Umění a zábava

Jeremy Clarkson: Bez hmyzu všechen život na Zemi končí. A to říkám já

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

„Můžete zapomenout na globální oteplování nebo plasty v oceánu, protože bez hmyzu všechen život na Zemi končí. Všechen. A to vám říkám já a ne nějaký enviromentalista na shromáždění. Já.“ Jeremy Clarkson, zkráceno a volně přeloženo.

Článek

Jeremy Clarkson si dal od Top Gearu, potažmo od novějšího Grand Touru, pauzu a rozhodl se ve volném čase farmařit. Ano, slyšíte dobře. Dříve motoristický nadšenec se ke stáří vrhl po hlavě na farmaření. A protože to nikdy nedělal, je radost se na to dívat. Kazí, co může, a tak si povolal na pomoc farmáře od narození Kaleba Coopera, který Clarksona školí jako malého kluka a je to sranda od začátku do konce.

To je víceméně obsah nového seriálu od Amazonu s názvem Clarksonova farma, který je až překvapivě zábavný. Clarkson bere svou roli farmáře překvapivě vážně a věnuje se jí naplno. V rámci toho rozjíždí na své farmě hned několik projektů najednou. Mezi ně patří chov slepic, ovcí, budování farmářského krámku, pěstování obilovin a čehokoliv dalšího, co by udělalo jeho farmu ziskovou. Mimo to se ale seriózně začíná starat o životní prostředí a volně žijící zvířata.

V epizodě „Wilding“ (Zplaňování) poté pronáší pro něj atypicky ekologický výrok: „Můžete zapomenout na globální oteplování nebo plasty v oceánu, protože bez hmyzu všechen život na Zemi končí. Všechen. A to vám říká já a ne nějaký enviromentalista na shromáždění. Já.“

A pronáší ho okamžik poté, co divákům oznámí, že hmyz vymírá a už je ho prokazatelně o 25% méně.

Když něco takového pronáší Jeremy Clarkson, je to úžasné i děsivé zároveň. Úžasné, jak Jeremy Clarkson začal vnímat krásu přírody a začíná si všímat, že je potřeba ji chránit, a děsivé, že pokud tohle říká někdo jako Jeremy Clarkson, situace začíná být vážná.

Sám Clarkson poté nabízí řešení, které rychle uvede do praxe a přispěje tak svou rukou k ochraně hmyzu, když mu vyčlení kus farmy, na kterém nejprve vytvoří jezírko, a pak pozemek ponechá ladem.

V druhé sérii Clarkson nepřestává věci na farmě zlepšovat. Nyní má v plánu chovat krávy a přeměnit svůj farmářský krámek na restauraci, kde bude servírovat pouze věci vypěstované u sebe a na okolních farmách. Naráží ovšem na zbytečné byrokratické zádrhele i nevůli lokálních obyvatel v radě, kteří změny nechtějí povolit.

Druhá série je stále stejná zábava, která jen dál ukazuje další nástrahy, kterým musí farmáři čelit. Celý seriál je fascinující a překvapivě zábavná reportáž z odvětví, které může být pro mnohé lidi nudné a druhořadé, ale je to i odvětví, kde se benzínový šílenec naučil milovat přírodu.

Obě série jsou k dispozici na Amazon Prime Video. A nebojte se, jsou k dispozici i české titulky.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz